Muftija Dudić: Spremni smo na dogovor, ali i odbranu imovine Islamske zajednice

0
67

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić rekao je danas da je Islamska zajednica u Srbiji odlučna u odbrani svojih prava i imovine, ali i da pravično obešteti Ramiza Dugopoljca, vlasnika berbernice koja je uklonjena jer je nelegalno podignuta na zemljištu koje je u vlasništvu Islamske zajednice.

– Na čvrstom smo stanovništu pa ćemo se potruditi da svaki pedalj vakufske imovine zaštitimo i da sve ono što nam je oduzeto i oduzimano u predhodnom periodu, bude vraćeno pravome vlasniku Islamskoj zajednici. Pokušali smo u predhodnom periodu dati sve od sebe kada je u pitanju lokal u haremu Arap džamije, kako bi našli zajedničko rešenje sa korisnikom objekta a koji se nekoliko desetina godina nalazi na zemljištu Islamske zajednice odnosno na vakufskoj parceli. Nažalost, nismo imali razumjevanja i jako žao mi je. Mi nećemo odustati i u narednom periodu ćemo sve učiniti kako bi došli do kompromisa. Naime, kada su započeti radovi na Arap džamiji, skoro prije dvije godine, sa svim korisnicima ili vlasnicima lokala koji se nalaze u blizini Arap džamije, postigli smo dogovor i imali potpuno razumjevanje jer smo htjeli da Arap džamija bude ljepotica ovog grada i IZ. Bilo je neophodno da svi lokali koji se nalaze u blizini Arap džamije posebno u krugu džamije, da liče na projekat koji je napravljen za džamiju. Apsolutna većina je prihvatila naš prijedlog jer će to biti kompleks. Nažalost, svi osim Ramiza Dugopoljca sa kojim smo pokušali i sa nivoa vakufske direkcije i nivoa Medžlisa IZ, razgovarati kako bi i taj objekat bio u duhu onoga što će i kako će izgledati džamija. Jedini on nije prihvatio, i želim naglasiti da smo se njemu nekoliko puta obraćali u pismenoj formi. Također, nekoliko puta je razgovarao sa predstavnicima vakufske direkcije u Novom Pazaru, predstavnicima Medžlisa IZ u Novom Pazaru, on nije imao razumjevanja i odbio je svaku našu ponudu. Nama ništa drugo nije preostalo, a imajući u vidu da se to parče zemlje vodi na vakuf, već da ga još jednom upozorimo i zamolimo da ukloni nelegalno postavljeni objekat na tom zemljištu.

Muftija Dudić je pozvao Dugopoljce na dogovor koji će biti u njihovom interesu. Kazao da je Islamska zajednica spreman da objekat bude renoviran u duhu ambijenta Arap džamije i da po povoljnim cijenama ponovo ustupe porodici Dugopoljac.

– Dakle, sve smo učinili u predhodnom periodu, nismo imali razumjevanja i ovoga puta, iskren da budem, žao mi je što se desilo toj porodici to što se desilo, ali mi nismo imali drugog izlaza. Opet ih pozivamo da sjednemo, razgovaramo, onako kako je realno i narodnim rečnikom, dva muslihuna, jer mi smo spremni da prihvatimo i pomognemo toj porodici.

Muftija Dudić uputio poziv da se ne zloupotrebljava ovu porodica Dugopoljac, te da ovaj slučaj treba rješavati na relaciji Islamska zajednica i porodica Dugopoljac.

Pozivam sve faktore da ne zloupotrebljavaju ovu porodicu. Ova porodica je imala svoje iskušenje ali ističem da im nisu prijatelji oni koji ih pozivaju na nemire i koji ih pozivaju da će im oni biti njihovi zaštitnici. Oni će njih ostaviti same, mi kao zajednica ih nećemo. Ovo parče zemlje je vakufsko dobro i to što su koristili preko 40 godina jednog dinara nikada platili Islamskoj zajednici nisu, trebaju se zapitati da li je njima taj imetak koji su sticali halal i druga stvar nikada nisu htjeli prihvatiti napraviti ugovor sa Islamskom zajednicom.

Muftija Dudić kazao da su teške riječ i prijetnje koje smo mogli čuti prethodnih dana vrlo zlonamjerne i neiskrene.

– Nažalost, imali smo prilike da čujemo vrste riječi. Zapravo, svako priča onako kako i on živi i što njemu priliči. Otvorene prijetnje čelnicima Islamske zajednice, pominjanje grobova, rafali, ubistva. Mi hoćemo i to da razmujemo, da je to možda u hiru rečeno, ali želimo da poručimo da to ne priliči jednom čovjeku, jednoj generaciji, jednom narodu.

Muftija Dudić se osvrnuo i na one koji bi Novopazarce da dijele po mjestu rođenja, na starosedeoce i na “došljake”.

– To je jedna bolest i ona inače dolazi od određenih mafijaških krugova koji nisu prijatelji niti starih Novopazaraca niti svih onih koji žive u Novom Pazaru, bez obzira kojoj vjeri i kojoj naciji pripadaju. Bez obzira došao neko sa sela, rodio se neko prije stotinu godina, mi smo građani Novog Pazara, i trebamo se takmičiti u činjenju dobrih djela. To treba biti referenca a ne to što je neko rođen negdje gdje neko drugi nije. Dakle, vrlo opasna zamka. Ja pozivam naše čestite starosedeoce da ne nasjedaju na ovu podjelu, a drugo mi se ponosimo pa možemo od njih nešto i da naučimo, a i oni od nas koji smo došli sa strane i činimo ovu baštu sa stotine različitih cvjetova. Na kraju, da ona bude ponos sviju nas”.

Na pitanje zašto Islamska zajednica nije sačekala odluku Suda, već je slučaj riješila na svoju ruku, muftija Dudić kazao da Islamska zajednica štitila svoje interese od pokušaja otimanja zemljišta.

– Dakle, mi smo imali te informacije i smatrali smo da ćemo upasti u ozbiljan problem. Iz onoga što čujemo, da ga određeni njegovi “prijatelji”, nagovaraju da on po automatizmu postaje vlasnik i objekta i zemljišta, zato što je korisnik preko četrdeset godina. On je pokušao kroz legalizaciju objekta, pripisati vakufsku imovinu. Mi to nismo niti možemo dozvoliti. Nažalost, mi prolazimo kroz jedan vrlo težak period nepravde koja se čini IZ u Srbiji, posebno u oblasti oduzete vakufske imovine. Iako smo još 2006. godine kada je donijet zakon o povraćaju oduzetih imovina crkvama i vjerskim zajednicama, sve naše potrebštine i sve ono što smo tražili, urednu smo dokumentaciju predali Agenciji za restituciju. Nijedan od pomenutih objekata, nije smio biti predmet prodaje. Ovaj lokal koji je nelegalno postavljen, nije u pitanju predmet povraćaj jer je 1/1 a to se možete i uvjeriti, vlasnik IZ u Srbiji.

Muftija tvrdi i da „nema problem ni sa eventualnim krivičnim prijavama, jer sudovi kada je riječ o IZ ništa drugo ne rade već šalju prijave“.

On je ocijenio da „raščišćavanje terena“ na svojoj zemlji nije razlog za sudski poziv.

„Ako krivična prijava i dođe, mi smo spremni da to branimo i sudu“, rekao je muftija Dudić.

Na kraju još jednom ponovio da je je i nakon svih prijetnji, teških riječi, Islamska zajednica biti na raspolaganju porodici Dugopoljac kako bi se ovaj problem riješio.

EKSKLUZIVNO – IZ ustupa Ramizu Dugopoljcu novi vakufski lokal i snosi troškove opremanja!

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.