Na UNINP sve što se radi na doktorskim studijama mora imati naučni karakter

0
343

Nauka zauzima veoma važnu poziciju na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Pored toga što je visokoobrazovna ustanova I već 20 godina obrazuje mlade istovremeno je I naučno-istraživačka institucija  s akreditacijom naučno istraživačke organizacije. Također, sve što se radi na doktorskim studijama mora imati naučni karakter.

– Neko istraživanje koje je na zavidnom nivou I koje mora biti verifikovano od strane neke recenzentske komisije. Tu smo postavili neke pravične standarde I ako pogledamo s nekim drugim univerzitetima u Srbiji otprilike smo na istom nivou u smislu broja radova koje tražimo da neko ima da bi mogao braniti doktorsku disertaciju, kaže prof. dr.  Muzafer Saračević prorektor za nauku IUNP

Pojašnjava da se postavljaju isti standardi da bi neko mogao odbraniti doktorsku disertaciju.

– Postavili smo takve standarde da na primjer u toku polaganja predmeta u obavezi su da pišu rad i da taj rad bude dio tog predmeta i već do momenta prijave doktorske disertacije student će kroz predmete objaviti nekoliko radova i već imati spremnih nekoliko publikacija  i u svojoj biografiji nekoliko referenci što će im olakšati odbranu doktorske disertacije.

Na taj način neće čekati treću godinu da samo polože predmete a da iza sebe nemaju naučni rad već će do treće imati nekoliko publikacija. To je, naglašava, pokazatelj da student Internacionalnog univerziteta već tokom prve i druge godine doktorskih studija pišu radove i objavljuju. Novina je i da studenti koji žele odbraniti master rad u obavezi su objaviti jedan rad iz svoje master teze.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.