Okrugli sto “Kakvo Bošnjačko nacionalno vijeće nam treba?“

1
641

 

Akademska inicijativa “Forum 10” u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo organizirala je okrugli sto na temu “Kakvo Bošnjačko nacionalno vijeće nam treba?“ u okviru Platforme za strateški dijalog Sandžak 2030.

 

Kreiramo prostor da razni politički akteri koji učestvuju u izborima mogu da dođu i da slobodno razgovaraju o svojim idejama i programima i trudimo se da podržimo demokratiju na lokalnom nivou. Da li smo mi kao zajednica konačno smogli snage da otvoreno, bez ikakvih posredovanja, sa strane, bez međunarodnih predstavnika, već mi sami da sjednemo i razgovaramo o tome. Nekad je to bio jako težak process, uvijek neko ima neke zahtjeve ali čini se da smo to uspjeli da minimizujemo i da ćemo konačno uspostaviti zdrav dijalog, kaže Fahrudin  Kladničanin “Forum 10”.

Ovakav način razmjene mišljenja značajan je i prijeko potreban

Mnogo češće u periodu jednog mandata od četiri godine nego u periodu predizborne kampanje, ističe dr. Misala Pramenković, “Jedinstveno za slobodno vijeće”

Odgovara i kakvo treba da je Bošnjačko nacionalno vijeće

 

Jako, odlučno, transparentno. Vijeće koje će adekvatno odgovoriti izazovu nadležnosti koje ima. Više puta smo naglasili da takvo Vijeće dosad nismo imali i drago mi je da postoje ovakve inicijative da prosto ramjenimo mišljenja. Nekada, nažalost, to ostane u formi teorije. U praksi se vrlo malo toga uradilo, kaže dr. Pramenković

Obrazovanje na maternjem jeziku, kultura, informisanje, službena upotreba jezika I pisma trebaju, kaže, detaljnu reformu.

Kvalitet nastave, udžbenici, nastavni plan i program apsolutno ne odgovaraju našim potrebama. Rezultat svega je smanjen broj učenika na nastavi na maternjem jeziku, do čega nikako nije smjelo doći. Svakako, glavni krivci su oni koji su vodili instituciju BNV u pogledu toga da li se moglo i moralo učiniti više, kakve su njihove inicijative bile prema državnim organima, da li je tu došlo do neke kočnice ili je prosto taj inertan odnos Vijeća doveo do tog stanja.

Neistraženo polje, naglašava, i pitanje je kulture

Imamo situaciju da naša kultura nije istražena, zaštićena, nije na adekvatan način promovisana ni nama samima a kako tek u odnosu prema drugima. Pitanje informisanja, da nije nekih lokalnih stanica I određenih programa ne bismo imali prilike čuti javno obraćanje na bosanskom jeziku.

 

Također, pitanje inicijative prema Javnom Radio i TV servisu u pogledu informiranja na bosanskom jeziku, službene upotrebe jezika i pisma od lokalnog do državnog nivoa.

Brojna druga pitanja u pogledu nacionalnih prava, usmjerenja samih političkih struktura i faktora i generalno usmjerenja politika u pravcu ključnih, zajedničkih interesa koji nam moraju biti tačka spajanja i tačka dodira. Nažalost, mi to danas nemamo, upozorava dr. Pramenković

Bošnjacima treba BNV kao mjesto susreta bošnjačkih politika.

Mjesto gdje će bošnjačke stranke, predstavnici intelektualaca, nevladinog sektora, uopšte svi predswtavnici Bošnjaka usaglašavati stavove o krucijalnim pitanjima vezanim za Bošnjake u Republici Srbiji, kaže Fahrudin Đekić Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”

Bošnjačko nacionalno vijeće treba biti što više otvoreno i dostupno svakom Bošnjaku.

 

Dobro Bošnjačko nacionalno vijeće je ono u čijem radu će učestvovati što više činilaca. Iz tog razloga je dobro što u dosadašnjem toku izborne kampanje sve ide bez tenzija. Nadam se da će tako ostati do kraja iI da ćemo u završnicu ući rasterećeno i nakon toga formirati BNV u najboljem interesu Bošnjaka, ističe Đekić

 

Skupu su prisustvovali su predstavnici nevladinog sektora, medija koji emituju program na bosanskom jeziku, kao i predstavnici dvije liste u najavi koje još nisu predale svoju kandidaturu. Skupu nisu prisustvovali predstavnici liste “Za Bošnjačko jedinstvo dr. Sulejman Ugljanin”.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Sulju je do “Bošnjackog jedinstva”stalo,koliko do lanjskog snijega.Puna su mu usta deklarativnih poziva,a na ni jedan skup nikada nije dosao,a zvat je bezbroj puta.Kome nije jasno ko to jedinstvo razbija,neka se zapita sa samim sobom,šta je sa njim.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.