OGLEDALO LOKALNE VLASTI: Nezavršena zgrada opštine Tutin građane do sada koštala 1,5 miliona eura

0
177

Sada već davne 2015. godine započela je izgradnja famozne zgrade Opštinske uprave u Tutinu. Kamen temeljac za devetospratnicu u centru grada položen je 28. maja na Dan opštine. Samo prva faza gradnje nove zgrade opštine košta više od 83 miliona dinara.

Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević je te 2015. godine donio odluku da se raspiše nabavka kako bi se izgradila nova zgrada opštinske uprave. Posao je dobila firma “Stambenogradnja“ koja je bila i jedini ponuđač na tenderu.

Prema izvještaju državnog revizora, opštinska uprava je firmi “Stambenogradnja” za ovaj posao izdala građevinsku dozvolu mimo zakona.

“Građevinska dozvola je izdata 05.09.2015. godine u 6 i 30 časova (prije radnog vremena opštine Tutin), nakon potpisivanja ugovora o izgradnji, a sa radovima se otpočelo 05.09.2015. godine u 7 časova, što je suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji”, navodi se u izvještaju Državne revizorske institucije.

Prema planu, predviđeno je ovaj objekat građane Tutina košta oko tri miliona eura, a do sada je iz opštinskih budžeta od 2015. do 2022. godine izdvojeno nevjerovatnih ‪167.702.000‬ dinara, odnosno blizu milion i po eura.

1. 2015‬. Prva faza izgradnje – ‪46.510.000‬ dinara
‪2. 2016‬. Prva faza izgradnja – ‪40.000.000‬ i druga faza izgradnje – ‪25.792.787‬ dinara
‪3. 2018‬. Izgradnja fasade – ‪12.500.000‬ dinara
‪4. 2019‬. Izgradnja fasade – ‪17.500.000‬ dinara
‪5. 2020‬. Treća faza izgradnje – ‪13.400.000‬ dinara
‪6. 2022‬. Četvrta faza izgradnje – ‪12.000.000‬ dinara

Unutrašnjost nove zgrade Opštinske uprave u Tutinu (Foto: TV Pešter)

Očekivanja megalomanske vlasti bila su da će već do danas ova zgrada biti puna opštinskih radnika, kao i radnika različitih republičkih službi, da će tu, kako se govorilo, građani bez lutanja dobiti sve usluge.

Za izradu fasade tokom 2019. godine, sudeći prema tenderskoj dokumentaciji, samo za radove na simsovima i za skidanje skele plaćeno je nevjerovatnih 100.000 eura, ili tačno prema ugovoru 11.334.000 dinara. Posebna priča je stakleni dio fasade na kojoj su ugrađeni znatno tanji, a plaćeni deblji stakleni elementi.

“Najmodernija zgrada” lokalne samouprave glavni prioritet koalicione vlasti u Tutinu

Dok građani Tutina skoro tri decenije očekuju da lokalna vlast riješi goruće infrastrukturne probleme, od kojih je vodosnabdijevanje jedan od ključnih, lokalna koaliciona vlast SDA, SDP i SNS na stvari je gledala drugačije, te su pred lokalne izbore 2020. godine završetak izgradnje “najmodernije zgrade” lokalne samouprave proglasili glavnim prioritetetom.

Kenan Hot, nekadašnji predsjednik Tutina, u to vrijeme se na društvenim mrežama pohvalio ugovorom vrijednim 14 milona dinara za zgradu lokalne samouprave, što su, na primjer, sredstva potrebna za kompletan završetak radova na sportskoj hali u dvorištu osnovnih škola u Tutinu, čija izgradnja nije okončana ni nakon 20 godina od početka gradnje.

Foto: Facebook/Opština Tutin

Hot je u poruci građanima Tutina istakao da napokon mogu odahnuti jer će izgradnjom ovog objekta svi njihovi problemi iz nadležnosti opštine biti efikasnije rješavani.

“Veoma je važno da nastavimo izgradnju jednog od najmodernijih objekata lokalne samouprave u državi koji će biti potpuno elektronski opremljen i koji će povećati efikasnost rada lokalne samouprave i istovremeno omogućiti građanima brže i efikasnije rješavanje svih problema iz nadležnosti opštine”, kazao je Hot.

Međutim, od obećanog nije bilo ništa, a zgrada je još uvijek u fazi završetka izgradnje. U međuvremenu ovaj napušteni objekat postao je stecište beskućnika. Čak je i jedno lice izgubilo život nakon pada u unutrašnjosti nezavršenog objekta.

Radovi na fasadi nove zgrade opštine u Tutinu plaćeni dva puta

Svojevremeno je tutinska TV stanica Sandžačka TV mreža (sada Pešter TV) izvjestila da je imala uvid u prateću dokumnetaciju vezanu za ovaj projekat, prema kojoj je za fasaderske radove na zgradi opštinske uprave jednoj privatnoj firmi iz Tutina neosnovano plaćeno nevjerovatnih 11 miliona dinara, iako su približno ista sredstva već jednom uplaćena preduzeću GAT iz Novog Sada sa kojima je opština Tutin prvobitno zaključila ugovor o izvođenju navedenih radova.

Nakon emitovanja tog priloga na programu Sandžačke TV mreže, vezanog za nezakonite radnje u postupku izvođenja fasaderskih radova na novoj zgradi opštinske uprave u Tutinu, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, tadašnji predsjednik opštine Tutin, je odbio gostovanje u programu ove TV, međutim na posljednjoj održanoj sjednici skupštine izjavio je da je za radove na demontaži skele na pomenutoj zgradi uplaćeno samo 162.000 dinara. No, Sandžačka TV mreža argumentovano je demantovala i te navode.

“Na osnovu podataka iz dokumentacije u koju je ova televizija imala uvid, samo za ove radove neosnovano je privatnoj firmi Stambenogradnja u 2019. i 2020. uplaćeno oko 3 miliona dinara, odnosno 25 hiljada eura. Uvidom u centralni registar faktura pronašli smo i podatke da je 1,5 milion dinara navdenoj firmi isplaćeno za navedene radove demontaže skele u 2019. godini, a da je faktura za isplatu istih radova u 2020 godini upućena na adresu lokalne samouprave u maju mjesecu 2020.”, objavila je tada Sandžačka TV mreža.

Kako bi građani Tutina imali jasniju sliku koliko je novca samo u ovom projektu pronevjerila opštinska uprava hronološki slijed događaja izgledao je ovako:

  1. U aprilu 2018. godine Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je na osnovu Ugovora o korišćenju sredstava iz budžetskog fonda za projekat izgradnje objekta upravne zgrade opštine Tutin uplatilo 12.500.000 dinara.
  2. Nakon toga, opština Tutin u oktobru mjesecu 2018. godine zaključuje Ugovor o javnoj nabavci radova za izgradnju fasade na novoj zgradi opštinske uprave  sa preduzećem GAT DOO iz Novog Sada čija je ukupna vrijednost radova 12,5 miliona dinara sa uračunatim PDV-om. Navedena firma je na osnovu ovog ugovora izvela radove na ugradnji stolarije i fasaderskih radova koji su podrazumjevali i montažu i demontažu skele.
  3. Nakon što su navedeni radovi završeni i isplaćeni firmi GAT DOO iz Novog Sada opština Tutin za izvođenje istih radova zaključuje ugovor sa privatnom firmom Stambenogradnja iz Tutina, sa ugovorenom cijenom radova koji će se izvoditi u 2019. i 2020. godini u visini od 11.334.600 dinara sa PDV-om.

Zaključivanjem ovog ugovora za iste radove na izgradnji fasade na novoj zgradi opštinske uprave plaćeno je dva puta, jednom firmi iz Novog Sada koja je izvršila radove, i još jednom privatnoj firmi iz Tutina za radove koji su već izvršeni.

Sumirajući podatke, na osnovu svega naprijed iznijetog, samo za radove na demontaži skele, jednom je plaćeno firmi GAT DOO 2018, drugi put je plaćeno preduzeću Stambenogradnja 2019, i treći put isti radovi su istoj firmi plaćeni i naredne godine.

Ono što je naposletku posebno interesantno u ovom slučaju je i činjenica da je u periodu kada je navedeno preduzeće iz Tutina radove trebalo da izvodi na novoj upravnoj zgradi, određene građevinske radove izvodilo je na jednoj privatnoj zgradi u naselju Čair.

Detalj iz unutrašnjosti zgrade Opštinske uprave (Foto: TV Pešeter)

Opštinska uprava smještena u nelegalno izgrađenoj zgradi

Opština Tutin je, inače, privremeno smještena u zgradi u centru Tutina dok se ne izgradi nova zgrada. Objekti u kojima je ranije bila smještena opština srušeni su jer su “od slabog građevinskog materijala, dotrajali i izgrađeni na slabim temeljima”, kako piše u rješenju o dozvoli za uklanjanje objekata.

Kako je svojevremeno pisao portal Pištaljka.rs, rječ je o objektu za čiju je izgradnju opština Tutin ustupila zemljište, a koju je investitor izgradio bez dozvole, na šta građevinska inspekcija nije reagovala.

Investitori su sagradili poslovno-stambeni objekat u okviru kojeg opštini pripada više od 1.800 kvadrata kancelarijskog i vankancelarijskog prostora na ime ustupljene parcele, kako se navodi u rješenju opštine Tutin.

Investitori su međutim mimo glavnog projekta 2009. godine izgradili dva sprata bez dozvole, na šta opštinska građevinska inspekcija nije reagovala punih šest godina, sve do stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju 2015. godine.

U rješenju kojim je utvrđena površina prostora koji u spomenutoj zgradi pripada opštini Tutin navedeno je da je u vlasništvu opštine “1.846 kvadrata kancelarijskog i vankancelarijskog prostora odnosno 1.521,65 kvadrata kancelarijskog prostora prema Glavnom projektu”.

Međutim, na osnovu popisa prostorija koje su u vlasništvu Tutina može se zaključiti da opština koristi tek nešto više od 1.000 kvadrata. To znači da investitor treba da obijezbedi opštini još oko 800 kvadrata.

Predstavnici opštine Tutin ne samo da nisu tražili od investitora da im obijezbedi izgrađene prostorije za rad, već opština još i iznajmljivala prostorije od investitora jer, kako je govorio načelnik opštinske uprave, nema dovoljno prostora za sve službenike opštine.

Tako je opština novcem građana od investitora, koji je nelegalno izgradio dio zgrade, od septembra 2016. iznajmljivala 277 kvadrata i za taj prostor mjesečno izdvajala 450 eura.

Izvor: Sandzacke.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.