O događajima u OŠ “Avdo Međedović” – Penzionisani direktor na silu uzurpira državnu imovinu i manipulira radnicima

1
111

Penzionisani direktor OŠ Avdo Međedović, Ahmedin Đerlek uzurpira državnu imovinu, 700 djece i manipulira radnicima. Vjetar u leđa direktno, ističu, SDA i BNV. Zašto novom vršiocu družnosti direktora Safetu Smajoviću i  s kojim pravom ne dozvoljava da stupi na funkciju uz rješenje, neka su od pitanja u sinoć u Temi dana.

O zbivanjima ispred Osnovne škole Avdo Međedović u Novom Pazaru u Temi dana govorili Safet Smailović, novoimenovani vršilac dužnosti direktora, inače profesor fizike i osnova tehnike,  profesorica biologije Sadika Džanković bivša nastavnica u školi  i prof historije Muhamed Ibrahimović.

Rješenjem Ministarstva prosvjete Safet Smailović imenovan je na funkciju vršioca dužnosti direktora škole „Avdo Međedović“.

– Da li ste na ovo mjesto postavljeno po stručnosti? Normalno da sam postavljen i to će potvrditi sve moje kolege u svim školama u kojima sam radio i svi moji učenici koji su danas ljekari, inženjeri, profesori, glumci..Oni su potvrda mog minulog rada u prosvjeti, zalaganja i svih rezultata koje sam postigao u prosvjeti, kaže Safet Smailović, vršilac dužnosti direktora Osnovne škole „Avdo Međedović“.

Direktor Ahmedin Đerlek sa svojih 65 godina u penziji je od 12. ovog mjeseca. Uzurpirao je društvenu imovinu, postavio katanac i nije dozvolio ulazak Safeta Smailovića na nastavu. Uz to dodatno podigao tenzije plašeći osoblje da će biti otpušteno dolaskom novog direktora. Profesor Ibrahimović začuđen kako su kolege mogli uopšte povjerovati u takve priče.

Oni sad očekuju da će da budu otpušteni. Većina njih navodi da ih je strah za radna mjesta. Novi direktor i ne mora da kaže da neće otpuštati. Ja znam po zakonu da to ne može i toga treba da su svjesni ljudi, ističe Muhamed Ibrahimović, prof. historije u OŠ „Avdo Međedović“.

I za 700 đaka penzionisani direktor pravi problem pozivajući na štrajk. Pogotovo radnicima jer ako se zna koji je zakonski minimum za njegovu najavu nije jasno kako je predsjednik Sindikata mogao proglasiti odluku.  Radnici, kao i onaj ko je objavio štrajk mogu biti krivično gonjenji

– Molim kolege da se obrate školskoj upravi, SUPu. Njima niko ne smije ugroziti radno mjesto. Bivši direktor ne snosi nikakvu odgovornost. On samo priča i podgovara kolege i koleginice, navodiprof. Sadika Džanković, bivši radnik OŠ „Avdo Međedović“

– To neko mora odgovarati. Mislim da bivši direktor neće, on ima rješenje za penziju. Mislim da će sankcije snositi ljudi koji se na vrijeme ne jave na posao, a znamo ako se tri dana ne javite na posao šta slijedi.

Prema zakonu štrajk se najavljuje pet dana ranije. Međutim, ko će pravdati dan kad je direktor zabranio ulazak u školu radnicima

– A šta je danas, danas nisu radili, ko će to da opravda, kojim dokumentom. Radnici trebaju sebe da zaštite. I bit će pitani zašto to rade, ko im je dao nalog da to rade i ko može da se suprotstavi ministru prosvjete, dodaje Džanković.

Penzionisani direktor Đerlek na čelu je škole od njenog osnivanja 2008. godine iako nekoliko mjeseci nije imala rješenje za rad pa su radnicima ostale i neisplaćene plate. U blokadi je već pet godina s dugom od 3 miliona i 700 hiljada dinara. To što direktor u penziji ne dozvoljava ulazak vršiocu dužnosti Safetu Smailoviću da počne s radom prema rješenju Ministarstva nije kažu ništa drugo nego nedovršeni privatni poslovi bivšeg direktora kojem, ističu, vjetar u leđa stiže direktno iz Stranke Demokratske Akcije Sandžaka čiji je i sam kadar kao i članovi školskog odbora, ali i Bošnjačkog Nacionalnog vijeća.

 

Izvor: SANA

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Pa taj penzionisani covjek je ZLO u Novom Pazaru. On je posljdnja zahrdzala karika Ljajiceve i Ugljaninove svite u mracnim skolama…
    Ovo je i truhla Ljajceva i Ugljaninova predizborna kampanja.

    Problem je i u tome da je i SDA i Paraislamska Zajednica ovdje umjesala svoje prste .
    A roditelji koji strajkuju rade protiv svoje djece…- djeco strajkujte i protiv vasih roditelja…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.