Kosovo / Zatraženo poništavanje bošnjačkih mandata “osvojenih uz pomoć Srpske liste”

3
132

Civilno društvo zajednice kosovskih Bošnjaka reagovalo je na izbore 14. februara. Putem saopćenja za javnost rečeno je da se na ovim izborima pokušavaju uzurpirati zagarantovana mjesta za Bošnjake i druge nevećinske zajednice u Skupštini Kosova.

Bošnjačko civilno društvo kaže da će ignorisanje volje građana nevećinskih zajednica i uzurpiranje moći mnogih zajednica i političkih pokreta stvoriti opasan presedan u kosovskoj demokratskoj praksi i ukazati na veoma velike probleme u procesu konstituisanja vlasti u Republici Kosovo, prenosi Koha.

Oni su zahtijevali ukidanje ovih mandata.

“Pripadnici nevećinskih zajednica uživaju posebna prava definisana Ustavom Republike Kosovo, i u skladu sa tim, mjesta zagarantovana u Skupštini Republike Kosovo su jasno definisana za predstavnike koji svoj legitimitet izvode iz glasova u tim zajednicama. Pokušaj uzurpiranja bošnjačkih mesta u kosovskoj skupštini glasovima drugih zajednica flagrantan je čin kršenja ustavnih odredbi i prava nevećinskog naroda da bira svoje predstavnike koji će braniti njihove interese”, navodi se u saopćenju.

Prema njihovim riječima, primitivni pogled na politiku koja pokušava da se instalira je neprihvatljiv i ima za cilj kontrolu nevećinskih zajednica u cilju sticanja političke moći u Skupštini i većeg uticaja na proces konstituisanja vlasti na Kosovu.

Kažu da su prema preliminarnim rezultatima, bošnjačke političke stranke na ovim izborima dobile su 7.000 glasova više u odnosu na prethodne parlamentarne izbore. Prema njima, lista koja se borila za zagarantovano mesto za Bošnjake dobila je najveći broj glasova u mestima u kojima po popisu uopšte nema Bošnjaka ili ih je vrlo malo u poređenju sa dobijenim glasovima.

“Brojčana nadmoć zajednice ne bi se smela koristiti za narušavanje izborne volje građana ove zajednice. Ovakvi napadi na izbornu volju građana obesmisliće izborni proces i dodatno će zakomplikovati opstanak nevećinskih zajednica u institucijama Republike Kosovo, jer preliminarni rezultati Centralne izborne komisije ne odražavaju izbornu volju Bošnjaka i nekih drugih zajednica. Mi se distanciramo i nećemo prihvatiti kao svoje predstavnike one političare koji su izabrani protiv volje bošnjačkog naroda Kosova, odnosno izabrani su glasovima drugih zajednica”, navodi se dalje u saopćenju.

Pozvali su na rješavanje ovih pojava, koje su nazvali neustavnim, i na poništavanje nelegalnih mandata, jer su u suprotnosti sa garancijama sadržanim u Ustavu Kosova.

Takođe je zatraženo da se ponište osvojeni mandati, jer ističu da oni ne predstavljaju ljude bošnjačke zajednice.

“Pozivamo strane ambasade i diplomatske predstavnike na Kosovu da se ujedine u rešavanju ovog problema, jer niko nema pravo da brutalno narušava izbornu volju građana nevećinskih zajednica. Pozivamo političke predstavnike nevećinskih zajednica da se zajedno i sinhronizovano bore protiv uzurpacije zagarantovanih mesta, jer je ova situacija uzročno povezana sa lošim vođstvom politike na svim nivoima u prethodnom periodu“, navedeno je u saopćenju.

Dvoje kandidata za poslanike iz bošnjačke zajednice, Duda Balje i Emilija Redžepi, izrazile su zabrinutost da su poslanici bošnjačke manjine određeni srpskim glasovima i pod direktnim uticajem Beograda.

Izvor: Koha


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.