Matica bošnjačka zatražila povlačenje Ugljanina sa čela BNV-a zbog podrške albanizaciji

3
42

Vijećnik u Bošnjačkom nacionalnom vijeću dr. Admir Mutović je u ime Matice bošnjačke zatražio povlačenje Sulejmana Ugljanina iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zbog kako ističe destruktivnog djelovanja u pravcu urušavanja ove važne nacionalne institucije bošnjačkog naroda čija kulminacija se dešava u posljednje vrijeme angažovanjem Ugljanina na projektu tzv. „Albanizacije” Bošnjaka Sandžaka.

 Ugljanin i Azizi mijenjaju grb sandžačkih Bošnjaka
Ugljanin i Azizi mijenjaju grb sandžačkih Bošnjaka

– Matica bošnjačka traži od Sulejmana Ugljanina momentalno povlačenje iz BNV-a, da se prestane sa daljim destruktivnim djelovanjem u smislu urušavanja svega onoga što ta institucija predstavlja. Jedan od ključnih argumenata  zbog kojih tražimo momentalno povlačenje Sulejmana Ugljanina iz BNV-a jeste njegovo prisustvo na skupu u Minhenu. Na tom skupu je na brutalan način oskrnavio grb Sandžaka. Dakle, simboli koji predstavljaju jedan narod su jako važni i začuđujuće je da oni koji su, skoro do tog događaja, imali kao svoj ključni argument donošenje, iako grba Sandžaka postoji od samog postojanjaSandžaka, donošenje zastave i grba i na taj način njihov predsjednik pokaže nepoštovanje prema simbolima Sandžaka. Ja postavljam jedno logično pitanje, šta bi se desilo i kakva bi bila reakcija na tom skupu, da se pokušalo nešto slično uraditi sa albvanskim grbom ili albanskom zastavom. Samo ovaj momenat je dovoljan razlog da se Ugljanin povuče sa svoje pozicije“.

Dr. Muratović kazao da Ugljanin zalaganjem za proces tzv. „Albanizacije“ ima za cilj destruktivno djelovanje u pravcu raslojavanja bošnjačkog nacionalnog bića.

„Naravno, ovakvi pokušaji nisu novina i bošnjački narod je svjedočio,kroz cijeli 20. vijek nastojanje „srbizacije“ i „hrvatizacije“ u smislu svoje nacionalne asimilacije u 20.vijeku. Ja vjerujem da jedan od ključnih ciljeva koje ima Sulejman Ugljanin jeste da posvadi bošnjački i albanski narod a za interes neke treće strane. Prosto ne postoji razlog da vjerujemo da ovo što se dešava jeste zvanična albanska polizika prema Sandžaku. U ime „Albanizacije“ sa kosova se pojavljuju neka sumnjiva lica koja nemaju zvaničnu podršku, niti od strane političke, intelektualne, duhovne elite Kosova“.

Bitno je kome dajemo podršku i u kojem smislu, jer nekada pogrešna podrška i procjena mogu biti loše po narod i samu zajednicu, poručuje dr. Muratović. Dodao da je zabrinuti zbog šutnje kolacije Vakat u odnosnu na ove, kako ističe, nedopustive radnje.

„Pozivamo gospodina Ljajića, vijećnike koalicije „Vakat“, da bez obzira na ucjene koje trpe, a sami su kazali da je to tako, ne daju više podršku Sulejmanu Ugljaninu i da se povuku iz ovako suludih projekata,  jer će naravno posljedice po ovo biti mnogostruke“.

Dr. Muratović se osvrnuo i na posljednja dešavanja u OŠ „Avdo Međedović“, ukazavši na zloupotrebu budžetskih sredstva BNV-a.

„Veoma je opasna tendencija. Činjenica da je iz Ugljaninovog tabora, iz BNV-a, stigla informacija da su oni spremni otići do te mjere, zloupotrebljavajući sredstva iz budžeta BNV-a, stimuliraju destruktivno djelovanje onih pojedinaca u ovoj školi koji štite interese bivšeg direktora i političke oligarhije kojoj on pripada. Dakle, informacija da je Sulejman Ugljanin preko budžeta BNV-a spreman da da svim upošljenim u Selakovcu po 30.000 dinara kako bi nastavili sa opstrukcijom škole. U prilog tome, govori činjenica da je Sulejman Ugljanin, nakon urušavanja rada BNV-a, nakon svega onoga što je uradio i da nastava na bosanskom jeziku dozivi najveću moguću stagnaciju, od početka je spreman i svaku školu pojedinačno urušavati kako bi on opstao na vlasti“.

Dr. Muratovic je zaključio da su Bošnjaci sposobni da kroz svoje historijski iskustvo, kulturno bogatstvo, preko svojih obrazovnih, kulturnih i nacionalnih institucija: Univerziteta, BKZ, SBK, BANU, Maticu bošnjačku da adekvatno odgovore na sve ove teendencije pokazujući spremnost da sa svim narodima u okruženju rade na kulturnoj razmjeni uz uvažavanje svačije posebnosti.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Srbi nikada nisu sprovodili proces Srbizacije, jer da bi neko bio Srbin mora biti srpskog porekla i vernik SPC, ili da je inorodnog porekla ali se kao pojedinac oseća delom srpskog naroda.
  Mi se sa vama sporimo samo oko toga d li ste srpskog porekla, u šta mi nemamo nikakve sumnje, dok je pitanje je za vas da li hoćete da se osećate delom srpskog naroda, bilo da se zovete Muslimani, Bošnjaci i sl. Kao što su Goranci – Goranci, ali se osećaju delom srpskog naroda.

  0

  2
 2. Moj SAVJET ZA SMJENU ZLOCE :

  EDUKUJTE SIRE NARODNE MASE , SPAVAJTE AKO TREBA KOD GLASACKIH KUTIJA .. I BUDITE SPREMNI NA SVE IZAZOVE

  3

  2
 3. Kako Ga smjeniti : PITANJE JE SAD.

  SKORO NEMOGUCE JER : – ON i Rasim SU BRACA ,
  OGROMAN GRUPA UHLJEBLJENIKA
  RAZGRANATE I ORGANIZOVANE GRUPE SILIDZIJA ,KRIMINALNE NARKO GRUPE ,
  POTPUNO KONTROLISANO SUSDSTVO I POLICIJA , NEJEDINSTVENA IZ ,
  NAROD ( OSIROMASEN , UPLASEN , LAZNO INFORMISAN ,RASPARCAN U DESETINE STRANAKA — PARTIJA … , CESTO TJERA INAT , ZAVIST , MRZNJA I ZLOBA USMJERENA PROTIV SVAKOG KO NESTO MALO VISE ZNA , NAP . ZUKORLIC i SPP … )
  POSEBNO JE SULJO OPASAN …. ON JE DUSEVNO RANJEN …PAZITE SE

  2

  2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.