“Nastavak rada TE Pljevlja prije okončanja postupka grubo kršenje međunarodnih akata”

0
25

TE Pljevlja (ilustracija), Foto: Vijesti/Goran Malidžan

Nastavak rada Termoelektrane (TE) Pljevlja prije okončanja postupka koji se vodi između Ministarstva kapitalnih investicija i Energetske zajednice značio bi najgrublje kršenje međunarodnih akata i direktno bi uticalo na dalju evropsku integraciju države, smatraju u nevladinoj organizaciji Green Home.

„Posljednja odluka Vlade kojom se obavezuje Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine da prekinu sve započete postupke u vezi sa prestankom važenja i revizijom integrisane dozvole za rad TE Pljevlja, bio bi korak unazad i signal nedosljednosti u ispunjavanju prethodno preuzetih obaveza“, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su kazali da odlukom Ministarskog Savjeta Energetske zajednice u okviru Direktive o ograničavanju emisija određenih zagađivača u vazduh od velikih termo postrojenja, TE Pljevlja dodijeljeno je 20 hiljada radnih sati sa vremenskom odrednicom za njihov utrošak od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023.

„Nakon što je Elektroprivreda (EPCG) obavijestila Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine o 7,19 hiljada iskorišćenih radnih sati za prošlu godinu, te o prethodno 13,81 hiljadu iskorišćenih radnih sati za protekle dvije godine, odnosno 2018. i 2019, postalo je očigledno da je termoenergetsko postrojenje u Pljevljima iskoristilo radne sate dodijeljene pod opt–out mehanizmom za velika ložišta“, rekli su iz Green Home-a.

U toj NVO su rekli da je neshvatljiv stav Vlade kojim zahtijeva prekid započetih postupaka u vezi sa revizijom i prestankom važenja integrisane dozvole za rad TE Pljevlja, kada su upravo ti potrošeni radni sati znak da je svaki dalji rad termoelektrane sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom nezakonit i protivustavan.

„Argumentacija EPCG u kontekstu opravdavanja kašnjenja zbog pandemije izazvane koronavirusom u najmanjoj ruci je neprofesionalna i maliciozna prema svim građanima Crne Gore koji su osuđeni da udišu zagađen vazduh“, navodi se u saopštenju Green Home-a.

Iz te NVO su zaključili da je prema podacima iz analize Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno nacionalne kancelarije u Crnoj Gori, navedeno da usljed izloženosti prekomjerno zagađenom vazduhu 250 ljudi izgubi život, dok se njih 140 hospitalizuje uslijed pogoršanja zdravstvenog stanja na godišnjem nivou.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.