Ministar Đerlek: Prioritet podsticaja će imati opštine u manje razvijenim regionima

0
130

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj u Vladi Srbije Edin Đerlek rekao je danas da su ciljevi programa vlade o podsticanju regionalnog rasta za ovu godinu u iznosu od 325 miliona dinara, koji je nedavno usvojen, unapređivanje i koordinacija za sporovođenje politike regionalnog razvoja, uključujući uspostavljanje institucionalne infrastrukture i jačanje subjekata regionalnog razvoja.

Prema njegovim, rečima akreditovane regionalne razvojne agencije i lokalne samouprave mogu da kandiduju projekte i zajedno i samostalno.

Đerlek je za Tanjug istakao da njegovo ministarstvo te projekte sufinansira u iznosu od 80 odsto, a da se transfer novca obavlja isključivo preko jedinica lokalne samouprave.

Kako je naglasio, priotitet će imati opštine u manje razvijenim regionima s juga i istoka Srbije, kao i sa zapada, gde spada i Sandžak.

“Međutim, toga neće biti lišene ni opštine iz razvijenijih regiona, poput Beograda i Vojvodine, gde takođe postoje opštine koje imaju mnogo strukturnih problema”, kaže ministar.

Istakao je da su to su pre svega projekti koji mogu obezbediti regionalni rast i razvoj i doprineti unapređenju investicija i inovacija, kao osnovni pokretači rasta i unapređenja preduzetništva.

“Ti projekti mogu i poboljšati tehnološku infrastrukturu, a tu se misli na tehnološke parkove i industrijsku infrestrukturu, ali isto tako i na one koji se tiču komunalne infrstrukture i njene izgradnje, sanacije odnosno rekonstrukcije, kao i svih objekata iz oblasti obrazovovanja, kulture, sporta, socijalne zaštite, turizma…”, napomenuo je on.

Poručio je da Vladi veoma važan taj socijalni aspekt, jer nije dovoljno samo da obezbediti infrastrukturu, već i ambijent u kojem će postojati sportski i kulturni sadržaj, kako bi ljudi ostajali da žive u tim sredinama.

“Mi smo šest meseci na terenu, jer smatram da svaki ministar mora da bude što više sa građanima, pa smo obišli sve regionalne agencije i sada nastavljamo isto sa lokalnim samoupravama, kako bi smo imali iz prve ruke objektivnu sliku stanja na terenu i u potpunosti redizajnirali regionalnu politiku”, rekao je Đerlek.

On je naglasio da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, država na čelu sa Aleksandrom Vučićem u poslednjih deset godina uložila više od tri hiljade miljardi dinara, što,kako je rekao, predstavlja više od 57 odsto budžeta na svim nivoima.

“Time smo zaustuvili i smanjili velike razlike koje imamo u našim regionima, ali budući da su te disproporcije i dalje velike, mi moramo da primenimo potpuno tu novu metodu”, naglasio je ministar.

Istako je da to znači da nisu dolovljna samo ulaganje države, već i iskorišćavanje i stavljanje potencijala i resursa na terenu u funkciju razvoja.

“Problem je i dalje što to nismo uspeli da iskoristimo i ako to ne uradimo, imaćemo za posledice, pored ostalog, i dalje negativne demografske trendove i pražnjenje naročito pogrničnih teriotorija juga, istoka, zapada i sandžaka i opština u blizini Kosova”, naveo je Đerlek.

Naglasio je i da je 17 regionalnih razvojnih agencija, koje imaju svega 140 zaposlenih, realizovalo 450 projekata u saradnji sa međunarodnim partnerima za potrebe lokalnih aktera u milionskim iznosima.

“Stoga je potrebno je jačanje kapaciteta i saradnje između njih i lokalnih samouprava i drago mi je što su predsednik države i predsednica vlade to pitanje aktuelizovali”, poručio je Đerlek.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.