NZS – Za tri godine nezaposlenost u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Sjenici niža za 13 %

1
12

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Sjenica – Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Prijepolje prestavila je rezultate rada ostvarene u prethodne tri godine, kao i rezultate saradnje sa lokalnim samoupravama koje pokriva.

Direktorka prijepoljske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Ana Pejović je istakla da se na evidenciji nezaposlenih lica Filijale Prijepolje, koja pored te opštine obuhvata Priboj, Novu Varoš i Sjenicu, nalazi 13.653 lica, što je za skoro 13 % manje u odnosu na 2017. godinu. Ona je naglasila da su aktivne mere koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje doprinele u zanačajnoj meri da se smanji broj lica koja se nalaze na evidenciji rada.

– Rezultati sasvim sigurno ne bi bili ovakvi, da nemamo dobru saradnju sa sve četiri opštine koje pokriva naša filijala. Lokalne samouprave izdvajaju iz svojih budžeta značajna sredstva za aktivne programe i mere koje doprinose smanjenju nezaposlenosti – navela je između ostalog Ana Pejović direktorka NSZ Filijale Prijepolje.

Najmanje nezaposlenih lica na tržištu rada nalazi se u Novoj Varoši njih 1594. Prvi čovek grada sa padina Zlatara Radosav Vasiljević, nada se da će se i u ovoj godini nastaviti trend smanjenja nezaposlenosti u opštini koju predvodi. On naglašava da će tome pored aktivnih mera i subvencija za zapošljavanje koje poslodavcima daju loklana samouprava i država doprineti i dolazak novih investitora. Kao pozitivan primer, Vasiljević je naveo firmu iz Tutina, koja je pokrenula proizvodnju u Industrijskoj zoni na Kokinom Brodu i zaposlila dosada oko 60 radnika.

Na birou rada u Prijepolju nalazi se 3807 nezaposlenih lica. Samo u prošloj godini, u ovoj opštini zaposlenje je našlo 313 lica koja su bila na evidenciji rada.– Kroz tri mere koje je opština Prijepolje zajednički sprovela u prošloj godini sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – javni radovi, samozapošljavanje i subvencije poslodavcima, 96 lica je dobilo posao.  Za ovu namenu zajednički smo utrošili oko 17 miliona dinara, od čega je 7 miliona opredelila opština a ostatak novca Nacionalna služba za zapošljavanje. Poučeni dobrom saradnjom iz prethodne godine, u budžetu opštine Prijepolje za 2020. godinu izdvojeno je 10 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja – navodi član Opštinskog veća.

(PP Media)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.