Nagrada za napad na novinara

0
3

Piše: Salahudin Fetić

Dana 15. oktobra 2020. godine navršilo se dvije godine od kada sam u Skupštini Grada Novog Pazara organizirano napadnut od strane Skupštinskog obezbjeđenja, dok sam vršio novinarski posao praćenja zasijedanja koje se održavalo toga dana.

Podsjećam da je tada došlo do fizičkog sukoba između predstavnika lokalne vlasti (SDP Rasima Ljajića) i građana koji su došli pratiti zasijedanje jer je na dnevnom redu bila tema u vezi osporavanja asfaltiranja ulica u njihovim naseljima.

Tada sam od strane jednog člana obezbjeđenja Ramiza Župića napadnut s leđa, gdje mi je otet mobilni telefon u trenutku dok sam snimao verbalni sukob građana sa predstavnicima vlasti. Iako sam slučaj odmah prijavio policiji, uz video dokaze koji su potvrdili šta se u Skupštini desilo, slučaj je predat Tužilaštvu u Novom Pazaru.

VIDEO: Napad na novinara i otimanje mobilnog telefona, Skupština Grada Novog Pazara 15.10.2018.

Na video snimku se pored identiteta napadača utvrdilo i da napad nije bio uopšte spontan već organiziran od strane više njih, gdje se na snimcima jasno vidi njihovo dogovaranje, a onda i sinhronizirana akcija od trenutka kada Župić otima telefon, hitro ga dobacuje Suadu Zoraniću koji odmah napušta salu, a Župića bezbijedno izvlači šef obezbjeđenja Bekir Sebečevac.

Od tada pa negdje do sredine 2020. godine tužilaštvo nije učinilo niti jedan korak na putu rješavanja ovog slučaja. Sredinom 2020. godine, dakle skoro dvije godine šutanja, tužilaštvo podiže optužnicu protiv Ramiza Župića i Suada Zoranića za za krivično djelo “Teška krađa na izrazito opasan i drzak način” iz člana 204. stav 1.3 u vezi člana 33 krivičnog zakonika za koje krivično djelo je propisana kazna zatvora u trajanju od 1 do 8 godina zatvora.

Još jedan interesantan detalj se u međuvremenu dogodio, o čemu nisam do sada obavještavao javnost, a to je da je dvije godine poslije, 15. oktobra 2020. u Osnovno javno tužilaštvo vraćen mobilni telefon, za koji su sudske službe (na osnovu serijskog broja) utvrdile da je telefon koji mi je otet od strane spomenutih, te se sada nalazi u tužilaštvu kao dokazni materijal protiv njih. Međutim, kako bi na neki način pokušali izbjegnuti odgovornost, telefon nije vratio ni Župić ni Zoranić, već je u Tužilaštvo stigao putem pošte, a navodno ga je poslao izvjesni D. N. iz Beograda, uz obrazloženje da ga je 15. oktobra 2018. slučajno pronašao u kontejneru u blizini opštine, ali, eto, nije imao vremena 2 godine da ga vrati.

Da skandalima u vezi sa ovim slučajem nema kraja, pokazuje i današnji događaj, gdje je u Skupštini Grada Novog Pazara, sa liste SDP Rasima Ljajića, verifikovan mandat Ramizu Župiću, onome, koji je prije dvije godine u Skupštini Grada napao novinara na dužnosti.
Tada je bio član skupštinskog obezbjeđenja – od danas je Odbornik u Skupštini Grada Novog Pazara. Dobio je nagradu za svoje nedjelo. Postavlja se pitanje kakvu satisfakciju za svoj rad na ovom svijetu mogu tražiti novinari u Sandžaku, ako se napadači na njih nagrađuju „odborničkim pozicijama“.

Želim da se zahvalim odbornicima SPP-a koji su reagirali i nisu podržali tu skandaloznu pojavu – da se napadači na novinare, nasilnici i kradljivci u ovom gradu nagrađuju odborničkim funkcijama.

Želim da se osvrnem i na one druge odbornike koji su, braneći Župića, poručivali sa skupštinske govornice „da neće njima Pazarcima neki Rožajac krojiti politiku“, i da im poručim, da je Rožaje moje, ali i da je Novi Pazar moj, i da je cijeli Sandžak moj, i gdje god budem živio neću mirno gledati kako se čini zlo, a da o tom zlu makar ne progovorim, te da u mom gradu i okruženju kriminalci od mene neće imati mira, bili oni Pazarci, Rožajci, Sandžaklije ili neko drugi.

Protiv Ramiza Župića i njegovog saučesnika Suada Zoranića je podignuta je optužnica i u toku je krivični postupak KT 76/20, po gorenavedenoj optužnici, a suđenje je zakazano za 23.11.2020. pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.