Ko je huškač Stari dedo

5
240

Piše: Salahudin Fetić

Posljednjih dana na društvenim mrežama pojedine dobro organizirane grupacije rade sve kako bi narušile mir u Sandžaku i kako bi nahuškale brata na brata. Oni su tu čim se situacija malo stabilizuje da potpale.
Tako su jučer porodicu Dugopoljac ubjedili da ne prihvate ponudu Islamske zajednice koja predstaravlja nadoknadu i mogućnost za porodicu Dugopoljac da nastavi sa svojim poslom, a Islamskoj zajednici povraćaj vakufske imovine.

Ni to im nije dosta, pa danas pokušavaju tuđu bol i žal zbog saboraćajne nesreće iskoristiti protiv Islamske zajednice i Muamera Zukorlića namjerno zamjenjujući teze vezano za napore koje je on činio i čini na jačanju IZ, uvećavanju vakufa i povraćaju vakufske imovine koja pripada svim Bošnjacima, muslimanima u Sandžaku i onima koji IZ u Sandzaku doživljavaju svojom, sa odlukom koju je IZ donijela da ukloni objekat sa svog zemljišta pored Arap džamije.

Naime, za 15 časova bio je najavljen protest ispred Policijske uprave u Novom Pazaru zbog saobraćajne nesreće u Salakovcu u kojoj je bahatom vožnjom nesvjesnog vozača smrtno ugrožena žena i njeno dijete. FB profil „Stari dedo“, koji nastoji nametnuti stavove društvu te donositi zaključke umjesto drugih, pritom krijući se iza virtuelnog identiteta, pozivao je je masu koja bi učestvovala u protestu, da nakon protesta ispred PUNP svoje kretanje usmere prema zgradi vakufa Islamskih ustanova na Trgu u Novom Pazar. Indikativno je i to da huškačke pamflete „Starog deda“ prenosi najutjecajniji list u Srbiji „Politika“, kao i činjenica da isti FB profil, uz podršku nekih političkih aktera u Sandžaku, konstantno poziva na urušavanju ugleda i zasluga Muftije Zukorlića, a niti jednom ne diže glas protiv kockarnica i ugostiteljskih objekata koji služe alkoholna pića, a nalaze se u blizini osnovnih škola, gdje naša omladina troši svoje živote i urušava budućnost.

Očigledno da Starom dedu smeta sve što je progresivno, zasnovano na moralnim i islamskim načelima i vodi boljitku ukupnog življa u Sandžaku, a odgovara atmosfera sukoba, netrpeljivosti i neznanja jer mu to, i njemu sličnim, odgovara u demagoškom zavođenju masa.

Ko je zapravo „Stari Dedo“?

Ko štiti „Starog deda“?

Kako to da se „Stari dedo“ nikada nije oglasio i pozvao na proteste niti se pojavio na iste, kada se protestovalo protiv ubica, kockarnica, kriminala i svih pošasti po Bošnjake i Sandžak?

„Stari dedo“ je:

– Onaj kome smeta Muamer Zukrolić zato što je u proteklih 27 godina uradio puno za svoj narod, osnovao obrazovne ustanove, povratio vakufe, uknjižio ih 1/1 na IZ u Srbiji, što se da provjeriti u Katastru nepokretnosti, uzdigao vjeru Islam, uzdigao Bošnjaštvo i druge kulturne i nacionalne vrijednosti.

– Onaj kome smeta jaka Islamska zajednica koja ima snage da sačuva vakufsku imovinu, ali ima snage da opsrosti i ponovno ljudima pruži ruku, šansu, i pomogne svakom čovjeku;

– “Stari dedo” je onaj koji podržava sve što je protiv Islamske zajednice i sve one koji se na nju i vakufe obruše;

– Onaj koji dijeli ljude na građane i seljake, one koji su rođeni u Pazaru i izvan njega, predstavljajući to kakvom vrijednošću, iako je Pazarska tradicija sasvim drugačija: Uvijek su se kod starijeh Pazaraca ljudi dijelili na dobre i loše, na vjernike i nevjernike, a nikada na „ćaršijske“ i „seljake“ kako “Stari dedo” i dalje huška jedne na druge, zaboravljajući da su nastojanja cijelog savremenog svijeta da prihvati različitosti bez obzira kakve one bile.

Na posljetku, zaboravlja “Stari dedo” da su svi od nekuda došli i da nekuda idu, a za sobom ostavljaju dobra po kojim ih pamte.

Pitam se po čemu to možemo pamtiti Starog deda, osobu bez imena i prezimena, upitnih vrijednosti i destruktivnih namjera.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Osjecam da je taj stari dedo Rasimov i Suljin Produkt…nista novo na mracnoj poltickoj Sandzackoj sceni.

    Ovi Gore navedeni se jos i dalje HRANE opasnim i neizljecivim VIRUSOM ZVANI MRZNJA.

    NEZNAJU DA CE IH TAJ VIRUS SAGORITI.

    2

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.