Medicinari Doma zdravlja u Tutinu ostali bez posla: Direktor odbio da potpiše produžetak angažovanja 24 zdravstvena radnika

0
22837

Zdravstveni radnici u pismu podsećaju da je sredstva za realizaciju projekta obezbedila Opština Tutin i istovremeno mole predsednika Srbije da preko nadležnih institucija utiče da se građanima Tutina obezbedi prekopotreban zdravstveni kadar.

Nekoliko zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Tutinu obratilo se javnosti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog, kako su naveli, “ugrožavanja javnog zdravlja građana opštine Tutin”.

Oni su u pismu naveli da sistem javnog zdravlja otežano funkcioniše “zbog ličnog interesa i samovolje” direktora Doma zdravlja dr Kemala Ćorovića i “neukosti” pravne službe Doma zdravlja u Tutinu.

Dr Kemal Ćorović
DR KEMAL ĆOROVIĆFOTO: ZORANA JEVTIĆ

Zdravstveni radnici u pismu navode da je dr Ćorović ostavio bez posla i egzistencijalno ugrozio 24 medicinska radnika u pomenutom Domu zdravlja, koji su bili angažovani projektom Opštine Tutin “Funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite”.

U pitanju su četiri lekara i po deset medicinskih sestara i pomoćnih medicinskih radnika.

Medicinski radnici su podsetili da su navedenim projektom više puta bili angažovani po svim linijama rada u kovid ambulanti i ostalim ambulantama, naročito u periodu složene epidemiološke situacije u opštini Tutin, koja još uvek traje i odnosi žrtve.

Pismo medicinara iz Tutina predsedniku Aleksandru Vučiću
PISMO MEDICINARA IZ TUTINA PREDSEDNIKU ALEKSANDRU VUČIĆUFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Radnici dalje navode da je direktor Ćorović, uz konsultacije sa pravnom službom Doma zdravlja, odbio da potpiše produžetak angažovanja 24 medicinska radnika u okviru pomenutog projekta, stavljajući lični interes iznad opšteg – zdravstvena zaštita građana Tutina, unapređenje pružanja zdrastvenih usluga desetkovanog medicinskog kadra u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Na kraju, zdravstveni radnici u pismu podsećaju da je sredstva za realizaciju pomenutog projekta obezbedila Opština Tutin i istovremeno mole predsednika Srbije da preko nadležnih institucija utiče da se građanima Tutina obezbedi prekopotreban zdravstveni kadar.

Direktoru Ćoroviću pismom se obratio i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, koji navodi da potreba za angažovanjem zdravstvenih radnika itekako postoji kao i da se ovim projektom omogućava pružanje zdravstvene zaštite i potpomaže desetkovani zdravstveni kadar.

Sindikat je zatražio da direktor “bez odlaganja” postupi po predmetu i obezbedi preko potrebni zdrastveni kadar.

Pismo Sindikata lekara i farmaceuta Srbije direktoru Kemalu Ćoroviću
PISMO SINDIKATA LEKARA I FARMACEUTA SRBIJE DIREKTORU KEMALU ĆOROVIĆUFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Reagovala je i Opština Tutin koja je u dopisu Domu zdravlja navela da su rebalansom budžeta “predviđena sredstva” za nastavak finansiranja projekta Funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite, i podsetila da je na godišnjem nivou predviđeno preko 16 miliona dinara.

Obaveštenje Opštine Tutin Domu zdravlja
OBAVEŠTENJE OPŠTINE TUTIN DOMU ZDRAVLJAFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Oštećeni medicinski radnici nadaju se da će problem uskoro biti rešen i da će se ovih dana vratiti na posao.

Tutin, pismo, zdravstvo
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Izvor: Kurir


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.