Opština Berane i Ministarstvo podijelili poljoprivrednicima plastenike

0
43

Foto: Opština Berane

Opština Berane i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podijelili su 100 plastenika, od planiranih 180, poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije te opštine.

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac i ministar Aleksandar Stijović pozdravili su poljoprivrednike i poželjeli im sreću u radu i dobar rod.

Na sastanku u zgradi Opštine koji je prethodio dodjeli, bilo je riječi o izgradnji Kuće poljoprivrede u Beranama, gdje će se, kako je navedeno, pod jednim krovom naći sve poljoprivredne institucije kako sa državnog, tako i na lokalnom nivou.

“Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Opštinu Berane. Posebnu zahvalnost dugujemo zbog toga ministru Stijoviću. Predviđeno je da u toj Kući poljoprivrede budu i kancelarije opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu i Regionalna kancelarija MIDAS II. Realizacijom ovog projekta biće omogućeno lakše ostvarivanje poljoprivrednih prava i subvencija poljoprivrednim proizvođačima”, kazao je predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac.

Stijović je tom prilikom kazao da i na ovaj način, dodjelom plastenika, svi zajedno radimo na unapređenju uslova za poljoprivrednike, te da je i namjera ministarstva da se u narednom periodu više ulaže na sjever kako bi se podigao standard stanovništva.

Sekretar za poljoprivredu Božo Premović, koji je takođe prisustvovao sastanku, naznačio je važnost ulaganja u poljoprivredu i predstavio plan i program rada Sekretarijata kroz mjere Agrobudžeta za 2021. godinu.

Prema njegovim riječima, Opština Berane iz godine u godinu uvećava novčana sredstva za subvencije i mjere, a samim tim i broj mjera se uvećava.

“Ove godine kroz Agrobudžet realizovane su sljedeće mjere: podrška razvoju tržišne proizvodnje mlikeka, premije za priplodne junice u čistoj rasi, podrška za nabavku priplodnih junica, subvencije za retvu strnih žita, nabavka sadnica kontinentalnog voća, premije za otkup plodova maline, premije po pčelinjem društvu, premije uglednim poljoprivrednim proizvođačima, podrška opštim servisima u poljoprivredi, podrška upravljanju rizicima u poljoprivredi, subvencije za postojeće vodenice i njihovo održavanje, podrška razvoju turizma, nabavka softvera i opreme za izradu baze podataka, subvencije u plaćanju obaveza osiguranja poljoprivrednim proizvođačima i današnja mjera koju realizujemo, subvencija za nabavku plastenika”, kazao je on.

Ministru se zahvalio na posjeti i predsjednik Skupštine Novica Obradović, ističući da se nada nastavku i jačanju saradnje.

Rukovodstvo Opštine Berane je izrazilo spremnost za pomoć u rješavanju problema sa lutajućim grlima na državnom nivou. Na sastanku su takođe razgovarali i o angažovanju vojske za probijanje puteva u ruralnom dijelu opštine.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.