Muftija dr. Dudić za MINA: Poruka u povodu Kaderske noći

1
320

Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur'ana te pokajanja i traženja oprosta.

Mubarek noć Lejletul-kadr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

“Ovih dana tragamo, tražimo. Nadamo se da ćemo biti sretnici da se baš nama otvori Božija milost da je pronađemo, noć vredniju od hiljadu mjeseci – Lejletul-kadr”, kazao je povodom ove mubarek noći predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud-ef. Dudić.

Podsjetio je da su vjernici muslimani u ovom mubarek mjesecu predani mnogostruko pojačanim ibadetima, te da se uz mukabele, teravije i noćne namaze svakodnevno trude da upotpune blagodatne ramazanske dane.

U razgovoru za Agenciju MINA muftija Dudić je kazao da im Bog daje uputu, smjernice, putokaze, a njihov odabir ih određuje jesu li sretnici ili nisu.

“Ako pratimo Njegove naputke, kako god da bude i kada god da bude, na dobitku smo jer svaku ramazansku večer žudno okrećemo prsa ka kibli, ponizno padamo na sedždu Stvoritelju, ispravljamo dlanove u dovi i upućujemo molbe…”, naglasio je muftija.

Dodao je da “iz dana u dan povećavaju intenzitet vlastite duhovnosti i žudnje za Božijom milošću, te pomalo maštaju, tačnije miješaju nadanja, očekivanja i strepnje – šta ako su odabranici i ako se pred njima otvore nebesa, šta tražiti tog trenutka od Vlasnika Arša i Stvoritelja svega što postoji?”

Dudić je u razgovoru istaknuo i da se postavlja pitanje koja je to molba dostojna tog trenutka, a da ne bude nepravedan ni prema sebi, ni prema svojim bližnjim, niti svom narodu i ummetu muslimanskom.

“Šta je to dovoljno veliko da bismo njime obuhvatili sve i prema svemu bili jednaki i pravedni? Da tražimo bilo što materijalno – nije vrijedno tog trenutka, jer materija je propadljiva i prije ili kasnije će ispariti. Da tražimo zdravlje – koliko god da živimo opet ćemo umrijeti, taman da nam je vijek dug kao Nuhu, a.s. – hiljadu manje pedeset godina, doći će trenutak kada se duša vraća svome Gospodaru. Da tražimo položaje, namjesništva, utjecaje i ugled među svijetom – zar nisu svi mudri mu’mini bježali od položaja jer su znali da će ih to upropastiti i na dunjaluku i na ahiretu”, naveo je muftija Dudić.

Naglasio je da ipak, postoji nešto što je sveobuhvatno i što nam svima podjednako treba, te čime će svi biti sretnici i čini mu se da je smisao cjelokupnog življenja u tome da ga dosegnu.

“Grešnici smo, stvoreni kao ljudi, ne kao meleki. U našem životu, ma koliko se trudili, počinili smo javne ili tajne grijehe, stvoreni smo nejakim da se odupremo svakom izazovu kojim nas Stvoritelj kuša… I to je odlika svakog insana. Zato je najpreče i najobuhvatnije u traganju za Kaderskom noći, u nadanju da smo dosegli trenutak otvaranja nebesa i da nam se Milostivi smilovao i učinio od sretnika, od Njega, Njegove sveobuhvatne svemoći tražiti oprost od grijeha, za sebe, svoje bližnje, svoj narod i cijeli muslimanki ummet”, kazao je muftija.

Poručio je da trebaju moliti lijepim dovama, skrušeno i ponizno, da ih Bog očisti od grijeha i učini dostojnim Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovih dobrih i iskrenih sljedbenika.

“Najfadilnije je da svaku noć probdijemo u traženju oprosta, da se što više družimo s Kur’anom Plemenitim i upućujemo dove, poput ove tako jednostavne, a tako veličanstvene: Allahumme inneke afuvun tuhibul afve fafu anna / Allahu, Ti opraštaš i voliš opraštanje, pa nam oprosti. Amin”, zaključio je Dudić.

Prema islamskom učenju, Lejletul-kadr je noć u kojoj je počela objava Kur'ana. To je za muslimane noć određenja i sudbine. Njena vrijednost je veća od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći.

Noć Kadr, odnosno noć odredbe (arapski kadr), nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim božijim stvorenjima za narednu godinu.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. SPACEX LAUNCH STARSHIP – Eventually, SpaceX hopes to use the spacecraft to explore the Moon and Mars .

    These is also the night when we have to think , WHEN WE WILL achieve such knowledge and what WE CAN DO to achieve such knowledge .

    0

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.