Novopazarci nezadovoljni javnim prijevozom, zagađenjem, nedostatkom trotoara i radnih mjesta

0
332

Građani Novog Pazara najmanje su zadovoljni javnim prijevozom, urbanom bezbjednošću, uključenošću u planiranje razvoja, mogućnostima za rad i zapošljenje i zastupljenošću parkova i zelenih površina, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo EU Pro Plus.

Anketa o kvalitetu života u ovom gradu objavljena je krajem decembra na sajtu Gradske uprave, a njeni rezultati biće korišćeni za izradu Strategije razvoja urbanog područja Novog Pazara.

Anketiranju su se odazvale 552 osobe koje su, većinom, izrazile nezadovoljstvo kvalitetom stanovanja, infrastrukturom i snabdevanjem, dostupnošću ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, socioekonomskom uključenošću i integrisanošću u lokalnoj zajednici, kvalitetom urbane strukture i gradskog ambijenta.

Podaci iz ankete pokazuju da građani smatraju da je Novi Pazar nezdrav, bez društvenog blagostanja, dobrih mogućnosti za rad i poslovanje. Većina smatra da u gradu nema uređenih javnih prostora, da nije pogodan za pješake i da komunikacija između građana i uprave nije jednostavna, kvalitetna, niti transparentna, prenosi Radiostoplus.com.

Za blizu 80% ispitanika saobraćaj i zaštita životne sredine su prioritetne oblasti u kojima lokalna samouprava treba nešto da preduzme, a visoko su rangirani i zdravlje, upravljanje javnim otpadom, javna higijena i urbana bezbednost.

Anketirani smatraju da je Novi Pazar atraktivan grad sa bogatom kulturnom baštinom u kojem su obrazovne ustanove dostupne.

Građani bi svoje goste uglavnom odveli u obilazak kulturno-istorijskih i religijskih objekata, mada postoje zamjerke da su oni “uništeni” i “zapostavljeni”.

“Svaki dio grada koji bi mogao da bude reprezentativan i da bude mjesto za obilazak za ljude koji dolaze u grad je uništen. Od Gradskog parka i Kule motrilje, koji su zaklonjeni nelegalnom gradnjom i nisu više vidljivi, preko Gradskog trga koji je uzurpiran i bukvalno više ne postoji, do kulturno-istorijskih spomenika kojima ili ne može da se priđe ili su “renovirani” i nemaju nikakvu vrijednost”, glasi jedan od komentara.

Menadžer Sektora za razvijanje kapaciteta u programu EU Pro Plus Viktor Veljović kazao da su građani jasno artikulisali probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, a koji su specifični za Novi Pazar.

“Ono što je specifično za Novi Pazar u odnosu na druge gradove u Srbiji jeste intenzititet izgradnje i pritisak na urbane strukture, što se označava deficitom i manjkom javnih površina, pre svega trotoara i saobraćajnica za normalno kretanje”, naveo je Veljović.

Stručna saradnica glavnog gradskog urbaniste Ajša Zatrić kazala je da će ova Strategija biti polazna osnova za izradu novog urbanističkog plana.

“Negde krajem juna bi trebala da se završi izrada strategije, a njena implementacija bi trebala da počne od septembra ili oktobra”, rekla je Zatrić.

Izvor: Radiostoplus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.