Novi Pazar: Za rekonstrukciju Bezistana ima para, nema projekta

2
589

Južni bedem Novopazarske tvrđave, poznatiji kao Bezistan, jedini je ostao nerekonstruisan u tom kompleksu. Okrenut je ka Staroj čaršiji i u šali ga nazivaju i disko bedemom.

On je i najrpoblematičniji u Novopazarskoj tvrđavi. Pre više od šest godina počeo je da se urušava. Stručnjaci su se izjasnili „da mora da se pristupi detaljnom ispitivanju samog objekta radi utvrđivanja pravog uzroka“.

Lokalna samouprava je oko Bezistana postavila zaštitnu mrežu i upozorenje da prostor nije bezbedan i da ga građani zaobilaze. „Zaštita“ i upozorenje su još na starim mestima.

Južni bedem je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Po odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, kulturno-istorijski spomenici su u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Republičke građevinske inspekcije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Turistička organizacija Novog Pazara (TONP) je sanaciju i rekonstrukciju tog objekta uvrstila u prioritetne projekte „Kako bi Novopazarska tvrđava bila zaokruženi muzej na otvorenom.

Ministarstvo turizma, još u prošlom mandatu, obezbedilo je 15 miliona dinara za te poslove.

-Od nas ne zavisi kada će da počnu radovi. Sredstva imamo, ali prethodno, mora da se odabere stručni konsultant, čiji će posao biti da definiše sve korake u procesu priprema i rekonstrukcije. Sasvim sigurno, građevinskim radovima, prethodiće arheološka istraživanja – objašnjava Dejan Belojica, direktor TONP.

Prepreka za otpočinjanje radova su i nerešeni imovinsko-pravni sporovi, koja gradska uprava pokušava da reši sudskim putem. Kad to bude rešeno, može će da počne rekonstrukcija.

U Bezistanu je, decenijama, radio restoran sa terasom na vrhu. Lokalna samouprava je objekat dala na gazdovanje Ugostiteljskom preduzeću „Lipa“. Kada je to preduzeće privatizovano, novog vlasnika dobio je i kulturno-istorijski spomenik Bezistan.

Bivše ugostiteljsko preduzeće je taj objekat počelo da izdaje pod zakup početkom devedesetih godina, a staru praksu je nastvio i novi vlasnik od 2009. pa do sada. Sa terase trešti muzika „uživo“ i drma diskoteka.

Od početka, bunila se stručna javnost i upozoravala da na tom prostoru ne mogu dase grade ni montažni ni demontažni objekti „jer se narušava ambijentalna celina i uništava bedem“.

Uklanjanje diskoteke sa južnog bedema, onlaj peticiju, tražili su, pre četiri godine, mladi intelektualci iz ovog grada upozoravala su gradska uprava ,i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Sve je ostalo bez rezultata.

U gradskoj uprai podsećaju, da Republički zavod nije dozvolio sanaciju dok se ne utvrde uzroci urušavanja i da su još 2018.godine od vlasnika preduzeća „Lipa“ tražili da objekat prestane da radi, kako bi mogli da počnu radovi na utvrđivanju uzroka urušavanja.

Kada je „Lipa“ privatizovana, „u paketu“ su bili i objekti proglašeni kulturno-istorijskim spomenicima. Lokalna samouprava je pokušala da ospori privatizaciju i zatražila je izuzimanje tih objekta iz „kupovne mase“. Agencija za privatizaciju je to odbila.

Ceo kompleks Novopazarske tvrđave je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Podigao ju je u 15.veku osnivač Novog Pazara Isa-beg Isaković.

U tom prostoru, od šezdesetih godina prošlog veka, nalazi se gradski park.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.