Mujagić o novom kreditnom zaduživanju Sjenice – Ovo je početak finansijske krize, opština je prezadužena

0
350

Opština Sjenica planira uzeti kratkoročni kredit od 30 miliona dinara kako bi, prema nekim izjavama krpila rupe u budžetu a prema drugima obezbijedila sredstva za izbore u aprilu za koje su vjerovali da će biti u martu pa su unaprijed potrošili novac.

– Ja mislim da svi ovi funkcioneri imaju svoje firme koje su izvodile radove prošle godine i sebi duguju pa sebi da naplate. Oni su potrošili sto miliona u kampanji jesenas a očekivali su da će izbori biti krajem marta. S obzirom na to da je rok pomjeren oni sve što su počeli da rade po gradu i da završe, para nemaju i moraju da se zaduže, kaže Veroslav Karličić, samostalni odbornik SO Sjenica.

S druge strane, pomoćnik predsjednika Opštine o mogućem kreditu ništa ne zna.

– Ja prvi put čujem za te kredite, ne znam. Nisam u toku vjerujte, iznenađen jeRade Rakonjac, SPS pomoćnik predsjednika Opštine Sjenica.

Zamjenik predsjednika Opštine, s druge strane, nije kaže mnogo upoznat o tome.

– Trenutno sam na Barama na terenu nisam mnogo upoznat o tome pa ću vidjeti, poručuje Vojo Trmčić, SPS zamjenik predsjednika Opštine.

Za novi kredit znaju iz SDP-a u Sjenici čiji vijećnik, kako kažu, nije glasao za taj prijedlog, a Opština ističu ionako prezadužena.

– Imamo izbore za dva-tri mjeseca i mislim da je malo diskutabilno koliki legitimitet ima sadašnji saziv opštinske vlasti da se zadužuje za period u kojem će najvjerovatnije doći do nekih drugačijih preraspodjela unutar organa lokalne samouprave, kaže Almir Lotinac predsjednik OO SDP Sjenica.

SPP pri svom stavu naglašava, prezaduženost Opštine posljedica je loše politike koja se neprestano vodi.  Podsjećamo da je zbog lošeg stanja budžeta, Sjenica i prošle godine uzela kredit, ali od 20 miliona dinara.

– Zaduženje je zapravo pokušaj da se stvari u finansijskom smislu nekako prespoje, da se situacija privremeno sanira a ja moram upozoriti da je ovo samo početak finansijske krize i da će stanje biti još gore s obzirom na prezaduženost Opštine, naglašava Munib Mujagić SPP, Sjenica.

Ponovo poziva vlast da izađe pred svoje građane i konačno objavi koliko su Opština i njena javna preduzeća stvarno zadužena i na taj način, kako kaže, smire uznemirene građane pogotovo one naslonjene na budžet. Inače, prema informacijama Opština Sjenica planira otplatiti kredit u mjesečnim ratama do kraja godine, bez grejs perioda. Od banaka traži da kamata bude fiksna i da zajam može podići u roku od dva dana od dana zaključenja ugovora. Banke svoje ponude mogu dostaviti do 7. februara, do 14 sati, a kredit će biti uzet kod one koja dostavi ekonomski najpovoljniju ponudu.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.