NOVO ČETNIČKO ORGIJANJE: “Oj Turkinjo s one strane Lima, viđaš li se s braćom četnicima”

0
5120

U moru izliva šovinizma prema sandžačkim Bošnjacima, posebno onim u Polimlju, ovih dana je na popularnoj mreži TikTok izašao snimak pjesme u kojoj se kaže: “Oj Turkinjo s one strane Lima, viđaš li se s braćom četnicima…”

Ovo je samo dio pjesme koja se na četničkim orgijanjima i veseljima često izvodi u Polimlju, a koja slavi ubijanje Bošnjaka u Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata. A nastavak pjesme ide ovako:

“Aoj bulo preko Lima
Viđaš li se s četnicima?
Odgovara bula mlada
ja poznajem Kordu Rada
Ljubio je mene mladu
dok mu mrsih gustu bradu.
Đurišiću komandante sandžačke te bule pamte
Nema fesa, nema dina,
odnese ih voda Drina…”

Na snimku koji se pojavio na TikToku stoji i ime Dejan i broj telefona preko kojeg se može kontaktirati za naručivanje USB i SD kartica sa ovom i drugim sličnim pjesmama.

Zanimljivo je da se ovaj sadržaj, koji otvoreno slavi ubijanje Bošnjaka, sasvim slobodno dijeli društvenim mrežama bez ikakve reakcije policije i tužilaštva.

Također, na ove izlive fašizma, koji su kontinuitet onome što se u skorije vrijeme dešavalo u Priboju, još niko od bošnjačkih stranaka i institucija nije reagovao.

Podsjetimo da je u gradu na Limu Prijepolju, tačnije na vašaru u selu Babine gdje se obilježava “buna protiv Turaka”, prije nekoliko nedjelja gostovao i Baja Mali Knindža, poznati ratnohuškački pjevač još iz vremena 90-tih koji je imao repertoar sličan pomenutom.

U ovom gradu desilo se niz napada čije su žrtve isključivo bili Bošnjaci. Od odsjecanja uha ispred diskoteke, napada na fudbalera Hamzića ispred pekare, zatim prebijanja vezanog mladića Čolovića u policijskoj stanici, do zadnjeg napada u saobraćaju gdje je također žrtva bio Bošnjak koji je zadobio teške tjelesne povrede od strane Vujice Dragutinovića, brata poznatog serbijanskog reprezentativca, fudbalera Ivice Dragutinovića.

Pošto je sasvim jasno da policija i nadležne institucije neće da reaguju, pitanje je da li međunarodna zajednica treba stati u zaštitu bošnjačkog naroda u Sandžaku, posebno u Polimlju. Ako je danas u Evropi negdje potreban međunarodni supervizor za zaštitu ljudskih prava onda je to baš na ovom mjestu.

Izvor: Sandžačke novine

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.