Održana sjednica Kluba mladih naučnika BANU

1
2357

Danas je u Sarajevu održana sjednica Kluba mladih naučnika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Akademik Refik Šećibović kazao da je epidemija korona virusa uticala na manju aktivnost Klub u prethodnom periodu, ali da su na današnjem sastanku donesene bitne odluke.

– Prvo, da pošaljemo poziv mladim naučnicima iz matice i dijaspore da se prijave i uključe se u rad Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, da pošalju svoje biografije, da kontaktiraju koordinatora Kluba mladih naučnika Bošnjačke akademije, drugo da u narednih 10 dana kontaktiramo postojeće članove kluba, da vidimo njihove intencije, planove posle korone i zadatke koje su oni trebali da urade, a koji su ostali pred njima. Izabrali smo koordinatora za područje Sandžaka za rad kluba mladih naučnika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Treća stvar da pripremimo mogućnost realnog objavljivanja radova mladih naučnika koje bi objavila Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti sa nekim svojim podbrojem ili nekim podnaslovom glasnika akademije, odnosno jednog broj koji bi se odnosio na mlade naučnike.

Akademik Šećibović kazao da Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti kao nacionalna akademija ima zadatak okupljanja i povezivanja mladih naučnika kako iz matice, tako i onih koji rade u dijaspori na evropskim univerzitetima u cilju davanja doprinosa razvoju bošnjačke nacije u generalnom smislu.

– Ovaj sastanak kluba je bio na jedan način prekretnica, pogotovo što je njemu prisustvovao generalni sekretar muftija Muamer Zukorlić, koji je dao smjernice na koji način će Bošnjačka akademija dalje da podržava rad mladih naučnika i ujedno pokazao nam šta su neki planovi same akademije u narednom periodu. Pošto je sutra skupština akademije, mi ćemo izvijestiti članove skupštine o ovom sastanku i u narednom periodu nas očekuje intenzivan rad sa mladim naučnicima, s tim da ja pozivam njih sve da pogotovo sada u ljetnjem periodu ako budu u matici u Sandžaku, da dođu, da se jave, da uspostavimo kontakt, da nam pošalju svoj CV i da možemo polako da okupljamo jedan budući naraštaj mladih naučnika bošnjačkog naroda.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.