Nevladine organizacije i mediji iz Novog Pazara osudili politički progon novinara

1
56

Grupa Organizacija civilnog društva (OCD), medija i novinara Novog Pazara osudili su danas napade, uvrede i poruke mržnje od strane političara i njihovih stranačkih aktivista na novinare, dugogodišnje predstavnike nevladinih organizacija i predvodnike neformalnih grupa građana.

– Najoštrije osuđujemo verbalne napade i fizičke nasrtaje na pojedine novinare i novinarske ekipe iz Novog Pazara, kao i diskrimanaciju pojedinih medija kojima je uskraćeno pravo da informišu javnost. Društvo u kom živimo može da napreduje samo ako se poštuju ustavne vrednosti na kojima se ono zasniva i ako se ono gradi na vladavini prava, kao i poštovanju ljudskih i manjinskih prava za svaku osobu koja živi u Novom Pazaru. Napadi, mržnja i vređanje apsolutno su neprihvatljivi. Iznešeni stav u demokratskom društvu, korišćenje Ustavom zagarantovanih prava, ne može i ne sme biti povod za javni progon ili medijski linč bilo koje vrste. Ovakav postupak političara i njihovih servisera u suprotnosti je sa demokratskom praksom i za svaku je osudu činjenica da političari sa dugogodišnjim iskustvom iz ovog grada, umesto da brinu o ostvarivanju, zaštiti i unapređenju ljudskih prava i o javnom informisanju građana u gradu, aktivno rade na urušavanju građanskog aktivizma i zastraživanju nevladinih organizacija i pojedinaca,  navodi se u zajedničkom saopštenju OCD i medija.

Oni su “najoštrije” osudili i diskrimanaciju pojedinih medija kojima je uskraćeno pravo da informišu javnost.

Poručili da će nevladine organizacije i mediji i dalje nastaviti da rade u skladu sa misijom i vizijom civilnog društva u borbi za demokratski i slobodan ambijent  bez obzira na  nepodnošljive uslove i zagađen javni prostor.

Saopćenje su potpisali: Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC “Damad”, Urban-In, Akademska inicijativa “Forum 10”, Radio sto plus (novinar Nikola Kočović), A1 TV net Novi Pazar, SNEWS.

Napad na novinara Fetića najoštrije osudili Udruženje novinara Srbije (UNS) i kao i Međunarodna SafeJournalist organizacija.

Podsjećamo da je u poslednjih nedjelju dana Fetić dva puta napadnut.

Fetića, direktora i glavnog urednika televizije Sandžak, najprije je napao je lokalni biznismen Kemal Mehmedović, dok je bio u restoranu u Novom Pazaru. Verbalna svađa prerasla je u fizički konflikt, a Fetić je udaren u obraz. Dalju eskalaciju sprečile su pristune osobe. Fetić je dao izjavu u policiji. Šest dana kasnije, 18. avgusta, prilikom ulaska u automobil Fetiću i njegovom kolegi Asmiru Bihorcu su prišla dva muškarca. Jedan od njih ga je pitao “Šta ti to pišeš o meni po medijima?”. Fetić je odgovorio da ga ne poznaje i da nikada nije pisao o njemu. Bihorac je izašao iz automobila pokušavajući da smiri situaciju, ali ga muškarac pritisnuo svojim telom, pokazavši pištolj koji se nalazio u torbi i rekao mu da uđe u auto. Novinari su to učinili i uputuli se pravo u policiju da prijave slučaj. Fetić je rekao da je policija identifikovala osumnjičene i sada prikuplja podatke.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Nakon sto je SPP postala najjaca stranka u Sandzaku i na svakim izbororima je sve jaca i jaca Rasim i njegova stranka pokusaju da zaplase i stime usute SPP medije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.