Na UNINP-u održana konferencija “Globalni izazovi u jeziku, književnosti i kulturi”

0
192

U organizaciji Departmana za filološke nauke, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru održana je naučna konferencija “Globalni izazovi u jeziku, književnosti i kulturi – 20. vijek iz savremene perspektive”.

Na konferenciji su svoja naučna dostignuća predstavili eminentni lingvisti i književnici iz Srbije, Crne Gore i Albanije.

Konferenciju je otvorio rektor Internacionalnog univerziteta prof. dr. Suad Bećirović.

“Prije nekoliko sedmice smo imali jednu konferenciju na Departmanu za pedagoško-psihološke nauke, a na proljeće smo imali dvije naučne konferencije u organizaciji Departmana za pravne i Departmana za ekonomske nauke. Ovo je četvrta naučna konferencija u ovoj kalendarskoj godini, što za sve nas sa Univerziteta predstavlja posebnu ćast i zadovoljstvo. Ovo pokazuje da smo jedna bitna i ozbiljna naučno-istraživačka ustanova, koja je svakako i akreditovana i radi na velikom broju naučnih projekata. Želim se zahvaliti Departmanu za filološke nauke, rukovodiocu doc. dr. Kimeti Hamidović i svim nastavnicima na ovom departmanu, svim izlagačima, administraciji koja je dala logističku podršku za ovu naučnu konferenciju i ubijeđen sam da ćemo danas čuti kvalitetne naučno istraživačke radove.”

Rukovodilac Departmana za filološke nauke doc. dr. Kimeta Hamidović je na otvaranju konferencije istakla da se nastava u prošlom i u ovom stoljeću ne može porediti, te da je ovo prilika da se diskutuje o tome šta je to što se može već sada unaprijediti.

“Tema današnje konferencije jeste sveobuhvatna i kompleksna, bavi se analizom i sagledavanjem 20. vijeka kao vijeka velikih globalnih izazova, prekretnica, odluka i teorija koje su inspirisale nebrojena istraživanja. Sa druge strane, svjedoci smo da je 20. vijek ostavio brojne dileme, neriješena pitanja, neotkrivena književna, jezička, metodička i kulturološka polja kao i nove mogućnosti teorijskog i metodološkog pristupa istim. Tema konferencije otvara nogućnosti da se o ovakcim pojavama progovori sa aspekta savremenih dešavanja kao i da se da jedna šira slika u poređenju sa sličnim pojavama u historijskoj perspektivi.”

Konferencija je bila podijeljena u jednu centralnu i dvije paralelne sesije sa ukupno 20 izlagača.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.