Matica bošnjačka prezentirala zvučno-vizuelnu čitanku za bosanski jezik

1
337

Prva zvučno-vizuelna čitanka iz audio-vizuetlnih zapisa književno umjetničkih djela iz čitanke za bosanski jezik i književnost za osnovnu i srednju školu, omogućit će kvalitetno izvođenje nastave na bosanskom jeziku, poručio je autor prof. dr. Ahmed Bihorac.

Ideja da autor kreira i realizira zvučnu čitanku za predmet bosanski jezik i književnost, nastala je za vrijeme realizacije nastave na daljinu u vrijeme početka pandemije korona virusa 2020. godine.

Riječ je o posebnom didaktičkom sredstvu za nastavu jezika i književnosti koja učenicima prenosi književno umjetničku riječ u umjetničkoj govornoj interpretaciji scenskih umjetnika.

Na promociji su govorili prof. dr. Mustafa Fetić, prof. dr. Kemal Džemić kao i autor zvučne čitanke prof. dr. Ahmed Bihorac, a promocijom je moderirao mr. Dženis Šaćirović.

Govoreći o značaju ovog projekta, prof. dr. Mustafa Fetić je istakao da su Bošnjaci dužni da pravilno primjenjuju i govore bosanski jezik.

„Želim da naglasim da je autor prof. dr. Ahmed Bihorac napravio veliki korak. Zaista sa promocijom zvučne čitanke za bosanski jezik, mislim da se otvara jedna nova epoha za bošnjački narod, nova epoha za implementacije nastave na bosanskom jeziku. Naša kultura i tradicija, naša vjera pozivaju da poštujemo riječ, da poštujemo knjigu, da poštujemo znanje i to nije slučajno. Profesori su ovdje spomenuli Božiju knjigu Kur'an u kojoj je prva riječ i prva božanska objava sa neba prema zemlji, ikre, uči. Prema tome ovo je osnova tradicije, kulture, vjere bošnjačkog naroda. Mi pripadamo toj kulturi i tradiciji i nama ovo nije strano, nama je ovo poznato i nama je ovo obaveza i naredba. Vjerujem da je ovo u pedagoškom smislu jedan veliki doprinos. Napraviti jedno nastavno didaktičko sredstvo koje će promovisati i poticati da naša bošnjačka djeca uče na kvalitetan način bosanski jezik, gledajući i slušajući kroz ovakvu prezentaciju i promociju kompletnog gradiva i svih nastavnih sadržaja koji su pripremljeni. Mi nismo do sada imali priliku da u okviru obrazovanja i nastavu na bosanskom jeziku doživimo kao dio nas, nismo imali priliku da osjetimo da je bosanski jezik zaživio u školskom sistemu, bilo je pokušaja ali nije bilo provođenja ovog projekta u onoj svojoj punini. Vjerujemo da će kroz ovakve projekte kakav je zvučna čitanka za bosanski jezik, nastava na bosanskom jeziku u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srbije zaživjeti punopravno kao i svi ostali predmeti, da će nastavnici i predavači bosanskog jezika biti tretirani kao i svi ostali predavači i da će ovaj rpedmet ući na velika vrata u školski sistem.“

Prof. dr. Kemal Džemić naglasio je da dobar i uzoran nastavnik treba da je i dobar interpretator književnog sadržaja.

„Kako bi nastavni proces bio uspješan ne samo u teoriji i ne samo u metodologiji, da nije metodike nastave maternjeg jezika i književnosti i da nije stručnjaka poput našeg uvaženog prof. dr. Ahmeda Bihorca koji evo čitav svoj radni vijek istrajava i stvara i praktično pokazuje kroz ovo izvanredno i novo djelo i veliki prilog nastavi na maternjem jeziku, u ovom slučaju bosanskom jeziku i bošnjačkoj književnosti. Ja mu zaista čestitam i ovo je jedan veliki iskorak u unapređenju obrazovno-vaspitnog procesa ovdje kod nas u Sandžaku. Mi koji radimo u školama, znate dobro da imamo problem sa nastavnim sredstvom, jeste to tamo administrativno fino kroz one nekakve šablone, iscrtano, kroz one rubrike tj. nastavna sredstva i ako pogledamo operativne nastavne planove i programe, vidjet ćemo da je to vrlo oskudno. Vrlo često se susrećemo sa zastarelim nastavnim sredstvima, ovo nastavno sredstvo, zvučna čitanka spada u inovativna i moderna pomagala koja će nastavniku, ne samo olakšati držanje nastave iz književnosti nego i značajno unaprijediti.“

Autor zvučno-vizuelne čitanke je istakao da mu je namjera bila uraditi nešto što može biti od koristi mlađim naraštajima.

„Ono što sam ja htio da uradim je bilo sljedeće, da prvo odužim jedan dug prema svom narodu, prema ovoj djeci koja rastu i kada pogledate savremenu nastavu, kada pogledate inovacije u nastavi, vi znate da ono što čini osnovno oruđe jednog profesora maternjeg jezika je taj udžbenički komplet koji čini čitanka, radna sveska, gramatika i neophodno bi bilo da se tu pridruži i zvučna čitanka. Moji kolege su kazali da zvučna čitanka nije bila u upotrebi kada je bosanski jezik u pitanju. Mi koji smo malo stariji sječamo se kada bismo slušali nastavu srpsko-hrvatskog jezika, da su naši nastavnici koristili vrlo često zvučnu čitanku. Nije to bilo zbog toga što oni nisu znali da lijepo pročitaju, mada je i toga bilo, vi znate da nisu ni svi fudbalski treneri bili uspješni fudbaleri, to je nešto gdje čovjek može uz malo talenta, malo rada i malo nadogradnje i neophodne interpretacije da ostvari. Nemamo svi afiniteta prema izražajnom čitanju. Svaki profesor književnosti može korektno da pročita tekst, međutim, da bi to bilo izražajno, tu treba malo više da se radi na sebi.“

Projekat zvučno-vizuelna čitanka na bosanskom jeziku nastao je pod pokroviteljstvom i izvdavaštvom Matice Bošnjačke i televizije Sandžak, a promocija je organizirana u biblioteci Fakulteta za islamske studije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. OPTUŽUJEM… Vaši zločini prema BiH i Bošnjacima kao većinskim muslimanima, očigledno je – to je projekt!

  09.11.22, 20:28h

  U svojstvu intelektualca i naučnika, humaniste i kosmopolite, kao rodoljub ali i građanin svijeta, najzad – u svojstvu vjernika koji duboko vjeruje da je raznolikost Čovječanstva Božija milost i da je po Bogu naša misija kreativna koegzistencija a ne ubilačka antagonizacija,
  političare koji su svojom aktivnošću ili pasivnošću doprinijeli ratu u BiH, njegovom ishodu i genocidu, te teškoj situaciji u kojoj se BiH našla poslije toga

  OPTUŽUJEM

  • Za genocid nad Bošnjacima u 20. vijeku; za genocid koji niste sankcionirali nego ste ga čak nagradili jer su žrtve genocida većinski muslimani!
  • Za darivanje počiniocima genocida teritorije na kojoj ste vi omogućili genocid razoružavši branioce pod lažnim obećanjem da je to teritorija pod vašom zaštitom a potom ste u nju pustili krvoloke da učine genocid!
  • Za sprječavanje na najvišoj instanci – u Savjetu bezbjednosti UN – da se suverena država BiH i članica UN brani od istovremene brutalne oružane agresije sve tri susjedne zemlje!
  • Za prijetnju udarima vaše najmoćnije pesnice – NATO – ako pokušamo dokraja osloboditi cijelu svoju suverenu zemlju!
  • Za uspostavljanje Republike na ogromnom broju masovnih grobnica – u suverenoj zemlji, članici UN!
  • Za vaše institucionalno djelovanje protiv države BiH tokom svih potonjih 30 godina!
  • Za upornu podršku koju i sada dajete OHR-u za uvođenje aparthejda u BiH u 21. vijeku i za ustavno utemeljenje segregacijskog odnosa prema većinskom narodu!
  • Optužujem vas za flagrantno kršenje međunarodnog prava u BiH, za fobiju i nehumanost, za vaše institucionalne segregacijske akcije u BiH jer takve nikada ne biste dopustili u vašim državama!
  • Optužujem vas za islamofobiju u BiH na razini vaših najviših političkih institucija! Za oružani i potom hibridni rat protiv načela demokracije, tolerancije i kosmpolitizma!
  • Neka znate da je odavno već jasno da su vaši zločini prema državi BiH i njenom narodu Bošnjacima kao većinskim muslimanima višestruki, konstantni i konzistentni, s predumišljajem! Očigledno je da je to projekt!

  ***

  U vezi s prethodnim, podsjećam vas samo na neke izjave najviših predstavnika vaših institucija.

  Iz britanskog Sekretarijata vanjskih poslova odlučno su se zalagali za embargo BiH na naoružavanje, slijedeći politiku po kojoj se ne smije dati oružje BiH jer – kako su govorili najviši dužnosnici – rat bi trajao predugo, te da će biti bolno, ali je nužno i td. Dakle, plan je bio već 1992. da se Bošnjaci muslimani što brže likvidiraju. Poznata je tadašnja antibošnjačka i antibosanska politika Francuske. O tome svjedoči i oficir Francuskog bataljona UN-a u BiH, kazujući kako su francuske vojne snage po nalogu francuskog Predsjednika bile u BiH zato da zaštite srpsku agresiju. Čak je i iz SAD-a u vrijeme rata snažno artikuliran glas sa visoke instance kako bi bio drukčiji odnos Zapada prema ratu u BiH da nisu u pitanju muslimani.

  Postoje dokumenti, koji su kao takvi nesporni, o „sarajevskom safariju – o tome kako su vaši monstruozni bogatuni dolazili nad opsjednuto Sarajevo i plaćali agresorskim zlikovcima da im omoguće ubijanje djece snajperima u gradu Sarajevu. Dokumenti svjedoče da ste vi znali za to i dopuštali ste te monstruozne zločine!

  Gdje vam je savjest?! Gdje je vaš moral?! Gdje vam je vjera?!

  Za vas čak ni djeca nisu ista: muslimansku djecu je dopušteno trofejno ubijati snajperima!

  Nama je jasno zašto se tako odnosite prema Bosni (ne koristim administrativno već koristim povijesno sveto ime zemlje!): ne možete podnijeti muslimane kao državotvorni politički subjekt na tlu Evrope! Vaš cilj je da uništite državu BiH jer znate da je ona jedini uslov opstanka Bošnjaka kao većinskih muslimana, i znate da samo oni nemaju odstupnicu ni lijevo ni desno, istočno ni zapadno.

  Vaš odnos prema Bosni motiviran je isključivo islamofobijom, koja se u ranijim stoljećima odijevala bojevim ruhom i imenom krstaštva. Mi vama svih ovih decenija, pa i stoljeća, uzalud dokazujemo svoj kosmopolitizam, čak i činjenicama, na primjer, da u Sarajevu pod mučeničkom epskom opsadom nije stradala nijedna crkva (štaviše, neke smo popravljali u vrijeme agresije i pod agresorkom vatrom!), da smo i tada brižno čuvali Hagadu i td. Nikakav argument ne vrijedi pred vašom fobijom, jer je svaka fobija iracionalna pa ste vi odlučni da u 21. vijeku u Bosni reprizirate srednjovjekovnu Andaluziju: uvjereni ste da muslimane u Bosni treba pokrstiti, pobiti, raseliti.

  Na tome istrajavate!

  Pozivam evropske humaniste i kosmopolite, intelektualce, da dignu glas protiv politike svojih vlada koje tako bezočno i sistematično vrše nasilje nad jednom zemljom i narodom ispod samog srca Evrope!

  Pružite nadu vlastitoj savjesti i povijesti!

  Znajte da je nama sve jasno o destrukciji i fobiji koja stiže prema Bosni! Ostat će to zabilježeno u povijesti – baš kao i pogromi koje ste vršili nad autohtonim narodima širom svijeta! Vi uporno, vi povijesno „gradite“ svijet na nepravdi i nasilju nad drukčijima! Takav svijet je duboko, suštinski je nepravičan, mefistofelski je, i kao takav ne može biti uspješan u povijesnoj perspektivi za koju vi nemate viziju.

  Vi svijet vodite ka armagedonu!

  Budite sigurni da Bog u koga navodno vjerujete i u Čije ime nasilje nad drukčijima činite kaznit će vas već na ovome svijetu kako i ne slutite – zbog toga što u Njegova načela Dobra licemjerno „vjerujete“, što Ga tako blasfemično krivotvorite!

  Pred Poviješću i pred Bogom kao ishodištem Dobra, snagom antičke Nobine kletve –
  OPTUŽUJEM VAS KLETVOM NEDUŽNE ŽRTVE ZA NASILJE KOJE DANAS I OVDJE ČINITE!

  Akademik Esad Duraković, dobitnik nagrade UNESCO-a 2003. za doprinos upoznavanja među kulturama

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.