Novopazarska Hitna služba ima pune ruke posla

0
292

Lekari Hitne službe u Novom Pazaru poslednjih nekoliko dana imaju pune ruke posla. Evidentno je povećan broj pacijenata koji zatraže njihovu pomoć, kako u ambulanti, tako i na terenu.

“Poslednja tri dana zaista smo imali pune ruke posla. Temperature koje su poslednjih dana baš viskoke, izmamile su kako decu tako i ostale građane da izađu, prošetaju, ali nakon onih hladnih dana ovo je za organizam velika promena. Zato građani, naročito hronični bolesnici jako teško podnose te temperaturne promene i češće nam se javljaju nego uobičajeno”, kazala je za Radio televiziju Novi Pazar načelnica Hitne službe primarijus specijalista urgentne medicine doktorka Elvira Lukač Radončić.

Doktorka Lukač Radončić je kazala da je u poslednja tri dana u proseku za 24 sata pregledano između 175 i 190 pacijenata. To je, kako je istakla, za skoro 50 posto više nego uobičajeno. “U ambulanti nas se zbog nekog vida povreda svakog dana javi i po 35 građana, a beležimo i oko 25 izlazaka na terene”, dodala je doktorka Elvira Lukač Radončić.

Hitnoj službi se mahom javljaju stalni hronični bolesnici i pacijenti sa akutnim respiratornim infekcijama. Ima ih i sa visokom telesnom temperaturom, ali ti pacijenti, ukoliko ne prelazi temperatura 39-40 stepeni, treba da se jave izabranom lekaru, jer po liniji hitnosti ne pripadaju Hitnoj službi. Takođe, pacijenti sa povredama dobijenim pre nekoliko dana, sa virusnim infekcijama takođe, ne bi trebalo da se javljaju Hitnoj službi jer tako uspravaju rad lekarima koji bi trebalo da baš pomoć ukažu nekom kome je zaista hitno.

“Imamo i roditelja koji dovode decu sa povišenom temperaturom, i ja na njih takođe apelujem da ih ne dovode odmah kod nas, veđ da temperaturu sami kući obaraju deci sa dozvoljenim antipireticima, da ih često tuširaju i daju dosta tečnosti”, dodala je doktorka Lukač Radončić.

Ona je naglasila da svaka u trenutku nastala akutna povreda u vidu uganuća, posekotina, preloma i slično, se smatra hitnom i ti pacijenti treba da se jave Hitnoj službi gde će im biti ukazana prva pomoć, a nakon toga, ukoliko je potrebno, biće upućeni kod lekara specijalista.

“Što se tiče izlazaka naših ekipa na teren, a napomenula sam da ih u toku ima oko 25, i tu imamo problema. Dešava nam se da nas često zovu građani za neke slučajeve koji nisu hitni. Mi razumemo njihovu zabrinutost, ali nakon date anamneze doktoru koji se javio na pozivv, određuje se da li je potrebno izaći na teren ili ne. Mi imamo samo dve terenske ekipe, i zaista je nekada veoma teško da se odazovemo na sve, ali tvrdim da dajemo sve od sebe da pružimo pomoć svakom kome je potrebna”, naglasila je načelnica Hitne službe primarijus specijalista urgentne medicine doktorka Elira Lukač Radončić.

Zamolila je građane, vozače, da kada primete vozilo Hitne službe pod rotacijama da obezbede prostor za prolazak. “Mnogo nam prave problem parkirana vozila na kolovozu, na trotoarima, na mestima nepredviđenim za parkiranje i mi zato nekada nismo prosto u mogućnosti da brzo stignemo na odredište”, kazala je doktorka Lukač Radončić.

Podsetila je da je sa početkom lepog vremena povećan i broj građana koji se javljaju sa ujedima raznih insekata, najčešće krpeljaž. Na njih je apelovala da nikako sami ne pokušavaju da skone krpelja, već da se obrate najbližem lekaru.

Poseban apel na sve građane je da se čuvaju ovih visokih temperatura. Da ne izlaze iz kuće ukoliko ne moraju u najtoplijem delu dana, a to je od 11 do 17 sati. Savetuje im se da jedu laganu hranu, više voća i povrća i da u organizam unose što više tečnosti.

Izvor: RTVNP


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.