Ministarstvo odbrane o izjavi Saliha Hota – Vojska Srbije je vojska svih građana

11
548

zjkzuhjkzujz

Vojska Srbije je vojska svih građana Povodom izjave predsednika opštine Tutin Saliha Hota, koji je “izrazio nezadovoljstvo, neslaganje i zabrinutost odlukom Vojske Srbije da izvede vojnu vježbu na Privremenom poligonu Pešter”, Ministarstvo odbrane saopštava da je Vojska Srbije vojska svih građana i da podjednako brine o bezbednosti teritorije i stanovništva svakog dela Srbije.

To je na najbolji način potvrđeno angažovanjem vojnih lekara tokom pandemije korona virusa i formiranjem kovid bolnice u Novom Pazaru u kojoj je lečeno stanovništvo opština Novi Pazar, Sjenica i Tutin, ne pitajući ko je koje nacionalnosti ili veroispovesti. To je potvrđeno i dosadašnjim brojnim aktivnostima civilno-vojne saradnje i pomoći stanovništvu tog područja, bilo da je reč o čišćenju snežnih nanosa tokom zime, odbrani od poplava, više puta izvedenoj akciji “Lekar na selu” ili nedavnoj poseti osnovnim školama u selima Raždaginje i Karajukića Bunari gde su učenicima i nastavnicima uručene knjige na poklon, zaštitna oprema protiv virusne infekcije Kovid-19 i održana predavanja o postupanju u slučaju pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Predstavnici Vojske Srbije imali su susrete sa predstavnicima lokalne samouprave u tom kraju na kojima je razgovarano o predstojećoj vežbi i potrebi upoznavanja stanovništva sa merama predostrožnosti tokom trajanja vežbe. Naglašeno je da će Vojska Srbije nadoknaditi svu eventualnu štetu pričinjenu na lokaciji izvođenja vežbe.

Ističemo da nema razloga ni za kakav strah ili nepoverenje prema Vojsci, o čemu se govori u izjavi predsednika tutinske opštine, kojom se stanovništvo samo nepotrebno uznemirava. Vežba je redovna aktivnost Vojske Srbije na Privremenom poligonu Pešter, ni prva ni poslednja na toj lokaciji.

Vojska Srbije, kao i uvek, preduzela je sve mere bezbednosti da združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Sadejstvo 2020” protekne prema planu.

(sandzaklive.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

 1. Sandexx i Luka Vukovic @:
  Tacno tako, zdravo razmisljanje.
  Kao Bosnjak se apsolutno slazem sa vama.
  Sandzak je deo Srbije, isto kao sto je RS
  deo Bosne.
  Ja u Sandzaku nisam nikog cuo da kaze ono bosansko BILAN vec svi kazu ono BRE, isto tako svi preko Drine kazu BOLAN a niko ono srbijansko BRE
  ( prvi Dodik, malo malo pa bolan )
  Muftija Zukorlic je taj koji tezi da se pomazemo i bratski zivimo. Dokazao je naucnim radom, da nam je genetika ista.
  A ovi slepci sto kenjaju:
  „cetnicka., balijska itd.“ su psihopatski bolesnici.!
  Ne smemo nikad vise dozvoliti da nas sa strane zavade.
  Da je srece pa da smo slozni, nismo ni svesni koliki potencijal posedujemo , a bice ako Bog da , InsAllah .!
  Zivela Srbijaaa ., Zivela Bosnaaa .,

 2. TAKO JE GOVORILA NURA ALISPAHIĆ, MAJKA DVA MLADIĆA – ŽRTVE SRPSKIH ZLOČINA GENOCIDA “ŠKORPIONA” I TUZLANSKE KAPIJE
  Svako ko sasluša priču Srebreničanke Nure Alispahić (76) zapitat će se koliko čovjek mora biti jak da bi izdržao toliku bol i nosio se sa sudbinom koju je doživjela ova žena.

  Nura je krajem 1994. godine u Srebrenici izgubila muža Aliju. Nakon toga, 25. maja 1995. godine, u masakru na tuzlanskoj Kapiji poginuo joj je 24-godišnji sin Admir, a svega nekoliko mjeseci kasnije, izgubila je i drugog sina 16-godišnjeg Azmira, piše Anadolu Agency (AA).

  Azmir je imao svega 16 godina kada su ga, pucajući mu u leđa, ubili pripadnici zloglasne jedinice “Škorpioni”, krajem jula ili početkom augusta 1995. godine, na lokaciji Godinjske Bare kod Trnova. Osim Azmira Alispahića, koji je bio najmlađa žrtva ubistva u Trnovu, ubijeno je još pet Srebreničana, a to su Safet Fejzić (17), Dino Salihović (18), Juso Delić (25), Smail Ibrahimović (35) i Sidik Salkić (36).

  Ekipa AA posjetila je Nuru Alispahić u Srebrenici, a ona se tokom razgovora prisjetila atmosfere u ovom gradu polovinom jula 1995. godine, kao i momenta kada je posljedni put vidjela sina Azmira. Istakla je kako je tog dana vladala sveopća panika.

  “Bila je panika, nije se znalo ko kuda udara. Ja sam čistila kuću, došla mi je jedna žena i kazala: ‘Nuro šta to radiš, eto ti četnika iznad kuće’. Ja sam zaključala vrata, ne znam ni sama kako sam došla do Potočara, narod je dole bio u panici. Granate su padale sa svih strana”, priča Alispahić.

  “Vratio se da me poljubi, a ja sam znala sam da se nikada neće vratiti”

  Govoreći o sinu Azmiru dok u rukama drži njegovu fotografiju, Nura ističe da je bio dobar kao i svako drugo dijete.

  “Bio je osmi razred, nije bio ni završio školu kada je pala Srebrenica. Otišao je preko šume. Ispratila sam ga, a on se kratko nakon toga vratio. Pitala sam ga: ‘Sine, što si se to vratio?’ On mi je rekao: ‘Nisam te mama poljubio, ja sam se vratio da te poljubim.’ Poljubila sam ga. Idi sine, rekoh mu, a znala sam da se više nikada neće vratiti”, u suzama priča Nura Alispahić.

  Sinu je, kaže, na rastanku dala komad kukuruznog hljeba, malo luka, soli i jednu flašu vode. Otišao je i to je bio posljednji put kada ga je vidjela.

  Prisjetila se i momenta kada je prepoznala sina na videosnimku, na kojem se vidi kako pripadnici “Škorpiona” pucaju u leđa šestorici Srebreničana.

  “Kada je izašao kamion, tamo je bilo sve kamenje i trnje, bila sam na tom mjestu. Zastade kamion, počeše ih izbacivati, trojicu, kada je izašao četvrti, povikala sam: ‘Eno moga Haska (Azmira)’. Izveli su ga i pitali: ‘Jesi li ikada bio sa ženskom?’, kazao je: ‘Nisam čiko’, a oni su mu rekli: ‘E, nećeš nikada ni biti’. Pored mene je bila kćerka, zapomagala sam koliko sam imala snage, tada sam se i onesvijestila”, govori Alispahić.

  Osvrnuvši se na sudbinu starijeg sina Admira, koji je stradao u masakru na tuzlanskoj Kapiji, Alispahić je kazala kako je za to čula preko radija.

  “Slušala sam vijesti i čula sam da je bio masakr u Tuzli. Uzeli su mi radio i ugasili ga. Pomislila sam odmah na mog Admira koji je u to vrijeme bio u Tuzli. Dolazili su mi kasnije opštinari, čula sam ih pred vratima kako govore: ‘Nećemo joj govoriti za Admira.’ Ja sam uzela nož i pokušala da se ubijem, spriječili su me”, kazala je Alispahić.

  Kasnije je dobila pismo od Admirovog druga, u kojem je pisalo da je njen sin teško ranjen u masakru, nakon čega je i podlegao. Prije nego što je preminuo, imala ga je priliku kratko čuti preko telefona.

  U Tuzli je usljed pada granate, ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, kobnog majskog dana ubijena je 71 osoba, prosječne životne dobi 23 godine. Najmlađa žrtva imala je dvije godine. Preko 200 mladih je ranjeno.

  Zašto ste ubili moga sina?

  Alispahić je boravila i u Beogradu na suđenju pripadnicima jedinice “Škorpioni”, koji su i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Kazala je kako se tada imala priliku suočiti s pripadnicima jedinice, te da ih je pitala zašto su joj ubili sina.

  “Nataša Kandić mi ga je pokazala, pogledala sam ga i pitala: ‘Kako si mogao ubiti moje dijete?’ Kazao mi je kako mu je drugi naređivao i pokazao na njega prstom. Ja sam mu rekla: ‘Kad ti je naredio da ih ubiješ, bolje da si ih pustio preko šume.’ Rekao je kako to nije smio uraditi”, ispričala Alispahić.

  Na pitanje koja su njena očekivanja od presude Mladiću, Alispahić odgovara kako bi trebao dobiti doživotnu kaznu, no dodaje kako ne vjeruje da će do toga doći. Kako je poručila, pravda nikada ne može biti zadovoljena, jer njene djece više nema, nemoguće ih je vratiti.

  “Da mi je makar jedan ostao, ali ni jedan”, kaže Nura, brišući suze i čvrsto stiskajući šake.

  Sve mislim da ću ga kod mezara zateći živa, ali njega nema

  Azmir je ukopan 2003. godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima, nakon što je pronađen samo jedan manji dio njegovih posmrtnih ostataka. Nekoliko mjeseci kasnije, ribar je našao njegovu lobanju i kost ruke, nakon čega je izvršena reekshumacija te su njegove kosti dodane u mezar.

  “Zvali su me i pitali da li dozvoljavam da se dodaju njegova lobanja i ruka, ja sam pristala. Otišla sam tamo, kada su izvadili njegov tabut, otvorili ga, vidjela sam njegove kosti. Bilo mi je teško i zamalo sam se onesvijestila. Ali dok sam gledala u njegove kosti, bilo mi je lakše. Uzela sam i ljubila njegove kosti”, priča Nura.

  Kroz Potočare joj je danas teško proći, kazala je Alispahić, a posebno doći do mjesta gdje je ukopan sin.

  “Kad pođem prema sinovom mezaru, isto kao da ću ga naći tamo živa, zateći ga kako sjedi i čeka me. Tako mi nešto srce bude puno. Sve očekujem da će me čekati, ali njega nema. Priđem mezaru, izgrlim i izljubim njegov nišan, proučim Fatihu, i vratim se kući”, kaže Nura.

 3. Tzv vojska srbije je iskljucivo srbocetnicka i nepozeljna u Sandzaku ovakva kakva je,,U toj vojsci jos ima ratnih zlocinaca koji su ubijali djecu i vrsili genocid po Bosni i na Kosovu..A izvrsili su i brojme zlocine na tlu Sandzaka..Bosnjacku Romsku i Albansku djecu uce da mrze sami sebe majka se psuje umjesto dobar dan a u vojnim skolama se uce stihovi genocidnog vladike Njegosa u kojima se kaze da odza rice a Islam naziva laznom vjerom.Gradjane Sandzaka posebno nerviraju kante MIG koje u brisucem letu uznemiravaju i plase narod..Te kante su stare izmedju 40 i 50 godina..Sami srpski piloti ih nazivaju MRTVACKIM KOVCEZIMA..A ako Vulin klempo misli da su te kants sigurne nek smota salatu iz Jovanjice nek digne MIGa pa nek vjezba prelijetanje iznad zgrade skupstine srbije

 4. Cetnik ostaje cetnik i nije meni krivo na njih nego na ove nase potcetnike! Oni su goi od njh!… Sa ovim ne mislim reci da su svi srbi cetnici nego samo za one koi to jesu i koi podrzavaju to zlo a oni najvise stete ponovo srbima.

 5. Sta kaze porno glumac nije vazno. Vazno je sto im cijela carsija psuje i majku i ministra zbog ovog uznemiravanje helikoptera i aviona, a pokazali su nam 90-ih kako su vojska svih gradjana. Cetnici smrdljivi.

 6. Vojska Srbije je uvijek bila cetnicka vojska to je dokazano nebrojano puta i o tome netrebamo puno pricati. Ali posto su u koaliciji sa SDA strankom u tutinu nije mi jasno kako to Suljo dozvoli!…

  • Brate al ga lupi pa ostade živ.. Vojska Srbije je Države cijele Vojska to je Vojska svakog Sandžaklije Bosnjaka Srbijanca Svakog Srbina Srbijanca itd.. Ko se mokri po svojoj vojsci i zemlji nek seli iz nje pa neka bira druge al tesko da ce te neki tudjin htjeti primiti uvjek ces ostati tamo neki stranac… Vidi se po izjavama da ti nisi vojske ni služio znas li ti koliko ima časnih oficira Bosnjaka pilota u vojsci Srbije koju ti nazivas četnickom vojskom a živiš u Srbiji?Sjeti se pilota Bosnjaka i doktora koji su po nevremenu krenuli iz Pazara sa helikopterom za Beograd djete Bošnjačko bebu da spase po najvećem kijametu pa su izgubili živote zbog nevremena a u tom su helikopteru Vosjke te iste kako je ti nazivas Četničke bili doktori Bošnjaci i Srbi? Malo upali mozak pa piši.. Nije Srbija zemlja Srba već njenih svih građana to ti nisi jos naucio… Muftija Zukorlic je lijepo objasnio to ovima nacionalistima i šovinistima.. . Srbija nije ekskluziva Srba već svih njenih građana Srbije a Beograd je toliko Srpski koliko i Bošnjački svaki Sandžaklija ima pravo na svaki metar Srbije to je država svih njezinih gradjana Srbije koji imaju pasoš Srbije i koji su tu rođeni.. Pametnom dovoljno da shvati..

   • Pa zbog cega nas ubijate i koljete svakih 20-30-50 godina kad je to i nasa i vasa vojska? Za vojska je cernicka bila i osaje jer su vam starjesine u 90% cetnici ali ne i svi srbi ima srba i casnih ljudi i ja licno imam puna srba prijatelja koi kazu ovo isto sto ja kazem.

   • Potom, kad su ulazili u autobuse, vidjela je kako žena drži dijete od pet-šest godina u krilu. Kada su joj četnici uzeli dijete iz ruku, čula ja kako žena moli da joj puste dijete, jer su joj upravo muža ubili. Ipak, četnici su ga, odmah tu, uz glasnu psovku, nožem zboli i usmrtili.

   • Bravo Sandexx, Bosnjaci ovo je vasa zemlja i vasa vojska, vi ste tu sa nama zajedno ziveli i zivecete boze zdravlja. Razumem pojedince da su ogorceni na svoju drzavu i ja sam kao Srbin nekad besan sto se odnosi prema svima macehinski ali to je svugde isto na celoj teritoriji Srbije a ne samo u Sandzaku, kazem vam postoje cisto “srpske” sredine na jugu i istoku Srbije koje su zanemarne gore nego sto mozete da zamislite.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.