Ko ne upiše srednju školu, kazna 100.000 dinara!

0
9

Kada se ozvaniči da je srednje obrazovanje obavezno, roditelji čija deca budu bežala od toga biće debelo udareni po džepu, najavio je Kurir.

Srednja škola u Srbiji biće obavezna, a onim roditeljima učenika koji ne ispune ovu obavezu sleduje kazna i do 100.000 dinara!

Ovo je otkrio za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je Nacrtom strategije obrazovanja 2030. predviđeno da srednje obrazovanje bude obavezno u našoj zemlji.

– Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Za one koji ne budu upisali srednju školu biće predviđene kazne. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara – upozorio je Šarčević.

Ministar je naveo da se radi i na uvođenju dvogodišnjeg srednjeg obrazovanja, i to za oko 40 zanimanja, među kojima su viljuškar i servirka.

On je podsetio da 95 odsto dece upisuje srednju školu, a pošto očekuju da će dvogodišnji ciklusi obrazovanja privući učenike iz marginalizovanih grupa, ima još posla. – Mreža učeničkih domova je dobra, ali nije još 100 odsto završena. Ako dete koje živi u Surdulici želi neki profil u Leskovcu, mora mu se omogućiti da bude smešteno u domu u tom gradu. Takođe, ima još da se poradi na organizovanom prevozu – objasnio je ministar.

ZA RODITELJE OSNOVACA

PLATIĆE OD 5.000 DO 100.000 DINARA

  • onome ko ne upiše dete u predškolsko
  • onome ko ne upiše dete u osnovnu školu
  • ako dete ne pohađa nastavu redovno
  • ako roditelji u roku od 48 sati od izostanka ne obaveste školu o sprečenosti deteta da dolazi
  • ako roditelji ne opravdaju izostanke u roku od osam dana
    onome ko se posle poziva škole ne uključi u vaspitni rad s detetom
  • ukoliko je učenik nasilan prema vršnjacima

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.