Majstor Huke, metalostrugar sa iskustvom od šest decenija

0
264

-Kada napravim neki deo, kada neka mašina proradi, osetim neopisivu sreću. Ovo nije lak posao ali je lep i zanimljiv. Srodio sam se sa ovim mašinama.

Ovako za Infolid govori Alija Huke Bihorac (76), metalostrugar, jedan od najpriznatijih u regionu. Ovim poslom majstor Huke bavi se već 61 godinu. Sve je počelo daleke 1962.

-Imao sam 15 godina kada sam otišao na zanat. U fabrici Raška naučio sam prve tajne ovog posla. I da imam priliku da vratim vreme, da opet biram, izabrao bi isti posao, priča majstor Huke.

Kao već iskusan metalostrugar, kasnije je radio u Petoletci i Zastavi. Decenijama je u svojoj radionici u naselju Lug.

-Ove mašine su univerzalne i one su, ustvari, najbitnije u ovom poslu. Bez struga i glodalice nema ni ovog posla. Ali, matematika je presudna jer bez nje ovim mašinama se ne može upravljati i komandovati, priča Alija Bihorac.

Do sada je napravio nebrojano delova i mašina. Mnoge od njih zadavale su mu muke ali je uspeo da reši čak i one naočigled nerešive probleme. Otpada je spasio na hiljade neispravnih mašina.

-Ove dve mašine, strug i glodalica, stare su po pedeset godina ali rade kao sat i nezamenjive su. One industrijske delove proizvode u serijama, a ove rade deo po deo i u tome je i njihova čar, kaže Bihorac.

Ovaj majstor u svojoj radionici ima nekoliko njemu značajnih fotografija. Na jednoj je njegov kolega, metalostrugar, Josip Broz Tito, a na drugoj rođeni brat Zike Bihorac. Na drugim slikama su njegovi drugovi i prijatelji.

-Napravim kratku pauzu, pogledam te fotografije i nastavim da radim, kaže Bihorac.

U njegovoj radionici ima mnogo alata. Svaki komad ima svoje mesto. Za mašinama je majstor Huke.

Kada žagor ljudi utihne i kada se grad umiri, vredne ruke Alije Bihorca su najaktivnije

-Nema radnog vremena… Dešavalo se da ostanem do kasno uvece, nekada je bivalo da se zadržim kratko, ali nije bilo dana da nisam otvorio vrata od svoje radionice, ispričao je svoju zanatsku priču Alija Huke Bihorac, otac četvoro dece, deda trinaestoro unučadi i pradeda isto toliko praunučadi.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.