Ljekari širom Evrope žele doći da pomognu Sandžaku, traže dozvolu od Srbije

2
102

Grupa od 27 ljekara iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Turske, Crne Gore, Luksemburga, Švajcarske i Kosova uputila je otvoreno pismo Vladi Republike Srbije u kojem se apeluje da dozvole kontigentima medicinskih radnika dolazak u Sandžak, kako bi se pomoglo stanovništvu koje je pogođeno epidemijom korona virusa. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani/a,

Mi, dolje potpisani, ovim putem izražavamo neslaganje sa odlukom Vlade R.Srbije da pomoć u vidu medicinskih kadrova gradovima u Sandžaku pogođenih Corona virusom nije potrebna. Tim prije što smo ubjeđeni da situacija na terenu nije onakva kakvom se predstavlja.

Kao medicinski profesionalci, koje veže Hipokratova zakletva, ne možemo ostati nijemi na činjenice da je osoblje Opšte Bolnice Novi Pazar desetkovano, da naše kolege u Tutinu i Sjenici nemaju minimum uslova za borbu protiv pandemije Corona virusa, da je broj novozaraženih i oboljelih u N.Pazaru,Tutinu i Sjenici u velikom porastu, da je klinička slika zaraženih sve složenija i da je mortalitet u naglom rastu, a da se ti podaci relativiziraju i da se javnost dezavuiše.

Ovim putem apelujemo na sve nadležne organe R.Srbije da HITNO reaguju i kapacitiraju sve zdravstvene ustanove na teritoriji N.Pazara,Sjenice i Tutina.

Apelujemo da vrlo hitno upute medicinske kadrove u dovoljnom broju iz drugih zdravstvenih ustanova u R.Srbiji, da obezbijede zaštitnu opremu medicinskim radnicima, da obezbijede sve potrebne dijagnostičko-terapijske alate kao i lijekove potrebne za COVID bolnicu koju treba što žurnije uspostaviti u Novom Pazaru, dok broj žrtava ne postane enorman.

Svakako, klinički put pacijenta, posebno iz Sjenice i Tutina, urediti posebnim protokolom ne osvrćući se na trenutne mjesne nadležnosti viših referentnih centara, te obezbijediti dovoljan broj transportnih sredstava opremljenih za transport životno ugroženih.

ISTO TAKO, APELUJEMO NA VLADU R.SRBIJE DA DOZVOLI DOLAZAK KONTIGENTIMA MEDICINSKIH RADNIKA, MA ODAKLE ONI BILI, I TAKO SMANJE PRITISAK NA ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE I RASTERETE VEĆ UMORNE KOLEGE U SRBIJI.

Takođe, tražimo da se obezbijedi neometano i ekspeditivno dostavljanje humanitarne pomoći.

Ovakva situacija zahtjeva mobilisanje svih resursa u zdravstvu, što za posljedicu ima reducirano pružanje zdravstvenih usluga ostalim pacijentima.Stoga postoji realna potreba za angažovanjem dodatnih, odnosno svih mogućih ljudskih resursa koji se stavljaju na raspolaganje, kako zdravstveni sitem ne bi kolabirao.

S TIM U VEZI, MI KAO LJEKARI I HUMANISTI, A PRIJE SVEGA KAO LJUDI, STAVLJAMO SE NA RASPOLAGANJE GRAĐANIMA NAŠEG SANDZAKA TJ. REPUBLICI SRBIJI SA NAŠIM PROFESIONALNIM REFERENCAMA.

PODVLAČIMO da je po Ustavu R.Srbije, po odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti R.Srbije te po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti R.Srbije, sve gore u apelu navedeno nužno HITNO sprovesti.

Pandemija Corona virusa nam je još jednom pokazala da ne poznaje granice, da ne pravi razliku po rasnoj, vjerskoj ili etnčkoj pripadnosti. Ona nas uči da sada moramo biti povezani kao ljudska vrsta, više nego ikada. Ovo je naša zajednička borba, ovo je borba za svakog stanovnika Zemlje.

Stoga, pozivamo predsjednika R.Srbije, Vladu R.Srbije, Evropski Parlament, Ujedinjene nacije, Svjetsku zdravstvenu organizaciju i sve relevantne domaće i međunarodne faktore da odmah preduzmu mjere i aktivnosti kako bi se jedno od najvećih žarišta u Evropi stavilo pod kontrolu i saniralo.

U nadi da ćete po visokom stepenu hitnosti primjeniti gore navedeno i da ćemo se svi zajedno izboriti sa ovom situacijom a za dobrobit zdravstvenog stanja stanovnika ugroženih područija, srdačno Vas pozdravljamo.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Neka vam dragi bog 1000 puta vise vrati.Samim tim da ste ponudili da dodjete da pomognete,pokazali ste sta znaci biti za svoj narod tu kad je najpotrebnije.Ali nece dozvoliti,svima smo trn u oku

  2. I ovo vasa rec nam puno znaci a kamoli kad bi dosli. Istrajte u vasem zahtevu ali se plasim dok vam dozvole da dodjete da ne bude kasno. Ostavljamo vam u amanet one koji prezive, one koji ce biti svedoci svih desavanja od 5 juna pa na dalje. Od straha brinuci za zivot svoje porodice i zivote svih svih Sandzaklija kao i zivote svih gradjana Srbije zelim da vam kazem samo jedno HVVALA VAM JUNACI NASI.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.