Mladi nezadovoljni položajem u Novom Pazaru

2
892

Najveći problemi mladih ljudi u Novom Pazaru su nezaposlenost i loše obrazovanje, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela akademska inicijativa „Forum 10“.

Anketa „Šta misle mladi u gradi mladih?“ organizovana je onlajn tokom oktobra i novembra prošle godine, bila je anonimna, a u njoj je učestvovalo 139 mladih od 15 do 30 godina.

Koordinator ove nevladine organizacije Teo Taraniš rekao je na konferenciji za novinare da su među anketiranima bili podjednako zastupljeni muškarci i devojke, sa gradskog, prigradskog i seoskog područja.

„Grad Novi Pazar nema aktuelni strateški dokument za mlade, jer je poslednji važeo od 2010. do 2012. godine. Dakle, već 10 godina nemamo dokument koji se bavi mladima i njihovim položajem, tako da smo kao organizacija civilnog društva hteli kroz ovu aknetu da dođemo do informacija koje će svima pomoći u narednom periodu“, rekao je Taraniš.

Rezultati ankete pokazuju da više od polovine mladih svoj položaj ocenjuje kao loš, dok nešto manje od četvrtine smatra da je dobar.

„Gotovo dve trećine anketiranih mladih nije zadovoljno mogućnostima i prilikama koje su im na raspolaganju. Nezaposlenost, loše obrazovanje, korupcija, nepotizam i partijsko zapošljavanje i prinuđenost na odlazak u inostranstvo problemi su koji dominantno utiču na njihov položaj“, istakao je Taraniš.

On dodaje da više od polovine anketiranih svoj ekonoski položaj ocenjuje kao dobar, dok čak 80 odsto njih smatra da trenutna situacija na tržištu rada ne zadovoljava njihove potrebe i očekivanja.

„Što se tiče aktivizma mladih, gotovo polovina od njih nije aktivna, dok više od polovine nikada nije učestvovalo u nekoj vrsti akcije. Polovina mladih nije nikada imala priliku da učestvuje u neformalnom obrazovanju. Među onima koji su aktivni najbrojniji su članovi i članice političkih partija, a u neštom manjem broju aktivisti i aktivistkinje nevladinih organizacija i udruženja građana, kao i studentskih parlamenata“, kazao je Taraniš.

Više od polovine anketiranih zainteresovana je za politička dešavanja u gradu, dok skoro dve trećine njih smatra da ne postoje mogućnosti za adekvatno uključivanje mladih u proces donošenja odluka na lokalu.

„Visok procenat odgovora koji smo dobili, čak 75 odsto mladih smatra da se njima najviše bave nevladine organizacije ili udruženja građana. Daleko manji procenat navodi Kancelariju za mlade ili neke druge lokalne institucije. Iz ovih odogovora možete zaključiti da imate veliki broj mladih kojima se institucije ne bave“, istakao je Taraniš.

On je dodao da su predstavnici akademske inicijative „Foruma 10“ u prethodnom periodu razgovarali sa čelnicima lokalnih institucija, poput Kancelarije za mlade, Saveta za mlade, lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, kao i sa mladima, sa kojima su imali dve radionice.

Anketa je spovedena kao deo projekta „Ka strateškom pristupu omladinskoj politici u Novom Pazaru“, koji ova nevladina organizacija realizuje uz podršku Grada Novog Pazara.

(Free Media)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Što se tiče nezapošljenosti u društvu gde je privatizacija tj privatizaciona pljačka narodne imovine i deindustrijalizacija znači da je paša prodata a ovce neka vide šta him valja činit.
  I desilo se da u borbi za hranom štono kažu trbuhom za kruhom ka zapadu.
  A što se tiče školstva oni koji su preuzeli sve moraju da se staraju i o školstvu. Jer inače trpe gubitke.
  Ali ono što je bitno da kažem to je da je na delu u stvarnom životu prikazana laž a da je tačno učenje Roze Luxsemburg o postojanju treće klase koja štiti svoje interese u ime većine naroda.. Jer ako je proletarijat lišen svega sem svog tela i rada a kapitalista ima samo jedan motiv da što više iskoristi tu radnu snagu dabi nataj način napunio slamaricu novcem. Onda je jasno da postoji neki proizvođać tog novca.,odnosno treća klasa koja koja vrši njegovu kontrolu i distribuciju. A koja neprimetno kupuje ceo proizvod od kapitaliste a prikrivena je u zamršenom odnosu šumom radničke klase od koje se nevidi.
  Ovo važi u svim društvenimsistemima, kako u socijalističkom tako i u kapitalističkom u kojem smo zakoračili.
  Ali zašto pitičari pozivaju nard da him da pristanak da rade u njihovo dobro.
  Jer prava moć je u narodu a narod je đžin koji spava.
  Kada se đžin probidi menja se sistem. Kada se đzin uspava menja se sistem. Dokaz jer tako reći bio je kapitalizam prekjuče socijalizam juče a kapitalizam u koji smo zakoračili danas.
  Gde kapitalizam dođe on dođe da usisa životne sokove i sva prirodna bogastva..
  On nemari za narod već mu je osnovni motiv uvećanje. Njega sem toga ništa ne interesuje.

  5

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.