Održana Skupština Klubova mladih istraživača Sandžaka

1
531

U prostorijama Naučnog centara BANU “Vakuf znanja akademika Muamera Zukorlića” u Novom Pazaru održana je Skupština Klubova mladih naučnika i istraživača (KMIS) Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka.

Tačke dnevnog reda na Skupštini bile su programski ciljevi KMIS-a, donošenje odluke o osnivanju i tekst Delegacije Klubova mladih istraživača, izbor predsjedništva KMIS-a i koordinatora, te izbor predstavnika KMIS-a u UO IHDAS-a .

Na početku se prisutnima obratio direktor Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka akademik Šerbo Rastoder. On dodaje da ideja koja je nastala spontano, prije šest mjeseci sada dobija na značaju.

Često boraveći u inostranstvu, Rastoder naglašava da je mladim ljudima ideal otići, a kazna ostati.

“U tom smislu smo inicirali osnivanje kluba mladih istraživača. Sa predsjednicima klubova došli smo do jednog saznanja, a to je da među nama ima kvalitetnih, mladih i obrazovanih ljudi”, ističe Rastoder.

On dodaje da je spremam da sa svojim članovima, mladim istraživačima pruži pomoć i podršku.

“U svojim lokalnim sredinama radićete na pitanjima i temama koje prije svega vas zanimaju, zatim u okviru tog rada imaćete i našu pomoć, onoliko koliko je to moguće i naša druženja će biti češća, organizovanija i produktivnija” rekao je direktor Instituta za historiju, demografiju i antopologiju Sandžaka.

Gostima se obratila i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr Misala Pramenković.

“Prilikom prvog prijema kod resornog ministra, ministra za ljudska i manjinska prava, gdje smo se svi predstavili kao osobe koje vode nacionalne savjete, gdje su predsjednici i predstavnici nacionalnih savjeta istakli činjenicu i zadovoljstvo da njihove matične države stoje iza njih i da je od suštinskog značaja odnos Srbije sa Mađarskom, Hrvatskom i drugim zemljama, mi iz BNV, nažalost se nismo mogli pohvaliti, čak nisam spomenula tu činjenicu, jer mi pravno nemamo osnova niti bilo kakvu vrstu saradnje sa našom Maticom i to je tužno i poražavajuće”, istakla je Pramenkovićeva.


Predsjednica je dodala da nam najbolji pokazatelj rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, koji je brinuo o Sandžaku i pokazivao svoj interes za našu Maticu.

“Energija ovih mladih ljudi se osjeti i nadam se boljitku i svjetlijoj budućnosti”, zakljucila je Pramenkovićeva.

Skupštini KMIS-a prisustvovao je i predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

SANA-Aiša Alić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. direktni projekti i potraznja za investitorima na lokalu , regijonu , drzavi , EU , USA , CH ..
    Saradnja sa Bosnjacima Balkana , Turske, EUS , USA , prvrnstveno sa institucijama gdje rade uspjesni Bosnjaci ( naucnici ). Nista bez direktnih projekata , preko npr IUNP ….
    Odmmah krenuti u saradnju sa institucijama u EU , USA , Turskoj, Kataru, UAE …. ( tamo gje je znanje a i novac , sa takvim nam je potrebna saradnja na naucnom polju , jer oni imaju sta da ponude ) . Mi imamo zdravu omladinu , dobre insane, i sigurno ima potencijala za razvoj samo krenut u direktnu saradnju sa drugima .. NAUCNU – STUDENTSKU – UNIVEZITETSKU

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.