Konkurs za kreativni hab u Bijelom Polju

0
21

Ministarstvo kulture Crne Gore

Ministarstvo kulture i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori raspisali su međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja adaptacije vojnog kompleksa Cerovo, a sa ciljem da se u Bijelom Polju uspostavi regionalni kreativni hab.

Rok za podnošenje prijava je 11. maj u ponoć, a rezultati konkursa biće objavljeni na vebsajtu UNDP-a najkasnije 21. maja. Prva nagrada za najbolje inovativno rješenje iznosi 30 hiljada američkih dolara (nešto manje od 27 hiljada eura), druga 12.000 (nešto više od 10.700 eura), a treća 6.000 dolara, odnosno oko 5.300 eura.

“Uspostavljanje regionalnog kreativnog haba u Bijelom Polju doprinijeće osnaživanju i afirmaciji kreativnih i kulturnih industrija u sjevernom dijelu naše države, i to u četiri ključna pravca: strateški, infrastrukturno, administrativno i programski”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Oni ističu da je tokom 2019. godine, u saradnji sa UNDP, sprovedeno istraživanje i mapiranje kapaciteta kulturnih aktera kojim su obuhvaćeni svi akteri koji djeluju u različitim stvaralačkim i kreativnim djelatnostima na teritoriji opštine Bijelo Polje i okoline. “Upravo ovo istraživanje pokazalo je neophodnost uspostavljanja infrastrukturne osnove, koja će omogućiti dalju valorizaciju tržišno-orijentisanih kulturnih proizvoda i preduzetničkih proizvodnih pogona. Kroz dalju saradnju sa kreativnim sektorom, ovi pogoni težiće da obezbijede otvaranje novih održivih biznisa u kulturi na sjeveru Crne Gore. U skladu sa ovim nalazima, nekadašnji vojni kompleks Cerovo određen je kao idealna lokacija za uspostavljanje regionalnog haba, koji će obezbijediti uslove za razvoj širokog spektra aktivnosti – kako u oblasti kreative i inovacija, tako i u oblastima proizvodnje i preduzetništva”, objašnjeno je u saopštenju.
Konkurs se sprovodi u okviru programa „Kreativna Crna Gora“.

O najboljim idejnim rješenjima odlučivaće komisija koju će činiti predstavnici Ministarstva kulture, UNDP-a, Opštine Bijelo Polje i međunarodni stručnjaci koji se bave arhitektonskim i/ili urbanističkim dizajnom.

Kriterijumi za evaluaciju radova su: originalnost i inovativni dizajn enterijera, inovativno rješenje urbanističkog dizajna, kreativni hab dizajniran kao pokretač za postizanje ciljeva održivog razvoja, kao i racionalnost i ekonomičnost rješenja.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.