Ko ne zameni ove novčanice moraće da ih šalje poštom u inostranstvo: Do kraja maja je rok da zamenite nevažeći novac!

0
143

Evo šta kažu u Narodnoj banci Srbije.

U Narodnoj banci Srbije upozoravaju da je 31. maj rok kada banke moraju da joj dostave prikupljeni nevažeći novac od građana, pa je očekivano da bankari klijentima ranije obustave zamene, već za nekoliko dana. Međutim, problem je što u praksi mnoge filijale i ranije ne primaju istekle pare.

Centralna banka do sada zamenila 85 miliona “švajcaraca”, od čega je za 9. seriju zamenjeno oko 30 miliona, dok su za ostatak od oko 55 miliona franaka, bankama dale devize.

Apeluje se na sve banke da “švajcarce” menjaju bez provizije, da ih do kraja maja preuzimaju besplatno od građana, ali NBS priznaje da se u praksi nisu sve odazvale. Centralna banka zato upućuju građane koji ne stignu da promene na vreme novac van opticaja, da pošalju novčanice poštom u Švajcarsku.

“Probao sam prvo da zamenim novac u svojoj banci, ali pošto su mi tamo nudili zamenu uz proviziju, pokušao sam u nekoliko menjačnica i još tri različite banke, ali ni u jednoj nisu hteli da zamene istekle franke”, rekao je čitalac iz Kragujevca.

Zvanično filijale i menjačnice tvrde da bez problema prihvataju istekle novčanice švajcarskog franka i menjaju za nove. Tvrde da poslednjih dana imaju mnogo više ovakvih zahteva, što je tipičan primer da se prave gužve zbog obavljanja obaveza u poslednji čas.

“Gotovo svakodnevno menjamo ‘švajcarce’ iz povučene osme serije za važeću devetu. Krajnji rok do kog poslovne banke mogu da zamene osmu za devetu seriju pod istim uslovima kod Narodne banke Srbije je do kraja meseca, tako da će klijenti moći još narednih nekoliko dana da menjaju novčanice bez plaćanja provizije”, ovako su odgovorili bankari i dodali:

“Navodna nemogućnost klijenata da zamene novac najverovatnije je bila uslovljena samo trenutnim nedostatkom novčanica u ekspozituri. Može da se dogodi da u nekom momentu filijala ne raspolaže traženim novcem, pa klijent popunjava formular i dolazi po novac u dogovoreno vreme”.

Kako se navodi u preporuci Narodne banke Srbije, banke mogu da zemene istekle pare, prime ih na devizni račun, a zatim ih, po pribavljanju devete, opticajne serije, isplate ili otkupe za dinare.

Od početka juna građani će moći da menjaju vanopticajne novčanice švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje to i dalje budu želele. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice koje su primile počev od 30. aprila.

“Pojedine banke ne zamenjuju franke ili menjaju pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova, poput otvaranja deviznog računa, održavanje deviznog računa, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva”, kažu u Narodnoj banci Srbije i dodaju:

“U skladu sa principima tržišne ekonomije i konkurencije, banke shodno svojoj poslovnoj politici samostalno odlučuju da li i pod kojim uslovima će obavljati zamenu osme serije švajcarskog franka”.

(MONDO/Novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.