Martinović: Na tragu smo kompromisa sa Zukorlićem o uslovima izlaska nacionalnih manjina na izbore

0
12

Narodni poslanik Srpske napredne stranke dr. Aleksandar Martinović kazao je danas na javnom slušanju o Prijedlogu zakona o izboru narodnih poslanika da je tragu kompromisa sa dr. Zukorlić vezano za regulativu i uslove učešća nacionalnih manjina na predstojećim izborima.

– Ja se slažem da možemo da razgovaramo, gospođa Maja Gojković kao predsjednica Narodne skupštine, gospodin Zukorlić i moja malenkost smo u pauzi razgovarali da li je mehanizam koji smo mi predvideli za sprečavanje zloupotreba vezano za učešće stranaka nacionalnih manjina na izborima dovoljno dobar ili još tu može nešto da se promijeni i mislim da smo na tragu kompromisa oko toga. U svakom slučaju ideja nam nije bila da otežavamo položaj stranaka nacionalnim manjina, naprotiv nego da omogućimo upravo da onim strankama koje su autentične stranke nacionalnih manjina, da na izborima prezentuju svoje zajednice i da se u Parlamentu bore za njihova prava.

Podjsetimo dr. Zukorlić je prethodno na izmjenu izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje ko je manjinska lista, ističući da se ne slaže sa time kako je predloženo da se ovo pitanje uredi.

– Davanje ovlasti nacionalnim savjetima je neprihvatljivo, pogotovo na ovaj način, iz prostog razloga što nacionalni savjeti po svojoj definiciji nisu državni organi, to su pomoćna tijela sa vrlo jasno definisanim nadležnostima određenim zakonom koji reguliše ovaj prostor, sa druge strane formulacija potvrda je tipično administrativne prirode a na administrativne postupke imaju pravo isključivo organi državne administracije. Dakle, vi dajete mogućnost da potvrdom politička volja koja je zastupljena primarno u određenom nacionalnom savjetu odlučuje o drugim političkim akterima, da li će i pod kojim uslovima učestvovati na izborima. Mislim da je i sa aspekta Ustava to ne prihvatljivo, kao i sa svih drugih etičkih aspekata jednakih mogućnosti učešća na izborima. Recimo u našim sandžačko-novopazarskim uslovima bi to izgledalo ovako, dvije stranke, u ovom slučaju primarno recimo Sulejman Ugljanin koji kontroliše nacionalni savjet Bošnjaka ili BNV, s jedne strane, a sa druge strane ja i Stranka pravde i pomirenja i mi treba da se pojavimo na taj šalter i da tražim dozvolu od Sulejmana Ugljanina da mi dopusti da izađem na izbore pod određenim uslovima. Molim vas zamislite kako bi ta tragi-komedija izgledala, kazao je dr. Zukorlić.

https://sandzakpress.net/dr-zukorlic-rik-da-regulise-ispunjenost-uslova-za-izbore-a-ne-nacionalni-savjeti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.