NVO – Građani neće dozvoliti da kej bude zamijenjen betonom i šljunkom

0
499

Novopazarske organizacije civilnog društva (NVO) pozvale su danas predstavnike Gradske uprave da spreče seču stabala na keju Raške, te da organizuju tribinu na kojoj će i građani imati priliku da se izjasne o toj temi.

Šest organizacija je u zajedničkom saopštenju navelo da je to mesto “izvor inspiracija, beg od gradske gužve,i deo grada koji krasi i ispunjava srca Novopazaraca već decenijama unazad”,te da vrbe i stabla njima ne predstavljaju problem.

“Pozivamo Gradsko vijeće, gradonačelnika i sve faktore koji mogu uticati na tu odluku da spreče taj čin. Reka Raška ne izvire u Lugu niti je njeno korito u ovom delu neuređeno ili prekriveno otpadom, i smatramo da se ona mora urediti od početka njenog izvora”, dodaje se u saopštenju.

Navode i da osim problema otpada i neuređenosti korita, reka Raška već decenijama ima i problem sa izlivanjem otpadnih voda, hemikalija i mazuta, te da za to do sada niko nije odgovarao.

“Potrebno je da se odmah preduzmu konkretni koraci ka rešavanju ovog ali i svih drugih problema zaštite životne sredine u Novom Pazaru, jača institucionalna transparentnost i dijalog između građana i institucija”, poručile su ove organizacije.

Upozorili su da će svaki vid nasilnog uništavanja keja i seče sadnica biti praćen odgovorom građana i negodovanjem zajednice.

Saopštenje su potpisali NVO Menjamo Novi Pazar, Za zdrav Novi Pazar, Nešto zvučno, Mladi za održiv Novi Pazar, Udruženje Svetionik i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

(Radiostoplus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.