Koliko ima džamija u Novom Pazaru?

8
19042

Gostujući u Novom Pazaru sa Centralnim dnevnikom u organizaciji SDP vlasti Rasima Ljajića, Senad Hadžifejzović je istakao da danima od organizatora nije uspio da dobije informaciju o tome koliko ima džamija u Novom Pazaru. POGLEDAJTE

Agencija SANA je nezvanično dobila podatke iz Islamske zajednice u Srbiji o broju džamija. U Novom Pazaru ima tačno 66 džamija, od kojih su 52 džamije u sistemu Islamske zajednice u Srbiji – Rijaset IZuBiH.

To su Altun Alem džamija, Arap džamija, Koraćka džamija, Lejlek džamija, Melajska džamija, Sinan begova džamija, Svojborska džamija, Hajrudin Parička džamija, Hadži Kadina džamija, Džamija Vražegrnci, Čalap verdi džamija, Šarova džamija u Lugu, Dibak Ishak džamija, Porok Kolerina džamija, Džamija u Banji, Džamija Pobrđe, dvije džamija u Selakovcu, Hanefi džamija naselje Lug, Džamija Barakovce, Paralovo džamija, Džamija Dohoviće, Džamija Raičinoviće, Džamija u Ivanči, Hadži Mehova džamija, Šutenovačka džamija, Kuri češme džamija, Džamija El-Džinan, Islamski centar GAZILAR, Hadži Šućova i Hadži Emirina džamija, Berat džamija, Hadžet Nikšićka džamija, Ferhadija džamija, Džamija u Gornjem Šutenovcu, Hadzi Šemsova džamija u Osoju, Džamija Pljevljani, Nova džamija Brđani, Nur dzamija, Džamija Jošanica, Džamija Muhovo, Džamija Crnoča, Džamija Zaguljača, Džamija Lukarsko Goševo, Džamija Kruševo, Džamija kod Kurševačkog mosta, Džamija Kožlje, Džamija Ćeremidžinica, Džamija Varevo, Nova Miradž Trnava, Džamija Mursko brdo, Džamija Roginje i Džamija Banovica.

Džamiju Šehid Abduaziz u Muru je SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina ocijepila od jedinsvene Islamske zajednice 1999. godine i proglasila je za “samostalnu” džamiju.

2007. godine je SDA Sandžaka od jedinsvene Islamske zajednice ocijepila 10 džamija i pripojili ih paravjerskoj tvorevini porodice Jusufspahić sa sjedištem u Beogradu, od kojih su Bor džamija, Palanka u Bukrešu, Stanbol džamiju, Hadži Šefkovu, Jusuf Potok, Džamiju u Gornjoj Trnavi, Džamiju u Bajevici, Džamiju u Požegi, Džamiju u Cvijetnju i džamiju u Boturovini. Tada je u sistem Islamske zajednice ostalo 20 slobodnih džamija. U Međuvremenu je Islamska zajednica izgradila još 31 džamiju, dok paravjerska tvorevina i SDA nisu izgradili ni jednu.

Udar na Islamsku zajednicu je prouzrokovao i pad SDA Sandžaka sa vlasti u Novom Pazaru, što je iskoristio Rasim Ljajić koji je tada aktivno podržavao Islamsku zajednicu.

U periodu od 2010. godine SDP Rasima Ljajića je aktivno radila da sebi formira Islamsku zajednicu po ugledu na Sulejmana Ugljanina. Tako je potakla da se od Islamske zajednice ocijepe džemati u Sebečevu (hodža Selmo Duljević), Bijelim Vodama i Buču pod kontrolu hodže Zijada Ademovića, kao i da se novoizgrađena Miradž džamija u Mahali od strane braće Šuntić ne registruje pod Islamsku zajednicu. Tako da zekat i sadaketul fitr privatno sakupljaju pomenuta lica, podržana od SDP Rasima Ljajića. Sličan pokušaj je prošlom periodu bio i sa džematima u Pobrđu, Varevu i Barakovcu, ali djelovajem časnim ljudi je taj plan SDP vlasti osujećen i džamije su registrirane u sastavu legalne i legitimne Islamske zajednice.

Džamije na teritoriji grada Novog Pazara – Crveno okupirane džamije

Džamije u gradu – crno: porušene džamije u vremenu komunizma

Islamska zajednica u Srbiji – Rijaset BiH 52 džamije
Paravjerska tvorevina – SDA Sandžaka 10 džamija
Samostalne (para)džamije – SDP vlast u Pazaru 4 džamije
UKUPNO 66 džamija

 

Na spisak valja dodati još i 4 džamije koje su porušene u vremenu komunizma za koje Islamska zajednica vodi proces za restituciju:

 1. Ejub begova džamija kod Doma kulture
 2. Kolo džamija na mjestu Gradske toplane
 3. Sofi memi džamija na Paricama i
 4. Devlet hatun džamija kod Zatvora

Na placu bolničkih livada koji pripada vakufu Musala Islamska zajednica u Srbiji planira da izgradi najveći Islamski centar u Evropi.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

   • Majmuncino neuka ni ti se nezoves insan sigurno ali si sve jedno jadan i bijedan da je busnjacima neko kao Novak … Osim toga Haris nije Busnjacko ime osim ako tebe nisu tako naucili oni koji su jos gluplji od tebe Majmuncino uz duzno izvinjenje majmunima sto ih omalovazavam zbog tebe.

    7

    8
   • Paganine pogani Haris je muslimansko ime i to vrlo poznatog insana…a insan znači čovjek. Mentalacu jedan, ti da imaš išta od svog bijednog zivota ne bi kapao ovdje na portalu i zagadjavo tvojim poganim porukama. Vlajko omrceni tesko tebi…

    6

    7
   • Nisu svi muslimani bosnjaci u Srbiji.Ja sam Srbin islamske vere i bolji sam musliman od vas dvojice sa poganim jezikom.

    2

    2
   • Napunićemo mi vama sestre imame ako liče na nešto a tih strćara što pravite ima već previše lahko to pada ne brini.

    6

    9

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.