Novopazarske apotekarice u državnoj apoteci pola godine bez plata, najvaljuju tužbu

1
878

Apotekarska ustanova u Novom Pazaru moraće na sud ako do 5. oktobra ne isplati zarade zaposlenima. Od 25 zaposlenih, 19 je potpisalo zahtev za utuženje, koji „spremno“ čeka dati rok u jednoj novopazarskoj advokatskoj kancelariji.

Nisu im isplaćene zarade za poslednjih 6 meseci, troškovi prevoza i jubilarne nagrade. Predstavnici sindikata te ustanove išli su i u Ministarstvo zdravlja da traže pomoć radi prevazilaženja teške situacije.

Direktorka Apotekarske ustanove Sanela Prenča potvrđuje za Danas da su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, da su zarade neisplaćene i da ima saznanja da će ustanova biti tužena.

– Pre desetak dana, isplaćen je drugi deo zarade za februar. Mi poslujemo po tržišnom principu i plate moramo da zaradimo. Za ovih 19 meseci, kako postojimo kao Apotekarska ustanova, uspeli smo sami da zaradimo za 4,5 plate, a za 8,5 isplaćenih zarada smo se snalazili iz sredstava koja nam stižu iz lokalne samouprave – objašnjava Prenča i dodaje da je lokalna samouprava kao osnivač obavezna da izdvaja samo za „režijske troškove, ali ne i za plate, koje moraju da se zarade“.

Prenča naglašava da mesečno od marži i prodatih lekova uspeju da zarade milion dinara, a za zarade su potrebna tri miliona.

– Prema dobavljačima mi nemamo dugovanja, ali prema zaposlenima imamo 18 miliona dinara i dugujemo četiri jubilarne nagrade koleginicama koje rade i po 35 godina – kaže direktorka novopazarske Apotekarske ustanove i misli da je jedino rešenje da novo Ministarstva zdravlja „od lokalnih samouprava preuzme osnivačka prava nad apotekarskim ustanovama, koje imaju, uglavnom, slične probleme ili da se ide na javno-privatno partnerstvo“.

Apotekarska delatnost, u ovom gradu, ima jaku konkurenciju. Pored četiri državne, radi još sedamdesetak privatnih apoteka i sve dobro posluju.

Apotekarska ustanova u Novom Pazaru radi od februara prošle godine. Izdvojene su iz Doma zdravlja u samostalnu ustanovu, a osnivač je grad Novi Pazar.

U okviru te ustanove rade četiri apoteke, tri su u samom centru grada i jedna u Domu zdravlja.

Kada su preuzeta osnivačka prava, iz budžeta gradske uprave je izdvojeno 17 miliona dinara za vraćanje svih dugova i deblokadu računa.

Apotekarska ustanova je svoju samostalnost započela čistim računima, ali je za godinu dana upala u finansijske probleme, koji su, sada, teško rešivi.

Ta ustanova, ove godine, može da računa na 15 miliona dinara iz gradske kase.

Direktorka Prenča moli za strpljenje svoje zaposlene i podseća da je odustala od otpuštanja viška zaposlenih i da je na posao vratila one koji su prethodno bili otpušteni „zbog tehnološkog viška“.

Kaže da su njihove zarade visoke u odnosu na privatne apoteke. Za farmaceutskog tehničara mesečna bruto plata je 77.000 dinara, a za diplomiranog farmaceuta 110.000 dinara.

Apotekarice ne odustaju od svojih zahteva i postavljenog roka za isplatu neisplaćenih zarada.

(DANAS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Nikad nisam mogao da shvatim osobu koja radi duze od mjesec dana bez plate…a izjava Prenče „odustala sam od odkaza zaposlenima koji su bili tehnološki višak“ valjda misli da im je pomogla, jer rade bez plate…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.