Na IUNP-u obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

0
12

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika Departman filoloških nauka , Odsjek za bosanski jezik i bošnjačku književnost organizirao je Javni čas. Predavači, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Alen Kalajdžija i rukovodilac Departmana filoloških nauka na Internacionalnom prof.dr. Jahja Fehratović. Uz diskusiju, Javnom času prisustvovali i predstavnici struke iz osnovnih i srednjih škola koji direktno učestvuju u izvođenju nastave na bosanskom jeziku

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu  i prof. Internacionalnog univerziteta  ističe da je bosanski jezik dio našeg općeg historijskog i kulturnog identiteta.

– Danas smo ovdje na Univerzitetu na kojem se uči bosanski jezik. Zo je jedina Katedra bosanskog jezika gdje se taj bosanski autonomno uči na nekoj visokoškolskoj ustanovi koja nije na prostoru Bosne i Hercegovine. Vi imate priliku ovdje naučiti bosanski jezik. Mislim da je to veliki iskorak bez obzira na nedostatke i nedaće, kaže direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Alen Kalajdžija

Napominje da ni u BiH taj problem nije riješen na najbolji mogući način jer se na nekim njenim prostorima osporava pravo učenicima na bosanski jezik.

– Suštinski problem je u sadržaju nastavnog programa i nismo s tim zadovoljni. To ne znači da se ti programi neće mijenjati. To ne znači da se vi u Sandžaku ne trebate boriti za svoje nacionalne programe na bosanskom jeziku.

Potrebno je, poručuje, da oni koji su u nastavi i na bilo koji način doprinose razvijanju svijesti o maternjem jeziku da objasne značaj očuvanja i učenja na bosanskom jeziku. Problem je, ističe dr. Fehratović što je pitanje maternjeg jezika previše prepušteno dnevnoj politici.

– Ono što moramo raditi u narednom periodu jeste da se pitanje i obrazovanja na maternjem jeziku kao i svega ostalog mora iznijeti van dnevno-političkih pitanja i vratiti se na polje struke. I današnjim događajem htjeli smo sugerirati da su svi procesi jedino ako se sve ono što je u zakonskim okvirima dobro osmišljeni kroz jezik činjenica i argumenata, ističe prof.dr. Jahja Fehratović, rukovodilac Departmana filoloških nauka IUNP.

Uz diskusiju, Javnom času prisustvovali su predstavnici struke iz osnovnih i srednjih škola koji direktno učestvuju u izvođenju nastave na bosanskom jeziku,  kao i prof.dr. Marija Knežević s Univerziteta u Crnoj Gori i prof. Internacionalnog na Anglistici, prof.dr. Selim Šaćirović Univerzitet u Nišu, kao i profesori i studenti Internacionalnog univerziteta. Javni čas organizovan je u saradnji sa Sandžačkom asocijacijom prosvjetara. Emisija u cjelosti u programu Sandžak televizija.

 

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.