Milionska dugovanja, račun u blokadi: Tutin i dalje najzaduženija opština u Srbiji

4
127

Prema podacima Centralnog registra faktura Ministarstva finansija, opština Tutin već duže od godinu dana najzaduženija je lokalna samuoprava u Srbiji po osnovu preuzetih obaveza. Na dana 13.01.2020. taj dug iznosi 51.364.107,01 dinara, što predstavlja skoro trećinu ukupnog zaduženja svih opština u Srbiji koje zajednički duguju 159.634.446,84 dinara, saznaju Sandžačke.

Primjera radi, Novi Pazar je u dugu svega 210.236,31 dinara, dok su dugovanja Sjenice pristigla na naplatu trenutno 5.398.117,68 dinara.

Izvod iz Centralnog registra faktura na dan 13.01.2021. >> LINK

Kako sazanju Sandžačke, opštinski račun je trenutno u blokadi, a zaposlenima u lokalnoj samoupravi nisu isplaćene zarade za tri mjeseca.

Ovakvom stanju i dovođenju opštine Tutin na rub bankrotstva kumovale su brojne afere i malverzacije, kao i nestručnost i nedomaćinsko ponašanje ključnih ljudi na rukovodećim funkcijama u Opštini.

Kao što su Sandžačke ranije pisale, Opštinska uprava Tutin je pred kraj 2019. godine krenula u totalnu rasprodaju poslovnog prostora i zemljišta u vlasništvu lokalne samouprave.

Podsjećamo, tom prilikom je na potpuno nezakonit način i van očiju javnosti izvršena prodaja poslovnog prostora u Domu kulture, dok se u tutinskoj javnosti još uvijek nagađa ko je stvarni kupac ovih nekretnina.

Vjeruje se da je rasprodajom pomenute imovine lokalne samouprave u bescijenje, budžet opštinske uprave oštećen za bezmalo pola miliona eura, dok reakcija inspekcijskih i pravosudnih organa u ovom slučaju i dalje izostaje.

Vrhunac ove mahinacije, o kojoj i danas bruji tutinska čaršija, jeste posredna prodaja dijela prostorija Doma kulture, kako se vjeruje, lokalnom tajkunu po cijeni daleko nižoj od tržišne vrijednosti, a koje se danas, za potrebe održavanja skupštinskih zasjedanja, iznajmljuju lokalnoj samoupravi.

No, i pored prodaje ogromnog dijela zemljišta u vlasništvu lokalne samouprave i dijela Doma kulture u strogom centru grada, prethodnih godina u Tutinu nije realizovan niti jedan kapitalni projekat kojim bi se opravdala na ovaj način stečena sredstva.

Zbog dotrajalosti i neadekvatnosti elektro mreže, stalni prekidi u snabdijevanju elektičnom energijom na teritoriji tutinske opštine su svakodnevni, a naročito u zimskom periodu.

Polaganje kamen temeljca za trafostanicu u Tutinu/Screenshot

Iako je tokom ljeta 2019. godine, pompezno i u dnevno-političke svrhe najavljivana izgradnja trafostanice, taj projekat ni do dan danas nije okončan. Nova trafostanica bi umjesto dosadašnjih 13 trebala obezbijediti 31,5 megavata snage.

Izgradnja nove trafostanice u Tutinu trebala bi navodno koštati 2,5 miliona eura, a planirano je i najavljivano da će radovi biti završeni za godinu dana.

Tadašnji predsjednik opštine Tutin, Kenan Hot, naglasio je prilikom polaganja kamen temeljca da je početak izgradnje trafostanice veliki dan za stanovnike, privrednike, ulagače u Tutin i tutinsku dijasporu.

Također, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru iste godine, prilikom posjete Tutinu, obećao da će u ovoj lokalnoj samoupravi uskoro biti riješeni svi problemi sa električnim napajanjem, što će omogućiti izgradnju novih privrednih pogona i ubrzaniji ekonomski razvoj.

Pored katastrofalno lošeg snabdijevanja električnom energijom, mještani gradskog i prigradskih područja muku muče i sa vodom koja je veoma često hemijski i bakteriološki neispravna za piće, dok brojna domaćinstva uopšte i nemaju vodu.

Podsjećamo, trenutnu vlast u Tutinu čine Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Srpska napredna stranka (SNS) i Sandžaka demokratska partija (SDP), dok je u prethodne četiri godine na vlasti bila koalicija SDA-SDP, odnosno popularno nazvana”kijamet koalicija”.

Izvor: Sandzacke.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. UZETO IZ TEKSTA ,, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru iste godine, prilikom posjete Tutinu, obećao da će u ovoj lokalnoj samoupravi uskoro biti riješeni svi problemi sa električnim napajanjem, što će omogućiti izgradnju novih privrednih pogona i ubrzaniji ekonomski razvoj.

  Da nije zalosno bilo bi smiješno:
  ,,što će omogućiti izgradnju novih privrednih pogona i ubrzaniji ekonomski razvoj”
  ZAR NIKO DA POSTAVI PITANJE A ZAŠTO BISMO PRODAVALI PO PRIVREDNE POGONE BAS BADAVA DA BI IZGRAĐIVALI NOVE. AKO SE ŽELI NEŠTO UBRZANO ONDA SE TO POSTIŽE SA VEĆ IZGRAĐENIM POGONIMA I FABRIKAMA.

  ZAŠT DRŽAVA NIJE IZVRŠILA REVITALIZACIJU STARIH PRIVREDNIH POGONA VEĆ IH PRIVATIZACIJOM PRENESE NA DOJUČERAŠNJE GOLAĆE.

  PRIVATIZACIONOM PLJAČKOM JE NARODNA IMOVINA OPLJAČKANA SAMO SE ČEKA DAN DA KUPCE UPITAMO OD KOGA SU PO NEREALNOJ CENI KUPILI NARODNU IMOVINU.

  PREDSTOJI U BUDUĆNOSTI NEPRIZNATI UGOVOR JER SUVLASNICI-t.j. NAROD NIJE BIO ZA PRODAJU IMOVINE.

  A ŠTO SE TIČE DOMA KULTURE DOM KULTURE JE JAVNO DOBRO I KAO TAKAV JE STAVLJEN VAN TRGOVINE.

  IZ DUGOVA OPŠTINA TUTIN MOŽE IZAČI ZA TILI ČAS SAMO TREBA ZNATI KAKO?

  A POŠTO IMAJU TOLIKO ŠKOLOVANIH EKONOMISTA, PRAVNIKA I DRUGIK KADROVA NEĆU IH JA PROSVEĆIVAT .

  BADAVA SAM GOVORIO U KOSOVSKOJ MITROVICI NA OSNIVANJU SDA-SANDŽAKA.
  PA BIH PITAO KAO PRIJATELJ SVOG NARODA
  POMAŽEL DANAS SULJO ,, SELAMUN ALEJK ” KADA NESTVORISMO SVOJ EKONOMSKI SIMBOL ( ODNOSNO SVOJE SREDSTVO KONTROLE U DRUŠTVU I SREDSTVO KONTROLE DRUŠTVOM KOJI BI NAS UJEDINJAVAO U SVIM VREMENIMA I SVIM RAZDORIMA).

  O MEĐUSOBNOJ SVAĐI VAM MOGU REČI I ISTAČI JEDNU ASOCIJACIJU
  ( KOJA NAS PODSTIČE DA IZNOVA BIRAMO NAJBOLJE I NEPOTKUPLJIVE PATRIOTE)

  BIO SAM JEDNOM U CIRKUSU GDE MAĐIONIČAR POZVA TRI TAKOZVANA POLITIČARA UZE FLAŠU I NA NJOJ LASTIKOM PRIČVRSTI VELIKU SUMU NOVCA. SVOJ TROJICI REČE NAJBOLJI KOJI PRONAĐE FLAŠU ĆE UZETI SAV NOVAC A VI PUBLIKO MOŽETE NAVIJATI SVAK ZA SVOG KANDIDATA NA MOJ ZNAK ALI NOVAC MORATE PRONAČI SA POVOJEM ZA OČI KAO SLEPCI.
  STAVI FLAŠU ISPRED NJIH DADE ZNAK KOJI JE UJEDNO BIO I ZNAK ZA NJEGOVOG POMOČNIKA DA UKLONI FLAŠU SA NOVCEM. UZALUD SU TRAŽILI I NAVIJAČI NAVIJALI
  JER NIKO NIKOG NIJE ČUO A ONI KOJI SU TRAŽILI NIKAD NISU NAŠLI NOVAC. JER NISU NI MOGLI ČUTI NAVIJAČE ALI SVI SU SE ZABAVLJALI SAMO JE MAĐIONIČAR KAO ORGANIZATOR DOBIO NOVAC A OSTALI SU IZGUBILI
  TADA SAM UVIDEO ŠTA ZNAČI TIŠINA BUKE. JER U TOJ BUCI NIKO NIKOG NIJE MOGAO DA ČUJE. ALI DA JE PUBLIKA ODREDILA TROICU NAVIJAČA OVA TROICA TAKOZVANIH POLITIČARA ODMAH BI UTVRDILI DA SU PREVARENI. SAMIM TIM I PUBLIKA BI UVIDELA PREVARU PREKO BUKE.
  SANDŽAK DANAS LIČI NA OVAJ CIRKUS KOJI SAM PRIKAZAO

  NAROD DANAS VIDI KOLIKO KOŠTA LOŠA OPŠTINSKA UPRAVA I POZICIJA I OPOZICIJA KOJA SE SVAĐA ( DOK NAROD PLAĆA NJIHOVU NESTRUČNOST, BAHATOST -HIROVE )
  I USLED BUKE SE NEČUJE PAMETNA BESEDA ONIH KOJI BI ZNALI DA STVORE BLAGOSTANJE NARODU DOK DRUGI NARODI STRAHOVITOM BRZINOM ZAMIČU ISPRED NAS.

  JA BIH ZNAO DA IZGRADIM SANDŽAK DA BUDE KAO ŠVAJCARSKA SAMO MI JE POTREBNA POMOĆ RADNIKA, koji hoće da rade.

  4

  2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.