Održana promocija knjige “Ontologija islama” autora akademika Ferida Muhića

0
582

U amfiteatru novopazarskog bedema organizirana je promocija knjige “Ontologija islama” autora akademika Ferida Muhića.

O knjizi su govorili direktor Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka, akademik Šerbo Rastoder, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Mehmed Akšamija, prof. dr. Đuro Šušnjić, prof. dr. Čedomir Čupić, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević i sam autor knjige akademik Ferid Muhić.

Prvi o knjizi je govorio pisac predgovora knjige “Ontologija islama” akademik Šerbo Rastoder.

“Nema nasilnog nametanja islama. U historiji nema dokumenta koji bi potvrdio da je islam bilo kada i bilo gdje nametnut. Iz toga izvlačim sledeći zaključak, ako nema, a nema nasilne primjene islama, onda je pojam islamizacija poguban i pogrešan, odnosno islamizacija sama po sebi podrazumijeva neku vrstu nasilja i on je odbacuje brojnim primjerima kojima dokazuje upravo suprotno. Jedan od tih primjera je njegova teza da je islam najtolerantnija religija na svijetu ili u ovom svijetu kojem mi prisustvujemo, dokaz tome je sledeći, po njemu i onome što izvire iz knjige, tamo gdje je dominirao islam sve autentične kulture, jezici i sve ostalo je sačuvano, tamo gdje je dominiralo hrišćanstvo ništa od toga nije sačuvano.”

Predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Mehmed Akšamija istakao je da je Muhićevo ispitivanje ontološkog statusa islama i u cjelini svijeta, inicirano čuđenjem.

“Nasuprot pravima muslimana i muslimanskih država, imamo progon i ubijanje muslimana kao čin patriotizma i moralne obaveze, takozvane “pravedne borbe” protiv muslimana i protiv islama kao “lažne neprijateljske vjere”. Ovo vulgarno čuđenje bez sumnje ponekad može biti podsticaj za čuđenje ali isto tako može bit ii prepreka, zbog toga umjesto eufeminističkog i etimološki pogrešnog termina islamofobija, za ovaj sistemski planiran, politički inspiriran fenomen kontinuiranog strateškog frontalnog osporavanja islama kao religije, akademik Muhić koristi termin antiislamizam kao etimološki adekvatniji i sadržajniji i precizniji pojam. Ono što je znenađujuće, što nas šokira, što ima karakter senzacije, ima sposobnost da nas uvuče u sebe i da nam otupi oštricu uma ukoliko ga ne preovladamo.”

Govoreći o knjizi prof. dr. Đuro Šušnjić naglasio je da je ova knjiga ispunjena velikim pitanjima na koja su dati hrabri odgovori koji zaslužuju pažljivo i brižljivo razmatranje.

“Na strain 149. Feridove knjige čitamo “Historija napisana od pobjednika je oficijalna, nametnuta historija ali nikako i nikada nije bila i jedina historija jer ne smije se zaboraviti da i poraženi pišu svoju historiju”. Ja hoću dati svoj komentar na ovo. Pored zvanične, takozvane javne, opšte, velike, otkrivene historije, postoji nezvanična takozvana alternativna, mala, skrivena, bezimena historija kao dopuna ove prve i njena kritika, jer historija nije samo ono što se dogodilo o carstvima, državama, nacijama i njihovim ustanovama, nego i ono kako su se ti događaji prelomili u duši i duhu pojedinca. Od spoljašne, historija postaje unutrašnja, događaj se pretvara u doživljaje a historija u biografiju.”

Prof. dr. Čedomir Čupić istakao je da ovo nije knjiga, već da je ovo djelo, te da je ovo jedan veliki projekat.

“Knjiga akademika Ferida Muhića je knjiga otrežnjenja i velikog razumijevanja, ona je dobra filozofska, teološka i naučna poruka i pouka za buduće odnose u kojima će se učiti i praktikovati prihvatanje i poštovanje razlika drugih i drugačijih, u prvom redu vjerskih, odnosno religijskih i etničkih. Prethodno je potrebno temeljno pročišćenje, odnosno oslobađanje od predrasuda, stereotipa, diskriminacija, poniženja i nepravdi prema drugim religijama, konfesijama i etničkim pripadništvima, posebno u ovom slučaju hrišćanstva i zapada prema islamu i muslimanim.”

Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević naglasio je da ova knjiga započinje novu epohu kada je u pitanju bošnjački narod.

“Slobodno se može reći da je akademik Ferid Muhić dao tako kvalitetne odgovore na dileme sa kojima se suočava čovječanstvo danas ali i kroz hiljadu godina, kroz vijekove, kao da je to jedan od najstručnijih i najvećih eksperata iz teologije. Iako znamo da je on filozof, ja sam impresioniran kako je on obradio ovu teološku oblast. Počevši od samog naslova “Ontologija islama” islam je ontološka kategorija jer je sve mimo Boga stvoreno, a sve što je stvoreno ono je u ontološkoj suštini, a to znači pokornosti Bogu, sve se pokorava Bogu milom ili silom.”

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor knjige akademik Ferid Muhić.

“Ja sam doživio takav unutrašnji jedan akt oslobođenja i ushićenja da je ovo daleko više nego satisfakcija, ako je zbog nečeg vrijedilo napisati ovu knjigu, vrijedilo je evo zbog ove večeri sada. Danas je Đuro rekao da ovo nije knjiga, da je ovo djelo, to je jedna suptilna ali velika razlika i to je ogroman kompliment meni i onome što je u ovoj knjizi. Naravno, ponovo je bio u pravu i kada je spomenuo da su značenja knige ustvari ono što knjizi daju čitatelji, ne što je autor naumio stavljajući riječi u nju, vi ćete joj dati značenje. Pokazalo se da je svako od ovih mojih prijatelja uvaženih akademika i efendije Kujevića dao značenja koja potpuno otvaraju nove horizonte, kojih u knjizi bez njih ne bi bilo ali koji sada postaju dio te knjige. I ako je ta knjiga zaista djelo, mogu reći zaista da ovo nije promocija, ovo je jedan duhovni doživljaj prvog reda, daleko više od promocije.”

Cijelu promociju pogledajte večeras na programu Sandžak televizije.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.