MANIFESTACIJA JEDINSTVA – SPP organizovao veliki iftar u Tutinu

0
749


Pored Sjenice, Stranka pravde i pomirenja veliki iftar organizirala je i u Tutinu na Gradskom trgu. Veliki broj postača svojim prisustvom uveličao je ovo veče, a ujedno pokazali važnost okupljanja i uspostavljanja zajedništva, onako kako je radio rahmetli muftija Muamer Zukorlić.

Na početku prisutnima se obratio povjerenik SPP-a u Tutinu Mersudin Kurtanović. Kazao da nas je ovome naučio rahmeli muftija Muamer Zukorlić čiji put mi danas slijedimo.

– Ramazan je mjesec u kome se podsjećamo ljudskih vrijednosti kao što je dobročinstvo, briga o drugima, kao što je zajednica. Ramazan nas uči svim tim vrijednostimam koje su neprevaziđene. Odgovornost na svim društvenim činiocima je da njeguju takve vrijednosti. Stranka pravde i pomirenja njeguje takve vrijednosti od samog početka i zalagaćemo se za zajedništvo. Živimo u vremenu velikih promjena i moramo pokazati prave vrijednosti, rekao je Kurtanović.

Ispred rukovostva Povjereništva SPP-a goste je poselamio Faris Rešović.

– Ja večeras imam dva razloga što sam srećan i ponosan. Prvi što sam sinoć postao otac jednom dječaku a drugi što nakon Sjenice, i atmofere koja je obišla svijet, večeras imamo zadovoljstvo da ste ovdje u Tutinu gdje zajedno ispraćamo ove mubarek dane, rekao je on.

Veče je upotpunila delegacija BNV na čijem je čelu predsjednica prof. dr. Misala Pramenković. Istakla da joj je zadovoljstvo što je u prilici da iftari u ovakvoj grupi vjernika.

– Mjesec ramazan kao najdraži gost ima mnogo darova i skrivenih i vidljivih, a jedna važna karakteristika jeste socijalna dimenzija, gdje su ljudi više druže i njeguju taj duh zajedništva, a važno je da to zajedništvo baštinimo tokom cijele godine. Mi imamo kvalitetne pojedince. Važno je da budemo svjesni odgovornosti koje imamo. Tutin je zajedno sa Pešterom ima dobre domaćine, i to je uvijek imao, riječi su predsjednice Vijeća.

Na kraju goste je poselamio predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić. Poručio da je inspiracija Festival islama kojeg je rahmetli Muftija organizirao prije 10 godina.

– Ovakvim iftarima smo se željeli prisetiti starih dana u kojima smo uživali. U ovom prelijepom ambijentu nisam mogao, ni da zamislim da ovako možemo da uživamo ovdje u Tutinu u ovom akšanskom vremenu. I ptice dok lete iznad naših glava nam poručuju poruku, a to je poruka zajedništva i jedinstva. Našem odboru stranke su se plele razne mreže. Planirali su i da nas podijele i da nas zavade i na kraju pojedu, a mi im sa iftara poručujemo da smo jaki i nikad jači i nastavićemo amanet rahmetli Muftije onako kako nas je on učio. Uživali smo na noćnom namazu, na iftaru u Sjenici, a večeras ovdje u Tutinu. Stranka pravde i pomirenja će imati i predsjednika ovdje u Tutinu. Iz Tutina određeni faktori su činili nepravdu prema rahmetli Muftiji i nakon njegovog presenja ti faktori su nastavili da čine nepravdu prema liku i djelu rahmetli Muftije. Zato više nego ikad moramo biti jedinstveni. Jedinstvo bošnjačkog naroda nema alternativu. Onamo gdje je jedinstvo tu je pobjeda, zaključio je Zukorlić.

Na kraju skupa dovu je proučio mr. Amir Kučević.

izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.