Načelnik CB Pljevlja: Peticija za moju smjenu neargumentovana, sve smo radili zakonito

0
21

Dragan Slavulj, Foto: Obrad Pješivac

Načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja Dragan Slavulj odbacio je kao neargumentovane otpužbe koje je na njegov račun iznijela grupa građana u peticiji kojom od premijera i resornog ministra traže njegovu i smjenu više policijskih službenika CB.

Slavulj je gostujjući u emisiji Iz oštrog ugla na “TV Pljevlja“ kazao da su sve radili isključivo po zakonu.

Blizu šest hiljada građana, kako tvrde organizatori, do sada je potpisalo peticiju, kojom od premijera Zdravka Кrivokapića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića traže hitno razrješenje dužnosti i krivično procesuiranje Slavulja, komandira policije Milana Jovića, Slavenka Bajića kao i načelnika kriminalistike Đorđija Perovića.

Policijske službenike optužuju za nezakonita privođenja, hapšenja, pritvaranja, maltretiranja i represiju nad više desetina učesnika molitvenih litija, brutalno prebijanje Ognjena Mijatovića kao i zaštita batinaša-policajaca i prikrivanje njihovih imena i ucjenjivanje pojedinih časnih pripadnika policije da ne izlaze sa svojim porodicama na molitvene litije.

„Ja lično nemam nikakav problem sa tim i ne opterećujem se a sve navode iz te peticije odbacujem kao totalno neargumentovane. Razlozi zašto je grupa građana pokrenula tu peticiju znana je samo njima. Sve što smo radili radili smo zakonito“, rekao je Slavulj.

Kaže da je potpisivanje peticije organizovana u vrijeme trajanja procedure za izbor direktora Uprave policije.

„Potpisivanjem peticija se dosta kleveću policijski službenici i iznose se mnoge neistine na račun policijskih službenika. Na jedan način policijskim službenicima se crtaju mete. Lično sam bio izložen jednom velikom broju prozivanja po društvenim mrežama, raznoraznim vulgarnostima nisam se obazirao na to ne obazirem se ni na ovu peticiju. Moji saradnici koji su rođeni u Pljevljima su izloženi jako velikom pritisku koji nije dobar. Ja upozoravam policijske službenike koji su prozivani da ni u kom slučaju ne naprave bilo kakav ishitren potez. Takođe apelujem na njih da apeluju na svoje najbliže da ni u kom slučaju ne učine ništa što bi moglo da bude pogrešno protumačeno. Ja se nadam da će novo rukovodstvo uprave policije ukoliko odluči i procjeni da u radnjama mene i mojih saradnika ima nekih nezakonitih radnji to procesuiraju. Ono što ja znam i zbog čega ja mirno spavam je da ništa nije urađeno protivzakonito. Svi policijski službenici mogu da kažu na koga sam ja to protivzakonito uticao i kome sam ja rekao da nešto protivzakonito urade. Odbacujem sve to što pojedinci govore“, rekao je Slavulj komentarišući optužbe.

Slavulj je rekao da policija nije prekoračila ovlaćenja tokom blokade mosta na Đurđevića Tari nakon izglasavanja zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Kada je okupljanje nezakonito mi po zakonu imamo mnogo veća ovlašćenja od onih koja su bila upotrijebljena. Znam da je bilo raznog prozivanja službenika policije, ali i sam vladika Metodije je rekao da je policija bila korektna a čini mi se da je to rekao i pljevaljski protojerej Janjić. Taj događaj je ispolitizovan i ja ne želim da ulazim u detalje“, kazao je načelnik CB.

Govoreći o dešavanjima u Pljevljima 13. maja prošle godine, kada je policija bacila suzavac na građane koji su protestovali zbog hapšenja vladike Joanikija, Slavulj je kazao da je policija upotrijevbila suzavac zato što je grupa građana kamenovali policiju.

„Ta aktivnost policije je ocjenjena kao legitimna i zakonita… Moglo je bez kamenovanja. U redu je izrazite svoje demokratsko pravo da ste nezadovljni sa nečim, ali zašto ste kamenovali policiju. Policija je bila ta na koju je trebalo izdušiti. Mi smo reagovali i pokazali kako treba da se sprovedu zakoni kada je to u pitanju“, rekao je Slavulj.

Odgovarajući na pitanja autora emisije Milivoja Irića da li je policija preduzela sve radnje kako bi se otkrio identitet policajaca koji su tu veče pretukli mladića Ognjena Mijatovića, Slavulj je kazao da su identifikovali sedam policijskih službenika koji su bili u toj grupi.

„Žao mi je što je došlo do tog događaja jer smatram da taj događaj ipak stvara jednu pogrešnu sliku o radu policije. Lice, koje spominjete je neposredno prije reakcije izvršilo krivično djelo, napalo je na policajca. Taj policajac je u samoodbrani krenuo prema njemu da savlada otpor, a zatim su krenule i ostale kolege i došlo je do prekoračenja ovlašćenja. Mi ne sporimo i ne bježimo od toga . To se desilo kao reakcija na napad i nije iz obijesti. Predmet je dat u nadležnosti osnovnom državnom tužilaštvu koje još uvijek radi izviđajne aktivnosti. Predmet je ustupljen unutrašnjoj kontroli koja je utvrdia da je određeni broj policajaca prekoračio ovlašćenja ali ne i ko pojedinačno. Ja se nadam da će tužilaštvo brzo da završi svoje izviđajne aktivnosti i da izađe u javnost ko je od policijskih službenika koji su bili u toj grupi prekoračio ovlašćenja. Uporedo sa tim mi smo na osnovu nalaza izvještaja uutrašnje kontrole pokrenuli disciplinski postupak protiv osam policijskih službenika . Kroz disciplinski postupak i kroz izviđajni postupak utvrdiće se pojedinačna odgovornost službenika koji su prekoračili ova ovlašćenja… Ako neko smatra da ja snosim komandnu odgovornost evo doći će novi direktor Uprave policije neka mu to bude olakšavajuća okolnost za raspoređivanje mene na neko drugo radno mjesto, ali znam da smo preduzeći sve što je bilo potrebno da taj slučaj dobije epilog“, rekao je Slavulj odbacujući optužbe da neko pokušava da zataška ovaj slučaj.

Kazao je i da je on kod Radio difuznog centra inicirao da se skloni tabla na brdu iznad motela Vodice, na kojoj je bila iscrtana trobojka jer je pravila velike probleme građanima.

„Neka mi to zamjeri ko god hoće ali smatram da sam na taj način uspio da dosta tenzija u gradu spustim i smirim. Tenzija je bilo puno u određenim pljevaljskim kafićima su se dešavale raznorazne situacije koje nisu bile dobre i vrhunac događaja su bili poslije izbora. U određenim sutuacijama to je prerastalo u sve samo ne u slavlje. Proizvod tog okupljanja i slavlja po kafićima je je bilo i kamenovanje prostorija političkih partija DPS-a i SD-a. Nakon toga dolazi do ispisivanja grafita. Nakon toga dolazi do loma stakla i ubacivanje određenih poruka u administrativne prostorije Islamske zajednice“, rekao je Slavulj

Kazao je da su svi slučajevi posije izbornih dešavanja u Pljevljima sem napada na prostorije Islamske zajednice procesuirani.

„U toku je rad na objektu islamske zajednice. Ja sam rekao ministru i potredsjedniku vlade kada su bili u Pljevljima šta je urađeno. I ministar i potpredsjednik Vlade nisu imali primjedbi. Što se tiče napada na prostorije političkih partija i u jednom i u drugom slučaju tužilac se izjasnio da nema krivičnog djela po službenoj dužnosti. U prvom slučaju napad na prostorije DPS smo pronašli određene tragove ali ti tragovi nisu identifikovali počinioca, ali zato tragovi jesu identifikovali počinioca demoliranja objekta kancelarije SD i mi znamo ko je demolirao one prostorije. To lice je jedno od lica koje je bilo u masi koje je kamenovalo policiju i to lice je višestruki izvršilac krivičnih djela“, rekao je Slavulj.

Apelovao je na građane da kritikuju argumentovano i da ne iznose paušalne i netačne informacije.

Slavulj je kazao da je stanje bezbjednosti u Pljevljima stabilno i da nema nema krivičnih djela koja bi izazvala vaće veće uznemirenje građana.

„Nema krivičnih djela narušavanja javnog reda i mira. Život i rad u gradu se odvija normalno. Ono što diže tenzije u našem gradu jeste preveliko komentarisanje raznoraznih događaja preko društvenih mreža, aktuelnost momenta i nastupajući lokalni izbori u Nikšiću koji ovdje u Pljevljima podgrijavaju političku atmosferu. Niko od vas nema a posebno nacionalne manjine razlog da se osjeća zabrinuto. Moram da ukažem na događaj u Beranama. Ne bi me iznenadilo da se nešto tako ponovi i u Pljelvjima ali se uzdam u pamet i razum da to neće da se desi. Apelujem na sve političare, građane Pljevlja da smanje komentarisanje po društvenim mrežama raznoraznih tekstova, članaka, događaja sa kojima proizvodite reakciju drugih a u kojoj se nalaze elementi i obilježja izazivanja vjerske i nacionalne mržnje. Smatram da nam je svima toga preko glave“, rekao je Slavulj.

Slavulj kaže da je za dvije godine i četiri mjeseca, koliko je na čelu CB Pljevlja, zajedno sa saradnicima ostvarili veoma zapažene rezultate koji su prepoznati na nivou Uprave policije.

“Jedino u Pljevljima nije bilo smjene u rukovodstvu policije u zadnjh dvije i po godine. To je za mene pokazatelj da smo radili pravilno, pravedno i nadasve zakonito . Za ovaj period smanjili smo stopu kriminaliteta za 19 odsto, imovinske delikte za 66 odsto, rasvjetlili smo 6 krivičnih djela razbojnitšvo iz prethodnog perioda koja nisu bila rasvjetljena, neka i više godina. Za 20 odsto smanjili smo broj saobraćajnih nesreća, a 133 lica sankcionisali smo iz oblasti opojnih droga“, rekao je Slavulj.

Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.