Nova besjeda akademika Zukorlića – Zašto i kada je počela dekadenca muslimana

0
69

Akademik Muamer Zukorlić održao je četrnaestu po redu Besjedu na temu: “Zašto i kada je počela dekadenca muslimana?”.

Kada je u pitanju islamska kultura i civilizacija, akademik Zukorlić navodi da nikada nije niti će postojati idealnija i jače utemeljena od nje. Ključ leži u tome zato što je uspostavljena pod direktnom palicom posljednjeg Vjerovjesnika Muhammeda s.a.w.s.

“Ne postoji kultura niti civilizacija koja je jače utemeljena od islamske kulture i civilizacije. Ona je tako moćno utemeljena na prva tri stoljeća, pogotovo u ono prvom stoljeću, a posebno u prve dvije i po decenije kada je uspostavljana pod direktnom palicom i odgojnom i obrazovnom i kulturnom i civilizacijskom i političkom – nikog drugog do posljednjeg Vjerovjesnika Muhammeda s.a.w.s. I baš zato što je uspostavljana pod palicom najodabranijeg Božijeg bića koji kaže za sebe: “Moj Gospodar me odgajao”, pa zato je to najperfektniji odgoj. E sada, takav čovjek je bio i učitelj i mentor i vođa i vojskovođa i političar i državnik i umjetnik i sve moguće što je trebalo biti imali ste u njemu kao ličnosti, pa je, kao takav, neko ko je formulisao i uspostavio ideju po direktnom nalogu i riječima Uzvišenog Stvoritelja, potom tu ideju programirao, a potom taj program implementirao kroz sve svoje implementacije odgoja, edukacije, same vježbe poštivajući zakonitosti postupnosti. Dakle, na tim temeljima je uspostavljena islamska kultura i civilizacija i zato su to najbolji temelji koji su ikada uspostavljeni. Zato je medinska država sa Medinskom poveljom država koja je kreirana po direktnom palicom Muhammeda s.a.w.s, te je kao takva idealni model i idealna država. Za razliku od Platonove države koja je ostala idealna samo u inspiraciji, čak i nemoguća i ponekada utopijska – ovo je idealna država koja je imala simbiozu i harmoniju između onoga što je teorija i onoga što je praksa”, kazao je akademik Zukorlić.

Ono što je najsvetije kod jednog čovjeka jesu etika, moral i ljudskost. Time su bili posebno istaknuti muslimani tog vremena, pa odatle i odgovora zbog čega je bila najmoćnija civilizacija.

“Osnovni postulati su bili etika, moral i ljudskost. Poslanik s.a.w.s. kaže: “Poslan sam da usavršim plemenitost ljudskosti”. To je plemenitost etike, plemenitost morala. Vjerovjesnik cijelu svoju misiju od 23 godine sa sve riječima sadržanim u Kur’anu Časnom, sa sve riječima njegove interpretacije sadržanim u svim sahih-hadiskim zbirkama, cijelu smisao svega toga tolike teorije sa tako bogatom i autentičnom praksom definira u ovoj rečenici: “Poslan sam da usavršim plemenitosti etike”. To mi je glavni smisao, sve ostalo je sredstvo, sve ostalo je neki put do toga. Dakle, to je glavni postulat na kojem se pravitakva zajednica, takva civilizacija, takva kultura”, poručuje akademik Muamer Zukorlić.

Posebno se osvrnuo na svojevrstan apsurd. Ističe da se danas, zahvaljujući visoko razvijenim tehnologijama, može za kratko vrijeme naučiti više nego što se u vremenu poznatih alima uspjevalo za nekoliko decenija. A opet, s’ druge strane, postavlja se pitanje gdje smo mi, a gdje su oni – uprkos olakšicama koje imamo danas. Odgovor leži u tome što su tadašnji alimi bili slobodni, te po cijenu života nisu dali slobodu svojih ubjeđenja.

“Sada je moguće biti veći alim nego tada. Sada je moguće tehnički – sredstva su takva da možeš naučiti za godinu šta su oni učili za 30 godina. Sada možeš istražiti i za sat vremena dobiti informacije za šta je njima trebalo pola godine ili godinu. I gdje smo, a gdje su? Tu je ključ. Etika, znanje i sloboda. Oni nisu dali slobodu. Ubij me vladaru, ne dam ti slobodu. Ja sam učenjak, ja ovo znam Božijom voljom. Imam argument i ne može tvoj vladajući pendrek, tvoj mač, tvoja sablja, tvoje vješalo ili tvoj kazamat da promijeni moje ubjeđenje koje je usvojilo moje srce, a moj um prosvijetlio i opravdao, odnosno objasnio i dokazao. To su učenjaci. Ovo isto važi i za nemuslimanski svijet i za profane intelektualce – jednako to znači”, zaključuje akademik Zukorlić.

SANA – Hamza Škrijelj


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.