Kombinovani test sutra ponovo polaže 127 učenika u Novom Pazaru

0
26

Kombinovani test sutra će ponovo raditi 127 od ukupno 1.557 učenika osmog razreda u Novom Pazaru, saopštilo je danas Ministarstvo prosvjete.

Oni će test polagati u pet od 15 osnovnih škola koliko ih ima u tom gradu.

Naime, u petak, 19. juna, kada su svi učenici u Srbiji polagali posljednji – kombinovani test u okviru završnog ispita, manjem broju učenika u Novom Pazaru u toku trajanja testa bila su dostupna rješenja.

Ti učenici, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uvjerenju da su svi odgovori tačni, unijeli su, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih učenika koji su radili test u Novom Pazaru.

Na osnovu dosadašnjih izvještaja, odgovore su dobili putem mobilnog telefona i određenih elektronskih uređaja i na taj način su, navodi Ministarstvo, prekršili zakonske odredbe i upotrijebili mobilni telefon, elektronski uređaj i drugo sredstvo u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocjenjivanja.

Očigledno je da navedeno nije bilo moguće organizovati bez učešća i pomoći odraslih osoba, a tokom realizacije testa kontrolu su vršili nastavnici čija će se odgovornost ispitati, dodaje Ministarstvo.

U školama u Novom Pazaru sa roditeljima su razgovarali državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Dušan Kićović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, kao i predstavnici Ministarstva iz Sektora za inspekcijske poslove i članovi Školske uprave.

Svi roditelji koji su prisustvovali sastanku upoznati su sa mogućnošću da učenici pristupe ponovnom polaganju testa u četvrtak, 25. juna od 9 do 11 časova prema istoj proceduri koja je važila tokom završnog ispita.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je istakao da nijedno dijete ne smije biti oštećeno ni na koji način.

“Lično smatram da će se svih 127 učenika uključiti u ponovljeni test, jer ne želimo da djeca budu na bilo koji način oštećena i da će ostvariti svoja prava i upisati željene škole”, poručio je Šarčević.

Ministar je i ranije, dodaje se u saopštenju, ukazivao na regije u kojima postoje “slabe tačke”, među kojima je i ova.

Ministarstvo će odvojeno, u skladu sa svojim nadležnostima, utvrđivati činjenice i odgovornost svih učesnika kada je riječ o ovom propustu u toku sprovođenja završnog ispita u Novom Pazaru.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Ministarstvo dodaje da će nastaviti započeti proces digitalizacije i očekuje da se ovakvi propusti u budućnosti neće dešavati.

Izvor: Nova


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.