Muftija Dudić o koloni kamiona – Na provokaciju odgovoreno provokacijom

0
2869
Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić osvrnuo se na reakcije medija koje su uslijedile na kolonu kamiona koja je uz trube uoči ramazanskog bajrama prodefilovala novopazarskim ulicama, a koja je okarakterisana kao reakcija na sličnu kolonu koja je prije tri mjeseca defilovala istim u povodu Božića:
“Prvo, mediji su previše digli prašinu oko svega, i previše dali pažnju jednom događaju. U gradu uopšte nema negativne međuvjerske tenzije. Sugrađani su jedni drugima čestitali blagdane. Tenzija postoji samo u medijima gdje se na žalost barata sa puno dezinformacija i gdje se prave kojekave konstrukcije. Ne možemo vjerovati u dobru namjeru medija i njihovu sadašnju reakciju, a da uopće nisu tretirali na isti način događaje od prije tri mjeseca. ⁠
Drugo, ni jedna ni druga kolona, kamioni, trube niti baklje nemaju nikakve veze za vjerom i vjerskim običajima. Niti islamskim niti pravoslavnim.
Treće, ne radi se niokakvim ekstremistima, ni u prvom ni u drugom slučaju. To su naši sugrađani koji su na sebi svojstven način na provokaciju odgovorili provokacijom, ili na performans performansom. Sasvim bespotrebno i neosnovano i prvi i drugi put.
Najavljen je dolazak Predsjednika države, i bit će razgovora po ovom pitanju, jako je vazno da mu se iznesu činjenice, a ne polu-istine, kako bi se formirali ispravni stavovi. Vjerujemo da će dolazak Predsjednika države pozitivno uticati.
Apelujem na beogradske medije da dalje ne dižu tenzije, jer to nije ni etički novinarski, ni moralno, već da u koliko se tenzije pojave – da pomognu u spuštanju istih, to bi trebao biti njihov zadatak, i zadatak svih nas.
Ovo je naš grad, zajedno u njemu živimo, zajedno slavimo praznike i blagdane, i nema potrebe ni za kakvim trubama, bakljama, i sl. Ništa od toga nisu ni islamski ni pravoslavni običaji.”

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.