Mujagić: Sjenica ima ogromne razvojne potencijale

1
598

“Naši glavni potencijali su u poljoprivredi i turizmu, a zapravo sinergija između ta dva razvojna potencijala verujemo da je ključ našeg boljitka. Očekuje nas teška budžetska 2023. godina, dalja borba za finansijsku konsolidaciju, dalja borba za velike kapitalne infrastrukturne projekte i verujem da ćemo u toj borbi imati uspeha”, rekao je u intervjuu za portal Free media predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić.

Mujagić je po zanimanju diplomirani inženjer arhitekture. Na čelu ove opštine, kao kadar Stranke pravde i pomirenja (SPP), došao je pre nešto više od dve godine iz privatnog sektora. Ranije je bio tehnički direktor DP “Novogradnja“, a pre 30 godina osnovao je privatno preduzeće “Arhitekt“, koje i danas posluje. Od 2000. do 2004. godine bio je predsednik Izvršnog odbora opštine Sjenica.

Free media: Kako ocenjujete 2022. godinu? Da li je ona bila uspešna za opštinu Sjenica?

Mujagić: Ovu godinu ocenjujem kao vrlo tešku i zahtevnu, u smislu ispunjavanja obaveza u skladu sa zakonom, a i onih problema koje smo nasledili od prethodnika. Treba uzeti u obzir teško finanasijsko stanje koje smo nasledili, a i aktuelnu situaciju sa ratom u Ukrajini, koji se veoma odrazio na javne finansije, samim tim i na budžet opštine Sjenica. Sve je poskupelo, a transferi, davanja i drugo su ostali na nivou projektovanog. Dakle, bila je veoma teška i izazovna, ali u krajnjem je cenim kao uspešnu godinu, zato što smo u tako teškim uslovima pokrenuli izuzetno važne projekte.

Neki su u toku, neki su u izradi tehničke dokumentacije, neki su poodmakli. Izgradnja nove osnovne škole, je u tom smislu, projekat koji dobro napreduje. U izradi smo tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju Doma zdravlja, koji je jednako važan za nas, jer je to ulaganje u zdravstvo. Gradiće se novi objekat od 4.500 kvadrata, a postojeći od 4.000 kvadrata će se rekonstruisati. Mi smo idejno rešenje napravili, isfinansirali. Naredne godine treba da krene i izgradnja Gradske toplane. Postojeće projekte smo završili, od kojih izdvajam Sjeničku kuću kojoj smo dali novu namenu, u nju smo uselili biblioteku “Muhamed Abdagić”, formirali fondaciju, obnovili “Dane Muhameda Abdagića”, to su neke aktivnosti u kulturi. Stekli su se zakonski uslovi za izgradnju objekta za rešavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla, imamo taj novac na računu, odabrali smo izvođača, treba to da se krene u realizaciju. Za nas je taj projekat od izuzetne važnosti, obzirom da smo mi izrazito poljoprivredni kraj, da tog klaničnog otpada ima mnogo i da je to veliki ekološki problem. Blizu smo realizacije početka izgradnje Gradske pijace, zelene pijace i još niz projekata, uz izgradnju opštinskih puteva, obzirom da smo asfaltirali preko 60 kilometara opštinskih puteva. Tako da, uzimajući sve u obzir, ovu 2022. godinu, uz otplatu velikog dela dugova koje smo nasledili, sveukopno cenim uspešnom.

Free media: Šta je obeležilo ovu godinu, po čemu ćete je pamtiti?

Mujagić: Pamtiću je na jednoj strani po borbi za finanasijsku konsolidaciju, a na drugoj strani kao borbu za poboljšanje uslova života kroz infrastrukturne projekte, kao što rekoh u obrazovanju, zdravstvu…Naredne godine očekujemo i početak izgradnje 17 kilometara gradske kanalizacije, tako da to je nešto što bi trebalo biti beleg ove godine, a to je intezivno bavljenje infrastrukturnim projektima koji u krajnjem imaju cilj da podignu nivo i kvaliteta života u Sjenici.

Free media: Od pre nekoliko meseci Sjenica ima novu skupštinsku većinu. Kako funkcioniše saradnja sa novim koalicionim partnerima?

Mujagić: Zadovoljan sam ostvarenom saradnjom. Prosto to funkcionisanje lokalne samouprave, odnosno lokalne vlasti, koja se po pravilu bavi komunalnim, finansijskim i ostalim funkcionisanjem, prosto rečeno običnim životom građana i nema u krajnjem neke veze sa politikom. Tu je dovoljna dobra namera da se svi trudimo da poboljšamo uslove, što Sandžačka demokratska partija u ovom trenutku i čini, zajedno sa nama i ostalim koalicionim partnerima.

Free media: Na pragu smo nove zime. Da li je opština spremna na sve probleme koje ona obično donosi, pre svega mislimo na zimsko održavanje seoskih puteva?

Mujagić: Gledajući tehnički, opremljenost Javnog preduzeća za uređivanje gradskog i građevinskog zemljišta, njihove mehanizacije i našeg finansijskog stanja ne bi se moglo reći da imamo kvalitetne uslove i pretpostavke. No to su izazovi sa kojima se već drugu godinu borimo i na bazi iskustva iz prethodne dve godine, a moje mišljenje je da smo na tim zadacima ispunili očekivanja, mada o tome ipak treba pitati građane Sjenice. Mislim da smo tu komunalnu uslugu servisirali na kvalitetan način, a to mi daje za pravo da ćemo i ove godine. Nas u Sjenici sneg ne može da iznenadi, tako da verujem da ćemo, na zadovoljstvo građana, uredno i redovno čistiti sneg i ove godine.

Free media: Upravo je asocijacija na Sjenicu većini građana hladna zima, zašto niste učestvovali na projektu energetske efikasnosti Ministarstva energetike Republike Srbije?

Mujagić: Zato što su određeni kokursi podrazumevali učešće budžeta opštine u visini od 50 odsto novca, koji mi u ovom trenutku nemamo. To je isključivo razlog, bez obzira što od svih lokalnih samouprava u Srbiji imamo najveću potrebu za tim sredstvima, na žalost nismo u prilici, zbog teške finansijske situacije da se prijavimo. To je takođe posledica prethodne neodgovorne vlasti, koja je građane Sjenice dovela u situaciju da neke benefite koji se nude sa više instance vlasti mi ne možemo da ispratimo, boreći se za elemetarno funkcionisanje- učenički prevoz, ogrev, struju i drugo. Veliki deo našeg budžeta zauzimaju stavke za otplatu preuzetih obaveza iz prethodnog perioda, tako da mi nemamo novca da učestvujemo na takvim konkursima.

Free media: Problemi stanovnika Sjenice su nabavka ogreva, vodosnabdevanje i struja u pešterskim selima. Verujete li da će se to uskoro rešiti?

Mujagić: Verujem i radi se intezivno na reševanju određenih problema kada je u pitanju vodosnabdevanje sela. Za informaciju onih koji ne znaju, u toku je izgradnja pešterskog vodovoda, magistralnog cevovoda od granice sa Tutinom do sela Doliće, sa rezervoarom od 250 metara kubnih. Paralelno sa tim radimo na izradi tehničke dokumentacije za sekundarnu mrežu za napajanje sela. U pitanju je šest, sedam sela na Pešteri koja će biti snabdevena sa tog vodovoda, uzimajući u obzir da je postojeći vodovod, odnosno Pešterski vodovod u stečaju evo već nekoliko godina. Činimo sve da problemi, a ovo leto je pokazalo koliko je to velik i ogroman problem, na neki način ublažimo, tako da smo intenzivno u komunikaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ovom prilikom želim da istaknem da je taj projekat pokrenut sa najvišeg nivoa, sa nivoa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da ćemo mi intezivno raditi da što pre stanovnici pešterskih sela sa novog vodovoda dobiju vodu.

Free media: Sjeničaci sa kojima smo razgovarali ukazali su nam na problem pasa lutalica, kako to rešiti? Kažu i da novi vrtić radi bez upotrebne dozvole?

Mujagić: Istina je da je veliki komunalni problem pasa lutalica i da smo u tom smislu zatekli jako teško stanje, naročito je ono bilo evidentno u najužem centru grada. Mi smo ove godine bili opredelili četiri miliona dinara budžetskih sredstava koje smo kroz javnu nabavku potrošili i taj problem značajno umanjili, što ne znači da smo ga rešili. Za narednu budžetsku 2023. godinu takođe smo opredelili ponovo četiri miliona da dalje nastavimo sa rešavanjem ovog izraženog problema, koji u krajnjem ima veze i sa budžetom, jer nije retka pojava da ujeda pasa bude, a da onda to onda bude trošak za pretrpljeni strah i sve ono šta ujed pasa nosi sa sobom. Mi već imamo problema sa isplatom takvih nezgoda, tako da ćemo raditi na rešavanju tog problema.

Što se vrtića tiče, to je priča koja traje 13 godina i to je svojevrsni sjenički “Skadar na Bojani”, jer jedan objekat od oko 1.000 kvadrata jedna lokalna vlast gradi 13 godina. Mi smo u ove dve godine uspeli da sve one stvari koje nisu bile rešene- priključak na struju, rešavanje načina grejanja i hidranske mreže, dobili smo neke donacije od fondacije “Đoković” i jednog programa sa UNOPS-om, da rešimo. U postupku smo dobijanja građevinske dozvole. Šta je tu osnovni problem, ne postoji tehnička dokumentacija po kojoj su se izvodili radovi i sad smo mi u postupku rekonstruisanja, uslovno rečeno, izrade projektne dokumentacije, skupljamo od projektanata dokumentaciju. Verujem da smo veoma blizu da i taj problem razrešimo.

Free media: Pešter, Uvac, sjenički ćilim – sve su to neprocenjivi resursi koji bi mogli da utiču na razvoj turizma u Sjenici. Dokle se došlo sa naporima opštine da sir, pršuta i sudžuk dobiju pečat i potvrdu geografskog porekla?

Mujagić: To pitanje naših razvojnih resursa je suštinsko pitanje. Naši glavni potencijali su u poljoprivredi, turizmu i zapravo sinergija između ta dva razvojna potencijala verujemo da je ključ našeg boljitka. Uz to treba dodati da je u novije vreme Sjenica prepoznata kao jedna od najprestižnijih i najperspektivnijih destinacija za obnovljive izvore energije, pre svega za solar, tako da tu negde se mi tražimo i uskoro u tom svom sistemu nekog sveukupnog privrednog razvoja postoje pojedinačni projekti koje vi pominjete. Sad sa otežanim okolnostima u smislu nedefinisanih odnosa, pre svega u Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede i još u nekim stvarima, treba da se dogode neke formalno pravne stvari, da se definišu nadležnosti i drugo. Koliko sam ja u toku, negde se kroz rad Regionalnog centra pokrenula ta priča, ali verujte mi da decidno ne znam, zbog drugih stvari koje su u ovom trenutku u prioritetu za rešavanje, dokle se došlo sa tim.

Free media: Ima li perspektive za mlade ljude u Sjenici, kako smanjiti broj onih koji odlaze?

Mujagić: Ako kažemo, a ja verujem da je tako, čak i tvrdim, da Sjenica ima ogromne razvojne potencijale, da se zaključiti da onda i perspektive u Sjenici ima. Koliko ćemo u tome uspeti da pre svega zadržimo odlazak mladih iz ovog prostora, jer ekonomske migracije su maltene globalni problem. Balkan se prazni, negde su više izražene, negde manje, ali svakako ćemo kroz sveukupni rad lokalne samouprave, kroz infrastrukturno opremanje, izgradnju opštinskih puteva, vodovoda, autoputa, u toku je eksproprijacija zemljišta za gasovod, pokušati da smanjimo odlazak mladih. Sve su to pretpostavke za dolazak većih investitora, za otvaranje važnih pogona i prestižnih nekih industrija, fabrika i verujem da je to pravi način za rešavanje ovog problema. Ako nešto imate zapušteno decenijama, to nije moguće rešiti u relativno kratkom vremenu, ali mi intezivno radimo kroz ove projekte i stvaranje sveukupnog ambijenta da Sjenica bude bolje mesto za život.

Sjenica- Pešačka zona

Free media: Šta očekujete od 2023. godine i šta je vaša glavna poruka stanovnicima opštine Sjenica?

Mujagić: Očekuje nas, takođe, jedna teška budžetska godina, plus dalja borba za finansijsku konsolidaciju, dalja borba za velike kapitalne projekte, infrastrukturne projekte i verujem da ćemo u toj borbi imati uspeha. Verujem i nadam se da ćemo ostvariti značajne rezultate i da se Sjenica u pozitivnom smislu evidentno menja i da mnogi procesi postaju vidljivi za običnog čoveka. Naravno, za mnoge koji nemaju stalno zapošljenje i druge probleme nije za utehu, ali očekivanja da opština reši sve probleme, svih stanovnika, potpuno nisu realna, pogotovo uzimajući u obzir početnu našu poziciju, pričam o novoj vlasti koja je od avgusta 2020. Godine. Ako merite naše rezultate unazad ovih 27, 28 meseci, verujem da su oni za svaki respekt, mada ima još mnogo toga da se radi. Na neki način smo na početku velikih i ozbiljnih projekata, pa ćemo da vidimo, nadamo se dobrom.

Izvor: Free Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Tačno! Poljoprivreda i turizam.

    Ali, ne može bez kadrova koji znaju kako od poljopivrednih sirovina da naprave najjestiviju, najjeftiniju i najprofitabilniju halal zdravu i nuticojski korektno izbalanairanu hranu bez rafiniranog brašna, rafiniranog šecsra, alkohola, vidljive nasnoce i procesuiranog mesa, uključujuci i dimljeno meso.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.