Komentar na konkurs grada Novog Pazara za sufinansiranje medijskih projekata

2
3

Piše: Salahudin Fetić

Obzirom da je 8. februara Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac potpisao rješenje po prijedlogu komisije, za dodjelu sredstava medijima, po sprovedenom javnom pozivu, osjećam potrebu da iznesem svoju analizu po ovom pitanju.

Na konkursu je dodijeljeno 55.000.000 dinara za 19 medijskih kuća tj. medijskih projekata. Od toga 46.900.000 ili 85% dodijeljeno je jednom mediju, dok je za ostalih 18 medija ostalo 8.100.000 ili 15%. Odbijeno je 18 projekata i medijskih kuća.

Pozitivna strana ovog javnog poziva jeste ta što Grad Novi Pazar izdvaja velika sredstva za sufinansiranje medijskih projekata, nešto oko 1,5% godišnjeg budžeta, što je u odnosu na ostale gradove visoka stopa i jako blizu željenih 2% za medije na kojima insistiraju mediji i medijska udruženja.

Druga pozitivnost jeste što po prvi put Gradska uprava sufinansira medijske projekte Glas islama i Refref radija, čime je otklonjena još jedna nepravda, obzirom da su ova dva medija do ove godine uz Sandžak TV do prošle godine, bili ignorisani na konkursima Gradske uprave.
Negativnosti je, na žalost puno više:

– Gradska uprava nastavlja da favorizira jedan medij, blizak politici vladajuće strukture Grada Novog Pazara, dodijelivši mu 85% sredstava namijenjenih medijima, čime se diskriminiraju ostali mediji te stavljaju u jako nepovoljan položaj nejednakih uslova i nelojalne konkurencije na medijskom tržištu.

– Gradska uprava nastavlja da najvećim dijelom budžeta sufinansira medijski projekat informativnog karaktera – Dnevnik, koji po zakonskim aktima nema pravo.
– Pored toga što Gradska uprava finansira sa više od 85 procenata budžeta jedan medij, ona sa još dodatna 3 projekta ili dodatnih skoro milion dinara podržava privatne projekte uposlenika tog istog medija.

Sve ovo nas navodi na sumnju da se radi o koruptivnim radnjama prilikom sprovođenja i ovog konkursa.

Postoji još puno negativnosti poput toga da su sličnim iznosima tretirani projekti web portala i TV kuća, što je neuporedivo, kao i to da je prilikom odlučivanja prioritet dat portalima iz Beograda u odnosu na lokalne portale. Među odbijenim medijskim projektima postoje jako dobre inicijative kojima je Grad trebao da ukaže podršku, jer u obrazloženjima stoji da nije bilo posebnih razloga za odbijanje.

Na kraju želim da podvučem da nisam zadovoljan dodijeljenim sredstvima Sandžak Televiziji iz prostog razloga što projekat kojim smo aplicirali zahtijeva puno više sredstava. U odnosu na prošlu godinu ovogodišnji dodijeljeni nam iznos je desetostruko manji. Tako da ovakvom raspodjelom sredstava zasigurno građanima nije obezbijeđeno adekvatno pravo na informisanje od javnog značaja, što je osnovna zadaća ovog javnog poziva.
Vjerujem i da kolege iz drugih medija dijele moje mišljenje, jer, koliko sam upratio, skoro svima je u odnosu na prethodne godine umanjen budžet. No nemam mandat da govorim u njihovo ime.

Što se tiče komisije, ne mogu ništa da kažem, jer ih ne poznajem. Ali mi je jako čudno da je odbijen prijedlog Sandžačkog udruženja novinara da član komisije bude istaknuti novinar i publicist Enes Halilović, čovjek iz medijske struke, dobitnih velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, te mi nije jasno kako se jedno takvo ime nije moglo naći među članovima komisije.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.