Održana međunarodna naučna konferencija “Vjeronauka: vaspitno-obrazovni potencijal u obrazovnim sistemima država na Balkanu”

0
762

U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji i medžlisa IZ-e Prijepolje upriličena je Međunarodna naučna konferencija pod nazivom: “Vjeronauka: vaspitno-obrazovni potencijal u obrazovnim sistemima država na Balkanu”. Uvodnu riječ dobrodošlice imao je glavni imam prijepoljskog medžlisa Aref ef. Duraković. Zahvalio se panelistima na odzivu, uz poruku da vjeronauka mora dobiti zasluženi status u nastavi.

“Ova konferencija jako je važna, jer tretira pitanje vjeronauke. Kroz historiju vjeronauka je prolazila više faza. Ukidanje vjeronauke desilo se u vrijeme Komunističke vlasti. Godine 1952. vjerska nastava je potpuno izbačena iz školskog sistema. Najzaslužniji za njeno vraćanje u nastavni proces u R. Srbiji tada je bio Zoran Đinđić. Na kraju, u ime medžlisa IZ-e Prijepolje zahvalio bih vam se na izdvojenom vremenu i što ste bili sio ovog posebnog skupa”, kazao je Duraković.

Prisutnima se obratio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Govorio je na temu: “Osvrt na vjeronauku i njen značaj u obrazovnom sistemu”. Islamska zajednica je, ističe muftija dr. Dudić, dala nemjerljiv doprinos u implementaciji islamske vjeronauke u obrazovni sistem.

“Islamska zajednica je dala svoj veliki doprinos. Smatram da je sa svojim stručnim timom najviše doprinijela da se islamska vjeronauka uspješno implementira u školski nastavni proces. Neki su tada htjeli da ponize i omalovaže važnost vjeronauke i dovedu je do stepena da bude fakultativni predmet. Jako je teško tada bilo – neka znade, ali smo uspjeli. U tri navrata je vjeronauka proglašavana kao najorganizovanija od strane ministarstva. Rezultati su bili jako uspješni. Međutim, bilo je i tu velikih opstrukcija. Tada je režim Vojislava Koštunice preuzeo islamsku vjeronauku u potpunosti u svoje ruke. Napravili su Srpsku islamsku zajednicu kako bi oslabili tradicionalnu, jedinu legalnu i legitimnu Islamsku zaiednicu. Zamislite kada podignete nivo visoko, a onda jedna sramna odluka sve to uruši, pa ste imali nastavnicu islamske vjeronauke koja nije muslimanka. Imali ste i slučaj u Sjenici gdje je vjeronauku predavao čovjek bez jednog dana škole. Kaza nam jednom njegov direktor da im je najveći problem da ga nauče da upiše čas. Ali sve je to prošlo. Sada smo ponovo tu, pa se i osjeti visok nivo. Islmska zajednica će nastaviti putem progresa i podizanja ljestvice visoko”, kazao je muftija dr. Dudić.

Među prisutnima i dr. Ferid Bulić, zamjenik direktora Kancelarije za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama R. Srbije. Osvrnuo se na rad, ciljeve i projekte Kancelarije u narednom periodu.

“Ono što mi kao Kancelarija za vjere želimo jeste da unaprijedimo odnos kroz dijalog. Iduće godine očekujemo nekoliko dobrih projekata na tu temu. Želja je za pogodnim tlom, tlom pravde i pravičnosti, gdje bismo jedni sa drugima gradili bolju budućnost i suživot. Posljednje dvije godine počela su se rješavati neka važna pitanja. To me posebno raduje, jer u svemu tome Kancelarija za vjere ima podršku od strane predsjednika države. Borimo se kako bismo riješili status vjeroučitelja. Rješavanjem njihovog statusa, a koji se ogleda kroz jednakost sa drugim profesorima i nastavnicima. I na kraju – međureligijski dijalog potreban nam je kako bismo sve razlike koje postoje među nama učinili prednostima, a ne manama”, kazao je dr. Ferid Bulić.

Ispred Rijaseta IZ-e u BiH naučnoj konferenciji prisustvovao je dr. Enes ef. Svraka, kao predstavnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH. Kao voditelj odjela za mekteb i mlade napravio je uporedbu zemalja regiona sa zemljama Evrope.

“Evropa je otišla korak dalje. U Evropi su shvatili da vjeronauku ne treba odvajati od obrazovnog procesa. Shvatili su da je religija suština života i pomoć čovjeku kako da kroz život ide lakše. Odgojno-obrazovni sistem Islamske zajednice postavljen je na dobrim osnovama, kvalitetu i svestranosti. Mi svakodnevno moramo raditi na podizanju kvalitete, ali i motivisanju roditelja i djece da budu aktivni kada je proces vjeronauke u pitanju”, kazao je dr. Svraka.

Na naučnoj konferenciji izlagali su još: dr. Sumeja Smailagić – šef kabineta predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji, ispred IPF-a u Bihaću izlagale su mr. Smaila Balić Rahmanović i mr. Emina Alešević, te profesori islamske vjeronauke msc Naida Zeković Džanković i prof. Kadrija Džanković. U drugom dijelu naučne konferencije izlagali su prof. Zumreta Sedić, protojerej stavrofor Marko Papić, MA. Adem ef. Hasanović iz Austrije, mr. Mersad Kreštić iz Hrvatske, mr. Hajrudin Ćuprija iz BiH, msc Alisa Duraković, msc Harun ef. Eminagić, mr. Alen Duraković.

Izvor: SANA

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.