Novi Pazar bez Strategije razvoja Grada

0
41

Grad Novi Pazar od 2008. Godine nema planski dokument Strategije razvoja Grada. Također ni u drugim oblastima poput Zaštite životne sredine nema planskog dokumenta. U takvim uslovima veoma je teško mjeriti efikasnost budžeta.

– Možete nešto da kažete dobro ili loše tek kada imate s čim da uporedite. Mi trenutno nemamo plan šta bi taj budžet trebao da isfinansira. Bilo bi nezahvalno reći da budžet nije investicioni jer ne znam koje su investicije predviđene ili da se kaže da se ne izdvaja dovoljno za kulturu, obrazovanje jer ne znam šta je predviđeno našim planskim dokumentima, istče prof.dr. Šemsudin Plojović, član tima Savjeta za razvoj Grada N. Pazara

Bez kvalitetne strategije ni prioriteti nisu poznati.

– Kad nemate kvalitetno izrađenu strategiju ne znate prioritete. Kome ćete taj novac, u koju privrednu granu ćete ga investirati. Na drugom mjestu je sistem koji ne postoji. Ne možete subvencionisati samo pojedine firme u Novom Pazaru. Mora postojati sistem jer i mala preduzeća očekuju neku subvenciju koja je u ovim vremenima itekako potrebna. Ako već to nemamo ja mogu samo da kažem budžet ima toliko stavki ali ne znam da li su adekvatne jer mi nemamo planski dokument, kaže prof. Sead Redžović, predsjednik Odbora za privredni razvoj SPP.

Makroekonomska politika ima svoja pravila koja treba poštovati. Ukoliko se želi da budžet bude dobro proveden treba imati dugoročan plan ne samo za iduću godinu, već za narednih deset.

Ekonomija govori kroz cifre ne kroz opise. Onog momenta kad imamo planski dokument i budžet možemo govoriti o ciframa. Kad to nemamo onda to nije ono sa čim neko ozbiljan treba da se bavi.  Ono što je prošlo nemoguće je nadoknaditi. Kad prođete drugim gradovima vidite da su oni na osnovu svoje strategije napredovali u svim oblastima- industrije, turizma, proizvodnje, i svaki korak bazirali su na nekom planskom dokumentu. Mi naš korak baziramo na trenutnim osjećajima bez planskog dokumenta što dugoročno nema šanse da daje pozitivne rezultate, ističe dr. Plojović.

– Mi smo više puta na Skupštini tražili od lokalne samouprave da izađe u susret privrednicima, da u zimskim vremenima kada oslabi posao da smanji obaveze privrednika prema loklanoj samopuravi, konkretno da smanji komunalnu taksu koju privrenici plaćaju za reklamiranje firme ali su nas odbili uz izgovor da i oni moraju od nečega da žive, zaključuje Redžović.

Budžet, zaključuju, treba da prati planska dokumenta s kojima nema potrebe za razmišljanjem kako će novac biti potrošen. Bez toga sve ostaje na nivou špekulacija što ne treba biti ono čime se, naglašavaju,  ozbiljni ljudi bave.

izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.