Održana akademska besjeda “Ćutanjem se zlo veliča”

1
800

U organizaciji Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka, a pod pokroviteljstvom Mešihata IZ-e u Srbiji u Amfiteatru FIS-a održana je akademska besjeda pod nazivom: “Ćutanjem se zlo veliča”. Posvećena je 80-togodišnjici genocida nad Bošnjacima u Sandžaku iz 1943. godine.

Akademik Ferid Muhić izlagao je na navedenu temu. Zlo je apsolutno i najveći je krah civilizacije, istakao je Muhić.

“Zlo je tako veliko, apsolutno, da ga ničim ne možemo uveličati. Kao što ga ćutanje ne može uveličati, nijedan krik ga ne može ukinuti, niti ga nadjačati. Zlo je najveći krah ljudske civilizacije”, kazao je akademik Muhić.

Svoje rane i ožiljke nikada ne smijemo u potpunosti pokazivati, ali se zauvijek trebaju pamtiti oni koji su ih napravili. O njima se mora govoriti budućim generacijama kako bi se i one sačuvale istog – kaže Muhić.

“Niko ne voli da mu pokazujete svoje ožiljke i rane. Niko ih ne voli gledati. Posebno ako su jasno vidljive. To ne treba da bude naša karta na koju ćemo igrati. Moramo biti jači. I zauvijek pamtiti način na koji su nastale. Samo na taj način nećemo dozvoliti da nam ih iko ikad više napravi”, dodao je akademik Muhić.

Na zlo se više nikada neće ćutati, završava Muhić.

“Zločin mora biti kažnjen. Svaki zločinac mora biti kažnjen – na ovaj ili onaj način. Ako nije među živima – mora biti stigmatiziran. Na zločin se ne smije ostati nijemo. Zlo postoji, ali se na njega više neće ćutati”, istakao je Muhić.

Prisutnima se obratio i akademik Šerbo Rastoder. Sve ono što se kroz vrijeme odbranilo – za njega se moralo punom snagom boriti, kazao je Rastoder.

“Gdje se god nismo branili – tu smo stradali. To vam se pokazalo i poslije rata u Bosni. To vam je jednostavan recept za opstanak. Ovo nije nikakav poziv na ustanak. I neka znate – amnestiranje Draže Mihajlovića nije samo njegovo amnestiranje. To je amnestiranje cijelog Četničkog pokreta, jer kad amnestirate glavnog zločinca, amnestirali ste cijeli jedan pokret”, kazao je akademik Šerbo Rastoder.

Prisutne je poselamio Generalni sekretar BANU-a dr. Ademir Jerković. BANU je stao iza ovog i biće uz svaki sličan projekat.

Predsjednik Mešihat IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratio se prisutnima na samom kraju. Ovo je projekat na koji su vjernici posebno ponosni, ali i cijela zajednica. O ovome se mora govoriti, učiti i sačuvati u kulturi sjećanja.

“Trebalo je da prođe 80 godina da bi neko ko je sjeme onih koji su položili svoje živote i ono najvrijednije dali za naš opstanak, život – govorilo o njima. I bojim se da ovo nismo uradili – bili bismo pitani na Sudnjem danu. Zato sam ponosan na ovaj projekat, jer je ovo trajna sadaka. Ovo moramo svi da imamo. Ovakve projekte mogu raditi samo veliki ljudi, pa sam ponosan što je i Islamska zajednica dala svoj doprinos i bila dio ove knjige”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Zlo cveta kad dobri ljudi ćute. Započeo sam govor koji i dan danas traje a kojeg se prividna podmetnuta politička elita plaši. Jer se boji istine.
  Na ,,Naučna konferencija Sandžak između stradanja i pobjede II dio – SPECIJALNA EMISIJA” 03.09.2021.godine. Čiji sam učesnik bio iznenadio sam se (da su moćnici Srpske Akademije Nauka ,,bukom” tj. Topovskom vešću o učiteljici i izvođenju Sandžačke himne te zalaganjem političara, za njeno izbavljenje zatrpavali moje izlaganje, s jednim osnovnim ciljem da istina ne dopre do većine Sandzaklija. Naročito jer bi morali da optuže za istinu jedan blistavi um koji oni pokušavaju da u pepelu začeprljaju a koji nadmašuje sve svojim blistavim umom rasuđujući šta je istina a šta laž. I kako)
  kao i sad kako promiče tema na bazi dokaza zašto su ih počinioci napravili.
  Da bi Bošnjaci Sandzaka izvukli zaključak i napokon se dozvali pameti ja se ponovo trudim i dokazujem . Ne želim da ćutim.Jer ćutnja je izdaja nas samih.
  Kako reče Odlomak iz teksta Akademik Ferida :
  “Ćutanjem se zlo veliča”
  Svoje rane i ožiljke nikada ne smijemo u potpunosti pokazivati, ali se zauvijek trebaju pamtiti oni koji su ih napravili. O njima se mora govoriti budućim generacijama kako bi se i one sačuvale istog – kaže Muhić. Zato ja kažem da trebamo govoriti samo istinuna bazi dokaza. Jer kako narod kaže ,,Ako

  Ja mislim da je važno ako ne i važnije znati i ZAŠTO I ZAŠTA SU IH POČINIOCI NAPRAVILI. Moje je da kažem a dali ćete me podržati to je na vama. Ali zarad vas
  OBAVEZNO VIDI da nebi BOŠNJAČE ponovo doživeo genocid OD 1:18 pa nadalje i vidi na novčanici prisvojni naziv republike preko goga su pokušali da nas Bošnjake zahuzdaju. Pa razmisli ako su na ovaj način hteli da podjarme-zahuzdaju Bošnjake u Bosni i postvare ih:
  https://www.google.com/search?q=rDOVAN+KARADZI%C4%86+U+POSETI+MAJCI&oq=rDOVAN+KARADZI%C4%86+U+POSETI+MAJCI+&aqs=chrome..69i57j33i10i160l2.20995j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:47e39a81,vid:40L7U2Kwts8
  tj. ovaj preko ovog
  Dokaz br 2. na internet adresi: https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B5_%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5#/media/File:50000_dinara_Republike_Srpske_1992_nali%C4%8Dje.png
  [ZAR NE] SLEDI zaključak Da smo mi na ovaj način ZAHUZDANI tj. DA JE Dr. DRAGOSLAV AVRAMOVIĆ BOŠNJAKE SANDŽAKA Potčinio, PODJARMIO U EK. SIMBOLU VRIJEDNOSTI I POSTVARIO U DINAR …. ( Čime-ek.simbolom vrijednosti tj. konvertibilnim dinarom pošto je nekonvertibilnio dinar propao. ) A KOJI OBJEDINJUJE U SVIM VREMENIMA I SVIM RAZDORIMA― ODNOSNO KOJI ĆE SANDŽAKLIJE U DOGLEDNO VREME ASIMILIRATI.
  I izvuci zaključak. Inače negine nam ponovo genocid a nama uloga onih nad kojima se vrši klanje , ubijanje, silovanje i ono najgore.
  I ako se i posle ovog ne rashavizamo nama pomoći nema.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.