Masovno TROVANJE HRANOM u restoranu “Medina” u Novom Pazaru

0
4830

U Novom Pazaru došlo je do ozbiljnog incidenta masovnog trovanja hranom, koje je zadesilo desetine građana nakon obroka u popularnom restoranu “Medina”, smještenom blizu kružnog toka kod lokalne bolnice. Infektivno odjeljenje bolnice suočava se s preopterećenjem, a dr. Binela Mavrić, zajedno s ostalim medicinskim osobljem, bori se da pruži potrebnu pomoć svim pogođenim pacijentima.

Zavod za javno zdravstvo je uredno prijavio slučaj, ali trenutno nema potvrde o akcijama sanitarnog inspektora. Među simptomima otrovanih pacijenata su visoka temperatura, povraćanje, proliv i jaki bolovi u stomaku, uz laboratorijski potvrđene visoke vrijednosti CRP-a – preko 200. Prema izvještaju epidemiologa Safeta Ganića, većina hospitaliziranih pacijenata konzumirala je hranu u restoranu “Medina” tokom vikenda, 18. i 19. novembra 2023. godine.

Simptomi su se pojavili 12 do 24 sata nakon konzumiranja hrane, a većina pacijenata je jela obroke koji su sadržavali kečap i majonez, uključujući hamburgere, pečene batake, ćevape i čizburgere. Manji broj oboljelih je konzumirao salatu od kupusa. Trenutno se na Infektivnom odjeljenju liječi osam osoba, dok se dvije osobe oporavljaju u kućnim uslovima.

Detalji o ovom slučaju i dalje pristižu, a građani su uznemireni zbog potencijalnog zanemarivanja sanitarnih standarda u restoranu. Nadležni organi se očekuje da preduzmu hitne mjere kako bi se situacija stavila pod kontrolu i spriječilo dalje širenje infekcije. Ovo je još jedan alarmantan podsjetnik na važnost stroge kontrole kvaliteta i higijenskih standarda u ugostiteljskim objektima.

(Sandzak Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.